Olimpiai bajnokunknak még két negatív tesztre van szüksége

Ha minden jól megy, Liu Shaoang vasárnap a többiek után repülhet a pekingi téli ötkarikás játékokra.

Magyar Nemzet
2022. 01. 28. 14:50
Liu Shaoang
Liu Shaoang
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már második napja Pekingben, a jövő pénteken kezdődő téli olimpia helyszínén tartózkodik a magyar sportolói csapat első kontingense, a rövid pályás gyorskorcsolyázóké – ám mint ismert, az olimpiai bajnok Liu Shaoang és Varnyú Alex egyelőre nem kelhetett útra a többiekkel, mert megfertőződtek a koronavírussal. A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói márkájának, a Magyarock honlapja arról tájékoztatott, hogy a küldöttség szerdán először Amszterdamba repült, majd onnan közel kilencórás várakozást követően (!) folytatta útját a kínai fővárosba. A megérkezést követően mindenki átesett a kötelező és a koronavírus-járvány miatt nagyon szigorú repülőtéri procedúrán, majd elfoglalhatta a szállását, amelyet addig nem lehet elhagyni, amíg nincs megerősített negatív PCR-teszt eredménye.

A mieink „fellélegezhettek”, majd egy egy átmozgató edzéssel csütörtökön napközben már be is lőtték maguknak a pekingi pályát. A téli olimpia jövő pénteken kezdődik, a short trackesek versenye rögtön másnap rajtol, amikor vegyes váltóban már érmeket osztanak, illetve sor kerül a női 500 méter és a férfi 1000 méter selejtezőjére. Előbbiben és Kónya Zsófia, utóbbiban pedig Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és a honosított Krueger John-Henry nevezését adtuk le – az egyéni számokban (500, 1000 és 1500 méter) a tervek szerint ők lépnének jégre.

Bánhidi Ákos, a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edző-menedzsere reményei szerint Liu Shaoang legkésőbb most vasárnap csapattársai után utazhat. A szakember az M4 Sport Sporthíradó című műsorában  pénteken elmondta, hogy a versenyző két negatív koronavírustesztet már adott, ugyanakkor még kettő hiányzik ahhoz, hogy engedélyezzék számára a csatlakozást az olimpiai faluban készülő társaihoz.

– Szerencsére ő és Varnyú Alex is tünetmentes, az orvosaink megvizsgálták őket és engedélyezték számukra az edzéseket, így a tréningből egyikőjük sem esett ki – mondta Bánhidi, hozzátéve, hogy a kedden pozitív tesztet produkáló Varnyú esetében hosszabb várakozási idővel számolnak, de remélik, hogy a játékok rajtjáig ő is csatlakozik a válogatotthoz. 

Bánhidi Ákos beszámolt róla, hogy pénteken két jeges edzést is tudtak tartani a versenyzőknek Pekingben, ahol nagy szigorral találkoztak, de – mint hozzátette – ez az olimpia résztvevőinek védelmében van így. A szakember azt is elmondta, hogy az olimpiai címvédő férfiváltó nagy valószínűséggel leghamarabb hétfőn tud majd abban az összeállításban edzeni, amelyben a tervek szerint jégre lép.

Kozuback Kamilla, az első magyar snowboardos olimpikon pénteken, a síelők – az alpesi szakágban érdekelt Kékesi Márton és Tóth Zita, valamint Kónya Ádám és Pónya Sára sífutók – vasárnap kelnek útra Pekingbe. A Scsetyinyina Julija, Magyar Márk műkorcsolyázó páros február 11-én Szocsiból utazik az olimpiára, az ő versenyük február 18-án és 19-én lesz.

A pekingi téli olimpiát február 4. és 20. között rendezik. Magyarországot tizennégy sportoló képviseli: Tóth Zita és Kékesi Márton (alpesi sí), Kozuback Kamilla (snowboard), Scsetyinyina Julija és Magyar Márk (műkorcsolya), Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence, Varnyú Alex, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia (rövid pályás gyorskorcsolya), Pónya Sára, Kónya Ádám (sífutás).

Borítókép: Liu Shaoang talán már hétfőn jégre léphet az edzéseken Pekingben (Forrás: Hunskate.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.