Tizenöt évesen lett Európa legjobbja az új orosz csillag + videó

Bár a tallinni műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság női versenyében a rövid program után a belga Loena Hendrickx meglepetésre befurakodott a favorit orosz versenyzők közé – mi több, a vezető Kamila Valijeva mögé a második helyre –, szombaton éjjel a kűrben helyre állt a világ rendje. A dobogón a három orosz versenyző állt, a tetején pedig a mindössze 15 éves Valijeva.

Magyar Nemzet
2022. 01. 16. 10:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabadkorcsolyázás elképesztően erős programokat láthattunk. A junior világbajnok Kamila Valijeva – aki a csütörtöki rövid programban minden idők legmagasabb pontszámát érdemelte ki – szombaton a Bolero zenéjére korcsolyázva három négyfordulatos ugrással próbálkozott, a kűrje elején a salchow és a toe-loop tökéletesen sikerült neki, utóbbira pedig kombinációban még egy tripla toe-loopot is rátett. Később még egy kombinációban ugrott négyfordulatos toe-loopot. A tripla axelből ugyan elesett, de így is ő kapta a legmagasabb pontszámot. Igaz, nem sokkal többet, mint a kűr előtt negyedik helyen álló, 17 éves vb-címvédő Anna Scserbakova, aki tökéletes négyfordulatos flippel nyitott, és ő egyetlen apró hibát sem követett el. Az ugyancsak 17 éves, vb-3. Alekszandra Truszova négy négyfordulatossal próbálkozott (anyagerőben magasan az övé volt a legerősebb program), indításként a flip és a salchow álomszép volt, a toe-loop és a lutz azonban nem jött össze neki. Így Valijeva mögött Scserbakova lett az ezüst-, Truszova  bronzérmes az Európa-bajnokságon. Loena Hendrickx a negyedik helyre csúszott vissza.

– Annyira boldog vagyok, annyi érzelem öntött el, hogy nem is tudom szavakba foglalni – mondta az Európa-bajnok Valijeva, hozzátéve, hogy egy gyermekkori álma vált valóra. 

Kamila Valijevától a négyfordulatos salchow, a kezei feje fölött, így még nehezebb:

A 17 esztendős a Schermann Regina a csütörtöki rövid programban 22. lett a 36 fős mezőnyben, így a legjobb 24 között szombaton ő is bemutathatta a kűrjét. Ez sajnos nem sikerült neki, az ugrásokban bizonytalan volt, a tripla lutzban, a tripla rittbergerben és a tripla toe-loopban is elesett, s a végelszámolásnál a 23. helyen végzett

Női verseny, végeredmény: 1. Kamila Valijeva (Oroszország) 259,06 pont; 2. Anna Scserbakova (Oroszország) 237,42; 3. Alekszandra Truszova (Oroszország) 234,36; …23. Schermann Regina 133,42

Borítókép: Kamila Valijeva szenzációsan korcsolyázott (Forrás: Twitter/ISU Figure Skating)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.