időjárás 27°C Hella 2022. május 27.
logo

Világbajnoki ezüstérmes birkózónk egy karton vizet sem cipelhet

Magyar Nemzet
Forrás: MBSZ
2022.01.21. 11:38 2022.01.21. 11:45
Világbajnoki ezüstérmes birkózónk egy karton vizet sem cipelhet

Világbajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik helyezett birkózónk, a kötöttfogású Szőke Alex vállát nemrégiben műteni kellett, emiatt kérdésessé vált, hogy szőnyegre léphet-e a március 28. és április 3. között megrendezendő budapesti Európa-bajnokságon.

Szőke Alex, az ESMTK 22 éves, junior Európa-bajnok versenyzője tavaly az utolsó esélyét megragadva jutott ki a tokiói olimpiára azzal, hogy a kötöttfogású 97 kilogrammos súlycsoportban megnyerte a szófiai világkvalifikációs tornát, az ötkarikás játékokon pedig bravúros versenyzéssel ötödik lett. Majd még ezt is megfejelve októberben ezüstérmet szerzett az oslói világbajnokságon, végérvényesen beírva magát a súlycsoport legjobbjai közé. Ám most mégsem lehet jó hangulatban…

A probléma még 2020 nyarán kezdődött, amikor az egyik edzésen lefogták a fejét, s ebből a szituációból akarták megforgatni. Persze ő ezt nem engedte, védekezni próbált, ám ez nem sült el túl jól: megsérült a kulcscsontja.

– Akkor még felépültem, de ezután könnyebben szenvedtem el apróbb sérüléseket. Aztán két és fél hónappal ezelőtt, november elején, szintén edzésen ráestem a vállamra. Azt hittem, néhány nap alatt rendbe jön, emiatt tovább edzettem vele, de nagyon fájt, főleg a tréningek után. A vizsgálatok után kiderült, hogy orvosi beavatkozásra van szükség, hogy rendbe jöjjön: ki kellett pucolni az ízületeket, és csiszolni kellett a kulcscsontomból – mondta el Szőke Alex a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) honlapjának nyilatkozva.

Persze azt is tudta, hogy a beavatkozás esetén milyen hosszú kényszerpihenőre szorul, s látta, hogy veszélybe kerülhet a március 28. és április 3. között, Budapesten esedékes Európa-bajnokságon való részvétele. Így igazán nehéz döntést kellett meghoznia a családja és az edzői segítségével.

– Rengeteget tanakodtunk. Semmi kétség, nagyon fontos a hazai rendezésű Eb, de 2023-ban már olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendeznek, nem akartuk veszélybe sodorni a felkészülésemet. Tudtuk, ha tovább edzek, ennél sokkal súlyosabb sérülés is kialakulhatott volna. Karácsony előtt, december 22-én megtörtént a beavatkozás. A rehabilitációs időszakom zajlik, és ha nem is száz százalékban, de használhatom már a kezemet – tehát mondjuk egy karton vizet még nem cipelhetek. Ha minden jól megy, február közepén ismét edzésbe állhatok, és ha igazán ütőképes formába tudok lendülni, elindulok az Európa-bajnokságon. Erre jelenleg ötven százalék esélyt látok – jegyezte meg versenyzőnk.

Szőke Alex nem tagadja, nagyon szeretne hazai közönség előtt versenyezni, dobogóra állni. Elmondta, sosem felejti el azt a pillanatot, amikor Bácsi Péter 2018-ban a Papp László Budapest Sportarénában rendezett világbajnokságon a dobogó legfelső fokára állt a kötöttfogású 82 kilogrammosok között.

A birkózóválogatott keretorvosa, Bakanek György szerint a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia ösztöndíjasának jól halad a felépülése.

– Alex jól sikerült vállműtéten esett át. Jelenleg a rehabilitációs időszak zajlik, gyógytornával és kiegészítő fizioterápiás kezelésekkel próbáljuk felgyorsítani a felépülését. A cél természetesen az, hogy a tavaszi Európa-bajnokságra tökéletes állapotba kerüljön, de fokozatosan haladunk előre, óvatosak vagyunk. Ő becsületesen elvégzi a feladatait, és mindent igyekszünk megtenni annak érdekében, hogy felgyorsuljon a folyamat. Közel egy hónap telt el a műtét után, nagyon jól gyógyul, kicsi nyomásérzékenységen kívül nincs nagy baj. A tapasztalatunk az, hogy az ehhez hasonló, nagyobb kihagyás akár jót is tehet a sportolónak, hiszen az ember újult erővel sokkal többre képes. Nem lehetetlen tehát, hogy Alex a nehézségek ellenére elinduljon a budapesti Eb-n – nyilatkozta Bakanek György az MBSZ honlapján.

Az ezüstérmes Szőke Alex, az aranyérmes iráni Mohammadhadi Abdollah Saravi, valamint a két bronzérmes, az amerikai Tracy Gangelo Hancock és az orosz Artur Szargszjan a férfi kötöttfogású birkózók 97 kilogrammos kategóriájának eredményhirdetésén az oslói birkózó-világbajnokságon 2021. október 9-én:

Fotó: Javad Parsa

Magyarország birkózásban idén 2018 után rendez ismét felnőtt világversenyt azután, hogy négy éve világbajnokságnak adtunk otthont a Papp László Budapest Sportarénában. Március 28. és április 3. között Európa legjobb birkózói a BOK-csarnokban gyűlnek majd össze. Magyarország legutóbb 2001-ben rendezett birkózó Eb-t, akkor Bánkuti Zsolt, a szabadfogású válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya hazai szőnyegen aranyat nyert a budapesti Körcsarnokban, a szabadfogású 54 kilogrammos súlycsoportban.

Borítókép: Szőke Alex a tokiói olimpián az ötödik helyig menetelt (Fotó: MTI/Illyés Tibor)