Visszalépést fontolgattak a németek a kézilabda Európa-bajnokságon

Nem túlzás, hogy drámai a helyzet a német férfi-kézilabdaválogatottnál a magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság középdöntőjének mai rajtja előtt. Alfred Gíslason együttesében Pozsonyban szerdán újabb három játékos kapta el a koronavírust, így már tizenketten vannak elkülönítve (közben befutott egy „felmentő sereg”), miközben felvetődött a visszalépés gondolata is. Ezzel ellentétes nyilatkozatot tett a német válogatott csapatkapitánya, Johannes Golla. Ő mindenképpen folytatná az Eb-t. Ma délben az Európai Kézilabda-szövetség hivatalos közleményében jelezte: az eredeti időpontban, este hat órakor rendezik a spanyol–német meccset.

Magyar Nemzet
Forrás: Nso.hu2022. 01. 20. 8:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdai hírek szerint a pozsonyi középdöntős csoportban érdekelt németeknél újabb három játékos (Christoph Steinert, Djibril M’Bengue és Sebastian Heymann) is koronavírusos lett, velük együtt már tizenketten vannak elkülönítve – írta az Nso.hu. A németeknek így a középdöntő rajtja előtt tizenhárom bevethető játékosuk maradt, ha pedig újabb rossz hír érkezik, a visszalépést is komolyan meg kell fontolniuk. 

– Az elmúlt pár napban megtanultuk, milyen gyorsan változhat minden. Közösen kell értékelnünk a kialakult helyzetet – nyilatkozta Mark Schöber, a német szövetség (DHB) vezérigazgatója.

– Kijelenthetjük, hogy nem sikerült megállítani a fertőzési láncot. Sajnos az Eb-csapatunk hű tükörképe a társadalomnak. Jelenleg nem látom értelmét újabb Bundesliga-játékosok behívásának – tette hozzá korábban Uwe Schwenker ligaelnök a SID hírügynökségnek.

– Mindig az a napjaink legizgalmasabb része, amikor várunk a Covid-tesztek eredményére – árulta el Alferd Gíslason szövetségi kapitány, aki korábban úgy fogalmazott, számára is rejtély, miért van ennyi fertőzött, amikor rendkívül körültekintőek voltak.

A német válogatott a sok hiányzó ellenére hibátlanul zárt a D csoportban, így két pontot vitt magával a középdöntőbe, és ma 18 órakor Pozsonyban a spanyolokkal mérkőzne. A kieső kerettagok pótlására három új játékos érkezett a szlovák fővárosba.

A Német Kézilabda-szövetség (DHB) tájékoztatása szerint további szigorításokat vezetnek be a tesztelés terén, a higiéniai intézkedésekkel igyekeznek visszaszorítani a járvány terjedését. A felkészülés egyik legfontosabb munkafázisát, a videóelemzést digitális formában bonyolítja le a szakmai stáb, ezzel is minimalizálja az egymással való érintkezés lehetőségét.

A DHB reményei szerint a következő napokban visszatérhetnek a pozitív tesztet produkáló játékosok. A reményteli gyors visszatérés érdekében további szakorvosok segítenek, a németek a Bécsi Egyetemi Kórház erőforrásait is igénybe veszik. 

A csapatkapitány, Johannes Golla így nyilatkozott. – Megbeszéltük a csapattal, hogyan tudjuk folytatni és befejezni az Európa-bajnokságot. Hiszen egyértelműen ez a célunk. A szigorú előírások miatt mindannyian távol vagyunk egymástól, de el kell, hogy mondjam, ritkán tapasztaltam olyan összetartást, mint az elmúlt napokban. Mindenki a másik felől érdeklődik. A delegációban mindenki mindent megtesz, hogy segítsen a másiknak ebben a nehéz helyzetben. Valami nagyon különleges élménynek lehetünk a tanúi. Bármilyen furcsán is hangzik: nagyon remélem, hogy az elkövetkező években csapatként profitálhatunk ebből az összetartásból – mondta a Kiel 24 éves játékosa a DHB honlapján.

A DHB hivatalos Facebook-oldalán ma nem sokkal délelőtt tizenegy óra után megjelent poszt tényszerűen tájékoztat a ma esti meccsről. Ebből kiindulva nem valószínű az Eb-címvédő spanyolok elleni mérkőzés elhalasztása.

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) ma délben közleményben számolt be a németek halasztási kérelméről született döntésről. Az EHF több szempontot is mérlegelve határozott a mai mérkőzés eredeti időpontban történő megrendezéséről. A döntéshozók szerint a spanyol válogatott pihenő idejének csökkenése mellett a halasztás összezsúfolná a torna menetrendjét, a kialakított közvetítési rendet is hátrányosan érintené a módosítás, a középdöntős csoport további – vétlen – csapatainak érdekei is sérültek volna, ha a meccset nem az eredetileg kitűzött időpontban rendeznék meg. Ezért az EHF nem adott helyt a német válogatott halasztásról szóló kérelmének, a találkozót ma este 18 órakor játsszák Pozsonyban. 

Három pozitív eset az izlandiaknál

Az Izlandi Kézilabda-szövetség jelezte, hogy a kapus Björgvin Páll Gústavsson, az irányító Elvar Örn Jónsson, illetve a balátlövő Ólafur Andrés Gudmundsson is megfertőződött, de a helyükre senkit sem hív be utólag a szakmai stáb. A magyar válogatott korábbi csoportellenfele ma Dánia ellen (Tv: M4 Sport, 20.30) kezdi meg szereplését az Európa-bajnokság középdöntőjében. 

Borítókép: A csoportelsőség megvan, de felhőtlenül mégsem örülhetnek (Forrás: Twitter/DHB Nationalteams)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.