időjárás 23°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Itt vannak a részletek a kedvezményes üzemanyag-vásárlásról

Zverev kijelentése új megvilágításba helyezi Djokovics ügyét

Koczó Dávid
2022.01.20. 11:45
Zverev kijelentése új megvilágításba helyezi Djokovics ügyét

Alexander Zverev saját buborékot alakított ki magának Melbourne-ben, hogy elkerülje a fertőzést, és hiányolja a teszteket.

Ausztrália vezetői meg akarták mutatni, hogy komolyan veszik a koronavírust. Az ország vezetése, amely talán az egész világon a legszigorúbb korlátozásokat vezette be a járvány elleni harcban, lakossága közvetett biztonságára hivatkozva nem engedte meg a világelső teniszezőnek, Novak Djokovicsnak, hogy az országban maradjon és részt vegyen az év első Grand Slam-tornáján, az Australian Openen.

Djokovics már el is indította a pert az ausztrál kormány ellen az elmúlt két hét kálváriája miatt.

Ami pedig az olimpiai bajnok Alexander Zverev beszámolója alapján az Australian Openen történik a színfalak mögött, az ismét új megvilágításba helyezi az ausztráliai szigort.

– Mehetünk étterembe, azt csinálhatunk, amit akarunk, nem meglepő, ha többen elkapják a Covidot. Könnyen lehet, hogy néhány játékos meg is fertőződött. Nem tesztelnek minket, ha rendszeresek lennének a tesztek, több pozitív eset lenne – mondta a német teniszező.

Még múlt héten, a Djokovics-ügy árnyékában a hazaiak balhés játékosa, Bernard Tomic panaszkodott a végül elveszített selejtezős meccse alatt koronavírus-gyanús tünetekre, és utóbb a teszt megerősítette, hogy igaza volt. Már a főtáblás küzdelmek első fordulójában Ugo Humbert szenvedett váratlan vereséget, majd a mérkőzés után szintén pozitív lett a PCR-tesztje, amelyet már nem a torna miatt végeztek el rajta, hanem a hazautazáshoz lett volna szüksége a negatív eredményre. (Humbert legyőzője, Richard Gasquet január elején, Ausztráliába érkezésekor került karanténba pozitív teszteredmény miatt, ám időben kiszabadulhatott onnan, hogy részt vegyen a Grand Slam-versenyen.)

A torna kevésbé szigorú körítéséhez persze hozzátartozik, hogy az Australian Open szervezői Djokovics indulását is támogatták volna, ám abban az esetben közbeavatkozott az ausztrál kormány, a torna további lebonyolításába viszont úgy tűnik, már nem szól bele.

Zverev mindenesetre igyekszik saját kezében tartani a sorsát, és önkéntes buborékba vonult.

– Csak a hotelem és a teniszpályák között mozgok, kialakítottam egyfajta buborékot magamnak, mert nem akarok kockáztatni, meg akarom adni magamnak az esélyt a jó szereplésre – fogalmazott Zverev, aki első Grand Slam-sikerére hajt Melbourne-ben.

A felső ágon Djokovics hiányában Rafael Nadal lehet Zverev legnagyobb ellenfele, akit még mindig kérdeznek a Djokovics-mizériáról is.

– Nem vagyok csalódott Djokovics döntése miatt, tisztelem mások véleményét. Ebben a témában távol áll egymástól az álláspontunk. Elsősorban azoknak az embereknek a véleményére adok, akik felkészültek az adott ügyben – mondta a spanyol, aki teniszrajongóként szeretné, ha Djokovics és a sérüléssel küzdő Roger Federer is visszatérne a pályára.

Borítókép: Alexander Zverev (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Frank Molter)