A magyar futballista különleges pályafutása a Bundesligában

Szalai Ádám néhány napja a Mainztól a svájci Bázel labdarúgócsapatához igazolt, ezzel lezárult pályafutásának 2004 óta tartó, németországi szakasza. Az Origó ennek kapcsán egy összeállítást közölt a 34 éves támadó karrierjének legfontosabb mérföldköveiről.

Forrás: Origo.hu2022. 02. 20. 16:32
SZALAI Ádám; Schwolow, Alexander
Mainz, 2021. május 3. Szalai Ádám, az FSV Mainz 05 játékosa (j) és Alexander Schwolow, a Hertha kapusa a német elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság 2021. május 3-i mérkõzésén Mainzban. MTI/EPA/GETTY/Alex Grimm Fotó: Alex Grimm
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalai Adám 2004 nyarán került az Újpest u17-es csapatától Stuttgartba, egy lengyelországi korosztályos tornán figyeltek fel rá, majd háromnapos próbajáték után szerződtették. Előbb a németeknél is az ificsapatban szerepelt, ahol bajnokságot nyert, majd később felkerült a klub harmadosztályban szereplő amatőr felnőttcsapatához. 2006 nyarától szerepelt a felnőttek között. 19 évesen előbb csereként kapott lehetőséget, majd szép lassan bejátszotta magát a kezdőbe. A harmadosztályú csapat folyamatosan az első öt hely valamelyikén volt a szezonban, Szalai végül öt góllal zárta azt az idényt.

Ami talán ennél is fontosabb, hogy Szalaira nem akármelyik csapat, hanem a Real Madrid játékosmegfigyelői hálózata figyelt fel. 

A két klub hosszasan tárgyalt egymással, korábban a Stuttgart is profi szerződést kínált a 19 éves labdarúgónak, de Szalai akkor azt nem fogadta el. 2008 nyarán két lehetősége maradt. Irány Madrid vagy marad a Stuttgartban az amatőrök között. A madridiak többször is látták a magyar futballistát a stuttgarti amatőrök között és az U20-as válogatottban is.

– Ádám fiatal kora ellenére elismert labdarúgónak számít, bár úgy látom, Magyarországon kevésbé ismerik, mint külföldön. Ha a Real dűlőre jut a németekkel, akkor szerintem élnie kell ezzel a lehetőséggel, hiszen ilyen ritkán adódik egy labdarúgó életében. Nem lehet kiszámítani, milyen jövő várna rá Madridban. Nyilván nem Ruud van Nistelrooy helyére szerződtetnék azonnal, de előbb-utóbb szerephez juthatna a csapatban – mondta 2007-ben a játékos akkori menedzsere, ifjabb Laczkó Mihály.

A két klub végül megállapodott egymással, a Real Madrid ötszázezer eurót sem sajnált Szalaiért. A spanyolok ugyan profi szerződést adtak a csatárnak, de a harmadik ligában szereplő B-csapatba, a Castillába szerződtették. A Castillához akkor is majdnem kétkeretnyi játékos tartozott, az edzéseken is óriási harc volt a játékosok között, Szalai azonban hamar bekerült a csapatba. A második fordulóban már kezdő volt, az ötödik körben pedig győztes gólt szerzett a San Isidro elleni bajnokin. Szalai végül 79 meccsen szerepelt a Castillában, ezeken 23 gólt szerzett. A statisztikai mutatókon kívül fontos még megemlíteni, hogy Szalai igencsak megerősödött Madridban, nyolc kiló izmot pakoltak rá.

A magyar szövetségi kapitány, Erwin Koeman is felfigyelt a 2008 őszén jó formában játszó csatárra, és az északírek elleni barátságos meccsre beválogatta a keretbe, de a debütálására végül 2009 februárjában, Izrael ellen került sor, amikor Szalai csereként állt be az utolsó percekre. 2009 februárjában Szalai is bekerült a Real BL-keretébe, de az első csapatban végül nem mutatkozhatott be, sem a nemzetközi kupában, sem a spanyol bajnokságban.

2009 decemberében a csatár már úgy nyilatkozott az Origónak, hogy nagyon menne a Realból, mivel szeretne a harmadosztály helyett az élvonalban játszani, és erre 2010 tavaszán meg is kapta a lehetőséget, mert a német Mainz kölcsönvette januárban, ráadásul nyáron opciós joggal meg is vásárolhatta. Ekkor indult el Szalai karrierje a Bundesligában, amely részleteiről az Origó honlapján olvashatnak.

Borítókép: Szalai Ádám (jobbra) és Alexander Schwolow a Mainz és a Hertha német bajnokin 2021 májusában (Fotó: MTI/EPA/GETTY/Alex Grimm)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.