A Mercedes aligha fog panaszkodni a FIA legújabb döntése miatt

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) csütörtökön bejelentette, hogy lezárult a tavalyi Abu-dzabi Nagydíj vizsgálata, és ennek nyomán leváltja a Formula–1 versenyigazgatóját, Michael Masit.

Magyar Nemzet
2022. 02. 17. 18:41
Formula 1 - Abu Dhabi Grand Prix - Driver Arrival
MOTOR-F1-ABUDHABI/ Fotó: ANDREA DIODATO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy az várható volt, a Nemzetközi Automobil-szövetség menesztette posztjáról Michael Masit, ugyanakkor új pozíciót ajánl fel neki a FIA-n belül. A Formula–1 eddigi versenyigazgatójának állása a tavalyi Abu-dzabi Nagydíj után került veszélybe, miután néhány döntése miatt kritikák özöne zúdult rá , főleg a Mercedes istálló tagjai panaszkodtak az ausztrál teljesítményére. Úgy érezték, kezéből Masi miatt csúszott ki a világbajnoki cím az előző idényben.

A FIA csütörtöki közleményéből az is kiderült, átalakítják a versenyirányítást a 2022-es idényre, két versenyigazgató fogja betölteni ezt a szerepet. Az új stáb a jövő heti barcelonai tesztelésen debütál.

– A 2022-es szezontól két állandó versenyigazgatója lesz a Formula–1-nek: Niels Wittich, a német túraautó-bajnokság (DTM) és Eduardo Freitas, a hosszútávú sportautó-világbajnokság (WEC) jelenlegi versenyigazgatója. Mellettük tanácsadóként a hetvenhárom éves Herbie Blash kap szerepet – tudatta Muhammed ben Szulajem, a szövetség elnöke.

További változás, hogy a labdarúgásban használt videóbíróhoz (VAR) hasonló virtuális versenyigazgatóságot is létrehoznak. Utóbbi iroda a pályán kívül lesz berendezve, és folyamatosan kapcsolatban lesz a futamon éppen szolgálatban lévő versenyigazgatóval.

A 2022-es évadban a versenyigazgatóval folytatott rádióbeszélgetések nem kerülnek be az élő közvetítésekbe, hogy így is csökkentsék a rá nehezedő nyomást. A biztonsági autó mögött köröző pilóták körvisszavétellel kapcsolatos szabályai is megváltoznak, ennek részleteit még az idénynyitó Bahreini Nagydíj előtt ismertetik.

Borítókép: Michael Masi a 2021-es Abu-dzabi Nagydíjon (Fotó: Andrea Diotado)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.