Aznap lett világelső, amikor a hazája megtámadta Ukrajnát

Csütörtökön dőlt el, hogy hétfőtől Danyiil Medvegyev lesz a férfi teniszezők világranglistájának új éllovasa Novak Djokovics helyébe lépve. Aznap tört ki az ukrán–orosz háború. Az orosz teniszező a béke pártján áll, és nehezen élte meg pályafutása egyik legkülönlegesebb napját.

Magyar Nemzet
2022. 02. 25. 11:05
2021 US Open - Previews
Danyiil Medvegyev is a kihívók táborát gyarapítja Fotó: AFP/Getty Images/Sarah Stier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Danyiil Medvegyev tulajdonképen nem tett semmi különöset csütörtökön, mégis hullámvasútként élte meg a napot. A világranglistát 361 hete vezető Novak Djokovics nagy meglepetésre vereséget szenvedett a cseh Jirí Vesely ellen a dubaji tenisztornán, és ezzel eldőlt, hogy hétfőtől az orosz veszi át a vezetést a rangsorban.

Medvegyev karrierje során először lesz éllovas, sőt 2004 óta most először fordul elő, hogy nem a nagy négyes, azaz Andy Murray vagy Djokovics valamelyike áll a férfiak egyéni világranglistájának első helyén.

De közben csütörtökön Medvegyev hazája, Oroszország háborúba kezdett Ukrajnában, ami megviselte a sportolót, aki egyébként az acapulcói tenisztornán szerepel éppen. Tegnap bejutott az elődöntőbe, amelyben Rafael Nadallal találkozik majd, és visszavághat a spanyolnak a januárban ellene elveszített Australian Open-döntő miatt.

– Teniszezőként a békét szeretném közvetíteni világszerte – mondta Medvegyev a háborús eseményekre reagálva, miután csütörtökön a papírformának megfelelően, két szettben, 6:2, 6:3-ra legyőzte a japán Nisiokát a negyeddöntőben. – Olyan sok országban játszunk, juniorkorom óta járom a világot. Nem könnyű hallani ezeket a híreket. 

Én teljes mértékben a béke oldalán állok.

– Ezekben a pillanatokban be kell látni, hogy a tenisz nem olyan fontos – tette hozzá a 26 éves orosz. – Egyáltalán nem könnyű most a játékra koncentrálnom, persze örülök, hogy nyertem és bejutottam az elődöntőbe. Ez a nap azonban igazi hullámvasút volt nekem.

Medvegyev tavaly aratta az első Grand Slam-tornagyőzelmét, a US Openen ért fel a csúcsra, a világelsőség pedig a következő fontos mérföldkő a pályafutásában.

Borítókép: Danyiil Medvegyev tavaly a US Openen (Fotó: AFP/Getty Images/Sarah Stier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.