Már tíz WorldTeam indulása biztos májusban a Tour de Hongrie-n

Csütörtökön már a tizedik WorldTeam, a kerékpársport legszűkebb elitjébe tartozó csapat érkezését jelentette be a május 11-én rajtoló Tour de Hongrie szervezőbizottsága: a csapatversenyben címvédő kazah Astana visszatér a magyar körversenyre.

Magyar Nemzet
Forrás: Tourdehongrie.hu2022. 02. 03. 11:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly nyolc WorldTeam indult a Tour de Hongrie-n, így idén már az eddigi kilenc nevezés is azt jelentette, hogy májusban minden idők legrangosabb mezőnyű magyar körversenyét rendezzük meg, de még lehet emelni a nívón. S az Astana ezen kétségkívül sokat emel. A kerékpársport egyik legismertebb márkája a 2006 óta működő profi kerékpárcsapat megszámlálhatatlan világra szóló sikert ért el az évek során, a legnevesebb bringásokkal soraiban. Az Astana Qazaqstan Team 2020-ban már nevezett a magyar körversenyre, ám akkor a koronavírus-járvány kirobbanása keresztülhúzta a számításokat. Alekszandr Vinokurov sztárcsapata így tavaly versenyezhetett először Magyarországon, s a „kékek” mindjárt le is tették a névjegyüket, mert megnyerték a Tour de Hongrie csapatversenyét.

A 2021-es viadal harmadik szakaszán a klub olasz sprintere, Davide Martinelli a negyedik helyen ért célba, a királyetapon pedig a dél-afrikai Stefan De Bod lett ötödik, utóbbi az összetett versenyben is az ötödik helyet szerezte meg. A spanyol Javier Romo is bekerült a legjobb tízbe, a nyolcadik helyen zárt, a csapatversenyben pedig a kazah együttesé lett az első hely a huszonegy induló csapat között.

Több mint másfél évtizede annak, hogy a kazah nagyvállalatok csoportjaként jegyzett Astana elsőként belépett szponzorként a kerékpársportba, s az általa támogatott csapat 2006-ban rögtön nagy sikerrel tette le a névjegyét: a kazah Alekszandr Vinokurov megnyerte a három Grand Tour-verseny (Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta a Espana) egyikét, a Vueltát. A népszerű „Vino” napjainkban is kulcsfigura a kék-sárgáknál, ma az Astana Qazaqstan Team vezérigazgatója.

Az azóta eltelt évek során a sportág legnagyobb alakjai fordultak meg a csapatnál, 2008-ban a spanyol Alberto Contador duplázott, megnyerte a Giro d’Italiát és a Vueltát is, egy évvel később Contador Tour de France-diadalát ünnepelték a Champs Elysées-n, 2012-ben Vinokurov győzött a londoni olimpia mezőnyversenyében. Következtek Vinceno Nibali arany napjai – vagy inkább évei: az olasz szupersztár 2013-ban megnyerte gyors egymásutánban a Tirreno-Adriaticót, a Giro del Trentinót, majd a Giro d’Italiát is, 2014-ben pedig az olasz bajnokságot és négy szakaszgyőzelemmel a Tour de France sárga trikóját is elhódította. 2015-ben Nibali megvédte az olasz bajnoki trikót, honfitársa, Fabio Aru pedig behúzta a spanyol körverseny győztesét megillető piros mezét, 2016-ban ismét Nibalié lett a Maglia Rosa a Girón, 2017-ben pedig már Aru nyerte az olasz bajnokságot.

A nyolc (!) Grand Tour-győzelem után az elmúlt öt év ugyan kicsit csendesebben telt az Astana háza táján, már ha fogalmazhatunk így: 2017-ben tizennyolc, 2018-ban harmincegy, 2019-ben harminchét, a 2020-as csonka szezonban tizenöt, tavaly pedig tizenhárom versenyt nyert meg a kazah sztárcsapat. A klub abszolút sztárja az öt év után visszatérő kétszeres Giro d’Italia-, egyszeres Tour de France- és Vuelta a Espana-győztes Vincenzo Nibali. Az Astana Qazaqstan Team keretét ebben az évben hét ország huszonkilenc profi bringása alkotja, kíváncsian várjuk, közülük kik indulnak a Tour de Hongrie-n.

A 43. Tour de Hongrie versenyére 2022-ben május 11. és 15. között kerül sor, várhatóan huszonnégy csapat részvételével.

A 2022-es Tour de Hongrie-ra már benevezett csapatok:

Movistar Team (spanyol, WorldTeam)

Israel-Premier Tech (izraeli, WorldTeam)

Team Jumbo-Visma (holland, WorldTeam)

Lotto Soudal (belga, WorldTeam)

Trek-Segafredo (amerikai, WorldTeam)

Bahrain-Victorious (bahreini, WorldTeam)

Team BikeExchange Jayco (ausztrál, WorldTeam)

BORA-hansgrohe (német, WorldTeam)

Team DSM (holland, WorldTeam)

Astana Qazaqstan Team (kazah, WorldTeam)

Drone Hopper-Androni Giocattoli (olasz, ProTeam)

Uno-X Pro Cycling Team (norvég, ProTeam)

Team Novo Nordisk (amerikai, ProTeam)

Borítókép: tavaly az Astana nyerte a csapatversenyt a magyar körversenyen (Forrás: Tourdehongrie.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.