Pat Cortina és a magyar hoki nem tud meglenni egymás nélkül

Újra Pat Cortina irányítja a magyar női jégkorong-válogatottat. Azért esett a választás a férfi és női nemzeti csapat korábbi szövetségi kapitányára, mert ezer szállal kötődik a magyar hokihoz.

Magyar Nemzet
2022. 03. 10. 9:57
Photo: Laszlo Mudra - HIIHF
Photo: Laszlo Mudra - HIIHF Fotó: Magyar Jégkorong-szövetség/Mudra László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pat Cortinát senkinek sem kell bemutatni a magyar jégkorongban. Lassan két évtizede, 2003-ban tűnt fel először Magyarországon. Hamar kiderült, hatalmas fogást csinált vele az akkor még Alba Volán néven futó fehérvári hokicsapat. Az ifjabb Ocskay Gábor és Palkovics Krisztián fémjelezte együttes zsinórban háromszor megnyerte a magyar bajnokságot, s a nemzetközi porondon, a Kontinentális Kupában is letette a névjegyét.

Cortina egyúttal a magyar válogatottat is irányította, s tisztségét azt követően is megtartotta, hogy 2006-ban elköszönt a Volántól és a német EHC München edzője lett.

A magyar válogatott 2008-ban vele jutott fel az A csoportba a szapporói divízió I-es világbajnokságon, amivel a kanadai–olasz szakember örökre beírta a nevét a magyar jégkorongba.

A magyar hoki és Cortina útjai 2009-ben elváltak, de a békében, a jó kapcsolat ezután is megmaradt. A jó humorú tréner később mentorként vállalt szerepet nálunk, majd az igazi visszatérés 2019-ben jött el, amikor őt nevezték ki a női válogatott élére. 

Fotó: László Mudra

S női válogatottunkkal is csodát tett, vele jutottak fel – történetük során szintén először – a világbajnoki A csoportba. Mi több, Pat Cortina az első edző a hokitörténelemben, aki férfi és női csapatot is az elitbe vezetett.

A szakembert aztán ismét másfelé sodorta az élet, közbeszólt a Covid is, de a jó kapcsolat továbbra is megmaradt. Mentoredzőként segíti a Budapesti Jégkorong-akadémia munkáját, majd szerdán robbant a bomba: a Magyar Jégkorong Szövetség elnöksége ismét őt kérte fel a női válogatott szövetségi kapitányának.

Női csapatunk tavaly megállta a helyét az elit vb-n, az olimpiai selejtezőben pedig csupán egyetlen mérkőzésre volt a pekingi kijutástól, de Csehországtól végül simán alulmaradt.

A kanadai szakvezető, Lisa Haley szerződése 2021 novemberében, az olimpiai selejtező után lejárt. A torna után Vas Márton általános igazgató és Kolbenheyer Zsuzsanna nemzetközi vezető elkezdte az új szövetségi kapitány keresését. A nemzetközi tapasztalat miatt külföldi szakvezetőt kerestek, és mivel a következő A csoportos világbajnokság augusztusban lesz, az idő rövidsége miatt azzal a két edzővel tárgyaltak, akik a legjobban ismerik a csapatot, vagyis Lisa Haley-vel és Pat Cortinával.

– A hatalmas tapasztalata, képzettsége, jó motivációs készsége, a játékosokkal való kiváló kommunikációja, a csapat és a stáb összefogása, irányítása, valamint jó meccselése miatt esett Pat Cortinára a választás.

Ezer szállal kötődik Magyarországhoz, a magyar jégkoronghoz és a szurkolókhoz.

Szerződése az augusztusi, A csoportos világbajnokság végéig szól, azzal az opcióval, ha mindkét fél elégedett, és a szakvezető egyéb elfoglaltságai is lehetővé teszik, akkor meghosszabbítható. A dániai vb-n a bennmaradás a cél – mondta Kolbenheyer Zsuzsanna, aki a szövetség és a csapat nevében megköszönte Lisa Haley-nek az eddigi munkát, benne a történelmi, Dánia elleni győzelmet a tavalyi kanadai vb-n.

Pat Cortina ebben az idényben a német harmadik ligás Riesserssee vezetőedzőjeként is dolgozik, így nem főállásban látja majd el a női válogatott irányítását. A német klubmunkája kevesebb elfoglaltsággal jár, mint korábbi, élvonalbeli feladata, így tudta vállalni a szövetségi kapitányi posztot és a magyar együttes felkészítését.

Fotó: Pat Cortina, az örökös kapitány (Fotó: Magyar Jégkorong-szövetség/Mudra László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.