Fete-kupa: A pályán nincsenek társadalmi különbségek

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében hatcsapatos labdarúgótornán vettek részt az észak-magyarországi hátrányos helyzetű falvakban élő gyerekek az ózdi Marosi István Sportcsarnokban az elmúlt hétvégén. A pályán eltűntek a társadalmi különbségek, a sport elősegíti az integrációt és az elfogadást.

Magyar Nemzet
2022. 04. 11. 14:48
Fotó: Lékó Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legszegényebb településeken élő gyermekek számára szervez rendszeres labdarúgóedzést és -tornákat a Felzárkózó települések (Fete) sportprogramja, amelynek lényege, hogy a sport és a közösség nemcsak a gyermekek fejlődését, hanem a felzárkózásukat is elősegíti. 

Tavaly a Gyulajon készült helyszíni riportunkban mutattuk be, hogyan visznek az edzések rendszert és szabályokat a fiatalok életébe, s ugyanerre hivatottak ezek a tornák is, amelyeken máskülönben nehezen elérhető élményekhez jutnak a résztvevők.

Nagy élményt kaptak a gyerekek. Fotó: Lékó Tamás

– András bácsi, szorítson nekünk! – szólt bátorításért edzőjéhez a kissé megilletődött zemplénagárdi kisfiú, aki ha nem is félve, de láthatóan némi tartással nézett körbe a (nem csak számára) méretes ózdi sportcsarnokban az első meccse előtt.

Volt, akinek egy kis bátorításra, másnak egy-két tanácsra, valakinek pedig teremfocira alkalmas cipőre volt éppen szüksége az utolsó pillanatokban, de mindenre született megoldás.

A Fete Észak-magyarországi Régiós Kupáján Nógrád, Borsod és Heves válogatottja mellett pályára léptek az arlói fiatalok (Jézus Társasága) és a Magyar Református Szövetség régiós együttese, valamint meghívást kapott a programban nem szereplő Pásztó utánpótláscsapata is annak jegyében, hogy a sport összeköt, a pályán nincsenek társadalmi különbségek, és egy-egy ilyen torna jó alkalom az integrációra, az elfogadásra.

Meg sem állt a labda Ózdon. Fotó: Lékó Tamás

A torna első helyezettjének járó hatalmas serleget a hibátlan mérleggel záró hevesi csapat vihette haza, a dobogóra a nógrádi és arlói csapat léphetett még fel, de a támogatók jóvoltából jutott érem, édesség, ajándékcsomag és elismerés minden pályára lépőnek.

Borítókép: A Fete Észak-magyarországi Régiós Kupájának résztvevői (Fotó: Lékó Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.