Guardiola távozik, és a City elhappolja Ten Hagot a MU orra elől?

Bár sokan már tényként kezelik, hogy Erik ten Hag lesz az angol labdarúgó-élvonalban szereplő Manchester United vezetőedzője a következő idénytől, nem eszik olyan forrón a kását. Az is elképzelhető, hogy a városi rivális City beleköp a Vörös Ördögök levesébe, Pep Guardiola menedzser ugyanis a maga utódját látja a holland szakemberben.

Magyar Nemzet
2022. 04. 02. 12:12
null
Ajax coach Erik ten Hag adresses journalists prior to the Dutch Eredivisie match between Go Ahead Eagles and Ajax at De Adelaarshorst in Deventer on February 27, 2022. (Photo by MAURICE VAN STEEN / ANP / AFP) / Netherlands OUT Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel egy évtizede keresi Sir Alex Ferguson méltó utódját a Manchester United. Az edzőlegenda 2013-as visszavonulása óta David Moyes, Louis van Gaal, José Mourinho, Ole Gunnar Solksjaer és Ralf Rangnick váltotta egymást a menedzseri pozícióban, de egyik szakember sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, s az angol rekordbajnok immáron a 2012/13-as idény óta nem nyerte meg a Premier League-t, a 2016/17-es évad óta pedig nem került egyáltalán új trófea a vitrinjébe. Idén sem fog, a Bajnokok Ligájából és a hazai kupasorozatokból is kiesett már a gárda, a bajnoki tabellán a listavezető Manchester City mögött húsz ponttal lemaradva csupán a hatodik helyet foglalja el, a BL-indulás kiharcolásáért is vért kell izzadnia.

A vezetőedzői poszt következő várományosa Erik ten Hag, ő a decemberben átmeneti jelleggel, az idény végéig kinevezett Rangnicktól vehetné át a stafétabotot. Az Ajax mesterével már fel is vette a kapcsolatot az MU, és bár megegyezésről eddig nem szóltak a híradások, a Sky Sports beszámolója szerint bizakodhatnak a Vörös Ördögök szurkolói, hogy nyáron a holland szakember vezetésével kezdi meg a felkészülést a szebb napokat is látott csapatuk.

 

Ten Hag 2017-es kinevezése óta kétszer nyerte meg az Eredivisie-t, kétszer a Holland Kupát, valamint egyszer a Holland Szuperkupát az Ajaxszal, jövő júniusban jár le az amszterdamiakkal kötött szerződése. Mint mondta, egyelőre jelenlegi klubjára fókuszál, de nem zárta ki azt az eshetőséget sem, hogy hamarosan más együttes kispadjára ül le.

– Most csak az Ajaxra összpontosítok, de a futballban bármi megtörténhet – nyilatkozta sejtelmesen a német Sport 1-nek. – Nem akarok kizárni egy eshetőséget sem, ugyanakkor jelenleg az Ajax alkalmazásában állok, itt várják el tőlem, hogy jól teljesítsek. Az Eindhoven elleni kupadöntővel együtt még nyolc finálénk (ebből hét bajnoki mérkőzés – a szerk.) lesz, és minden energiára szükségem van ezeken a meccseken. Bármi más most csak elvonná a figyelmem.

Tudom, hogy a labdarúgásban minden megváltozhat az egyik napról a másikra. Amennyiben valamikor úgy döntenék, hogy megteszem a következő lépést a karrieremben, remélem, hogy az emberek megértéssel fordulnak majd felém.

Amikor arról kérdezték, az 52 éves edzőt, tárgyalt-e a Uniteddel, kitérő választ adott:

– Mindenki ismeri egymást a sportágban. Folyton tárgyalások zajlanak más klubok képviselőivel, ebben nincs semmi különös. A Manchester United egy kiváló klub, remek szurkolókkal, de csak ismételni tudom magam: minden idegszálammal az Ajaxra fókuszálok. Már a következő évadra tervezünk. Eddig minden idényben leültem megbeszélni a dolgokat az Ajaxnál. Ez most sem lesz másképp.

Elárulhatom, az Ajax és Erik ten Hag nagyon boldogok együtt jelen pillanatban – tette hozzá a holland.

Az Ajax ugyanakkor engedélyezte Ten Hagnak, hogy tárgyalásokba bonyolódjon a Uniteddel, és az edzőhöz, valamint az amszterdami klubhoz közeli források szerint a lehetséges fizetéséről egyeztetett az angol klubbal. Emellett az is szóba került, mikor lenne ildomos bejelenteni az új edző érkezését. Ennek azért van nagy jelentősége, mivel az Ajax szoros csatában áll a PSV-vel a bajnoki címért, mindössze két pont a fővárosiak előnye hét fordulóval az idény lezárulta előtt. 

 

Az Unitednél viszont tagadják, hogy közel állnának a megegyezéshez Ten Haggal, sőt közölték, egyelőre nincs fő kiszemeltjük a vezetőedzői posztra, csupán puhatolóznak, próbálják megtalálni a megfelelő embert. A holland szakember mellett a Paris Saint-Germaint irányító Mauricio Pochettinónak, a spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának, Luis Enriquének és a Sevilla trénerének, Julen Lopeteguinak a neve is bekerült a kalapba. Utóbbi a pletykák hallatán azonban sietett leszögezni, hogy ő a jövő idényt is a spanyol együttessel kezdi meg.

A városi rivális köphet bele a United levesébe?

Erik ten Hagot viszont nemcsak Manchester vörös, hanem kék felén is szívesen látnák. Erről maga Pep Guardiola, a City menedzsere beszélt. 

– El tudom-e képzelni, hogy Erik ten Hag a Citynél dolgozzon? Egyértelmű. Ő lenne a tökéletes jelölt. 

A játékhoz való hozzáállását tekintve mindenképpen. Ha az erényeire kíváncsiak, nézzék meg, milyen együttest hozott létre az Ajaxnál az elmúlt években. Öröm nézni a mérkőzéseik többségét. Bejutottak a Bajnokok Ligája elődöntőjébe is, és csak kevésen múlott, hogy nem voltak ott a fináléban is – dicsérte kollégája munkáját a katalán sikeredző, aki jól ismeri Ten Hagot, hiszen a holland tréner volt a Bayern München második számú csapatának az edzője, amikor Guardiola az első csapatot vezette.

Guardiola 2016 óta irányítja a világoskékeket, megállapodása 2023 nyaráig szól, egyelőre nem jelentette be, hogy folytatja-e a munkáját az angol címvédőnél. Januárban azt mondta, a zajló idény végén dönt a jövőjéről.

Premier League, 31. forduló:

szombat:
Liverpool–Watford 13.30 (tv: Digi Sport 1)
Brighton–Norwich City 16.00
Burnley–Manchester City 16.00
Chelsea–Brentford 16.00
Leeds United–Southampton 16.00
Wolverhampton Wanderers–Aston Villa 16.00
Manchester United–Leicester City 18.30 (tv: Spíler 1)

vasárnap:
West Ham United–Everton 15.00 (tv: Digi Sport 1)
Tottenham Hotspur–Newcastle United 17.30 (tv: Spíler 1)

hétfő:
Crystal Palace–Arsenal 21.00

 

Borítókép: Erik ten Hag (Fotó: AFP/Maurice Van Steen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.