Liu Shaoang tönkreverte a mezőnyt: vb-arany 1500 és 500 méteren! + videó

A rövid pályás gyorskorcsolyázók montreali világbajnokságán kétszeres olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang szombaton 1500 méteren, majd 500 méteren is aranyérmes lett, s nem is akárhogy, mert tönkreverte a mezőnyt. Férfiváltónk pedig bejutott a vasárnapi döntőbe.

Magyar Nemzet
2022. 04. 09. 20:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken versenyzőinknek jól sikerültek a selejtezők, hiszen 500 és 1000 méteren mind az öt egyéni indulónk bejutott a negyeddöntőbe: a férfiaknál Liu Shaoang, Nógrádi Bence és Jászapáti Péter, a nőknél és Kónya Zsófia. Ugyanakkor 1500 méteren csak Liu Shaoang és Jászapáti Petra került be az elődöntőbe. Szombaton 1500-on és 500-on már éremosztásra készülhettünk, továbbá a női 3000 méteres és a férfi 5000 méteres váltók elődöntője volt műsoron, mindkettő magyar részvétellel. A világbajnokságon az oroszok és a fehéroroszok az ukrajnai háború miatt nem indulhatnak, a kínaiak, a japánok és a kazahok pedig nem jöttek el, így kétségkívül tartalékos a mezőny. Olyan klasszisok is hiányoznak, akik itt lehetnének, tőlünk például Liu Shaolin Sándor. Ám akik eljöttek, azoknak is nehéz volt újra formába lendülniük a februári pekingi téli olimpia után.

A világbajnokság szombati programja a női 1500 méter három elődöntős futamával kezdődött, s mindegyikben heten léptek jégre. Jászapáti Petra a harmadikban sokáig az utolsó helyen haladt, de a belga gyorskorcsolyázó elcsúszott, és ketten is felbuktak benne, így versenyzőnk rögtön a negyedik helyen találta magát. Innen remek előzésekkel megnyerte a futamot, így bejutott a vb-döntőbe. Itt nyolcan voltak, Jászapáti Petra mellett három dél-koreai, két kanadai, egy holland és egy olasz. Versenyzőnk most is a mezőny végére állt be, ezúttal nem történt semmi „kalamajka”, de önerőből sem tudott előbbre jönni, így a nyolcadik helyen végzett.

Kétszeres olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang – aki a pekingi téli ötkarikás játékokon 500 méteren arany-, 1000-en bronzérmes lett –, az összetett világbajnoki cím birtokosaként az 1-es sisakban korcsolyázva pénteken mind az öt futamát megnyerte, s most az 1500-as elődöntőjében is folytatta a sorozatát. Nagyon nem is kellett megizzadnia, magabiztosan végzett az első helyen. A fináléban „színes” társaságba került, mert mindenki máshonnan érkezett: dél-koreai, belga, holland, olasz, kanadai és török ellenfele volt az érmekért folyó harcban. Versenyzőnk a tizenhárom és fél körös versenyben a negyedik helyre állt be, ahonnan az ötödikre, majd a hatodikra került, de az olasz kicsúszása után megkezdte az előzéseket. Öt körrel a vége előtt negyedik volt, két kör múlva már a harmadik, és ekkor robbantott, mindenkit állva hagyott, elviharzott a többiek mellett, s a célba több méteres előnnyel érkezett be; pályafutása harmadik vb-aranyát szerezte meg! Tavaly a dordrechti vb-n az összetett mellett 500 méteren győzött, az 1500 nem a kedvenc távja, eddig ezen vb-ezüstje volt. Gyanítjuk, most már ezt is megszerette!

A női 500 méter negyeddöntőjében Jászapáti Petra nagyot alakított, úgy nyerte meg a futamát, hogy a végén külső íven előzte meg a szám egyik klasszisát, a lengyel Maliszewskát. Ezzel elődöntőbe jutott, az ugyanebben a futamban negyedik Kónya Zsófia kiesett. Jászapáti az elődöntőben öt versenyző között a négyes pályára került, ami hátrány. Maradt a negyedik helyen, ami B döntős szereplést ért. Itt is a négyes pályáról indult, negyedik lett, a vb-n pedig így akárcsak 1500 méteren, 500-on is nyolcadikként zárt.

Férfi 500-on az első negyeddöntős futamban Nógrádi Bence negyedik, Jászapáti Péter ötödik lett, így ők búcsúztak, Liu Shaoang viszont megnyerte a negyedik futamot, mégpedig a teljes mezőny legjobb idejével, így az elődöntőjében a legelőnyösebb, egyes pályára került. Innen aztán rajt-cél győzelmet aratva jutott be az újabb vb-döntőjébe. A másik elődöntőben azonban a francia Fercoq jobb időt korcsolyázott, így a fináléban az övé lett az egyes pálya, versenyzőnké a kettes, míg a hármasra a belga Desmet, a négyesre a dél-koreai Li Dzsun Szeo került. A négy és fél körös versenyben a francia jól kapta el a rajtot, az élre állt, de Liu Shaoang – aki ebben a számban a regnáló olimpiai és világbajnok – a második kör elején lazán megelőzte, s ezt a döntőt is ellentmondást nem tűrően nyerte meg; szombaton így két vb-aranyat szerzett!

A kizárások és a visszalépések miatt a vb-n a férfiaknál és a nőknél is csak hat váltó indul a nyolc helyett, így az elődöntőkbe három-három csapatot soroltak be, hogy eldöntsék, kik kerülnek a vasárnapi négyes döntőkbe. Női váltónk Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Somogyi Barbara összeállításban az erős dél-koreaiakkal és a kanadaiakkal került össze, ezekkel nem bírt, így a B döntőben majd a lengyelekkel az ötödik helyért mérkőzhet meg. Férfiváltónk Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Jászapáti Péter, Talabos Attila összetételben a dél-koreaiakkal és a belgákkal találkozott, s egyértelmű volt, hogy a belgákat kell legyőznünk. Ez sikerült is, így férfiváltónk vasárnap ott lesz a döntőben a hollandok, a kanadaiak és a dél-koreaiak mellett.

Eredmények:
férfi 1500 m: 1. Liu Shaoang 2:15,096 perc; 2. Pascal Dion (Kanada) 2:15,644; 3. Stijn Desmet (Belgium) 2:15,716, ...24. Jászapáti Péter, ...28. Nógrádi Bence
női 1500 m: 1. Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság) 2:23,594 perc; 2. Kim Boutin (Kanada) 2:24,201; 3. Szeo Vi Min (Koreai Köztársaság) 2:24,455; ...8. Jászapáti Petra 2:25,742; ...30. Kónya Zsófia
férfi 500 m: 1. Liu Shaoang 40,573 másodperc; 2. Quentin Fercoq (Franciaország) 40,674; 3. Stijn Desmet (Belgium) 40.,710; ...13. Nógrádi Bence; ...19. Jászapáti Péter
női 500 m: 1. Xandra Velzeboer (Hollandia) 42,476 mp; 2. Kim Boutin (Kanada) 42,570; 3. Yara van Kerkhof (Hollandia) 42,642; ...8. Jászapáti Petra; ...13. Kónya Zsófia

Borítókép: A kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang immár négyszeres világbajnok (Forrás: Twitter/ISU Speed Skating)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.