Vízválasztó futam előtt a Mercedes, amely Wolff szerint még bajnok lehet

Ötödik állomásához érkezett a Formula–1-es idény, a hétvégén Barcelonába látogat a mezőny. A csapatok többsége jelentős fejlesztésekkel érkezett a Spanyol Nagydíj helyszínére, csupán az idényt remekül kezdő Haas lóg ki a sorból.

2022. 05. 20. 6:55
Formula One Grand Prix of Miami
epa09930888 British Formula One driver Lewis Hamilton of Mercedes-AMG Petronas in action during Free Practice 2 of the Formula One Grand Prix of Miami at the Miami International Autodrome in Miami, USA, 06 May 2022. EPA/SHAWN THEW Fotó: SHAWN THEW
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel egy hónappal az imolai futam után újra visszatér Európába a Formula–1 mezőnye, a hétvégén Barcelona látja vendégül a száguldás szerelmeseit. A helyszín szöges ellentéte a legutóbbi rendezőnek, Miaminak, amely két hete debütált az F1-ben: a Circuit de Catalunya az állandóságot képviseli, immár 31 éve ad otthont a Spanyol Nagydíjnak, és legalább 2026-ig a versenynaptár része lesz. 

Éppen az állandóság miatt Barcelona remek helyszínül szolgál a fejlesztések kipróbálására, a csapatok úgy ismerik a pálya minden szegletét, mint a tenyerüket, a pilótáknak sincs szüksége a vonalvezetés megismerésére. Továbbá az idény előtti egyik kollektív tesztet is itt tartották, így a lehetőség adott, hogy a katalán fővárosban felmérjék, mennyit fejlődtek az autók az év eleje óta. A hagyományok híven most is szinte minden csapat fejlesztési csomaggal érkezik Barcelonába, mindössze a Haas jelent kivételt.

 

Az elmúlt öt évben Lewis Hamiltont intették le elsőként itt. Ez a sorozat a konstruktőri címvédő Mercedes bukdácsolása miatt idén alighanem megszakad, de Toto Wolff abban reménykedik, hogy az előttünk álló hétvégén sikerül közelebb kerülniük az eddig taroló Ferrarihoz és Red Bullhoz.

– Meg kell adnunk a bizalmat azoknak a szakembereinknek, akik az elmúlt években nagyszerű autókat gyártottak nekünk. Hiszünk benne, hogy a helyes úton haladunk – bizakodott a csapatfőnök, majd az idény előtti tesztelésre utalva hozzátette: – Összehasonlíthatjuk a mostani állapotot a februárival. Ezután fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy valóban jó irányba tartunk-e.

Wolff azt is elárulta, ő bizony még a bajnoki címről sem mondott le:

Még csak öt futam zajlott le, korai lenne leírni minket. Bármikor lendületbe kerülhetünk, és a pontok tekintetében nem nagy a lemaradásunk.

Nemcsak a címvédő alakulat bízik a javulásban, az eddig a csapattársa árnyékában versenyzett Carlos Sainz (Ferrari) és Sergio Pérez (Red Bull) is reménykedik benne, hogy végre eljön az ő ideje. Sainz első futamgyőzelmére hajt, ráadásul hazai közönség előtt, illetve a róla elnevezett lelátóval rendelkező pályán szeretne kiugró teljesítménnyel előrukkolni.

– A célunk, ahogy minden más alkalommal is, hogy a legtöbbet hozzuk ki az autóból és nyerjünk. A hazai futamomról van szó, a nézők jelenléte és a buzdításuk különlegessé teszi nekem a hétvégét. Két év után, amikor egyáltalán nem, esetleg csak elvétve lehettek szurkolók a lelátókon, nagyon boldog vagyok, hogy végre telt ház lesz. Mindent beleadunk majd, hogy a rajongóknak legyen mit ünnepelniük.

 

Pérezt más okok motiválják, nevezetesen a Miami Nagydíjon elért eredménye miatt érzett frusztráltság (negyedik lett), valamint harmadik kisfia születése.

– Őrületes hétvégénk volt Miamiban. Bár Max (Verstappen, Pérez csapattársa – a szerk.) győzött, és én is fontos pontokat gyűjtöttem, nem voltam elégedett. Mindig a dobogóra szeretnék állni, és tudtam, az autóm elég gyors ahhoz, hogy megelőzzem a Ferrarikat, mégsem sikerült, emiatt frusztrált voltam – idézte fel a mexikói pilóta, majd egy örömhírt is megosztott: 

– A napokban megszületett a kisfiam, Emilio. Csodás lenne, ha kiváló eredménnyel köszönthetném őt.

Természetesen ehhez a tabellán második Verstappennek és az őt 19 ponttal megelőző Charles Leclerc-nek (Ferrari) is lesz egy-két szava, akik az eddigi öt futamgyőzelmet elosztották egymást közt (3-2 arányban előbbi javára).
 

A hétvége menetrendje

Péntek: 1. szabadedzés 14.00, 2. szabadedzés 17.00

Szombat: 3. szabadedzés 13.00, időmérő 16.00

Vasárnap: futam 15.00

Borítókép: a Miami Nagydíj második szabadedzésén (Fotó: EPA/Shawn Thew)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.