időjárás 24°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

„Sebastian Vettel pályafutása lényegében befejeződött”

Magyar Nemzet
2022.05.17. 16:59 2022.05.20. 17:16
„Sebastian Vettel pályafutása lényegében befejeződött”

Marc Surer úgy vélekedik, Sebastian Vettel Formula–1-es pályafutása lényegében véget ért. Az egykori pilóta szerint a négyszeres világbajnok német a szerződése lejártával, azaz az év végén otthagyja az Aston Martint, és topcsapatnál ezek után már nem kap lehetőséget.

Sebastian Vettel az Aston Martinnal kötött szerződése az idény végén jár le. Mike Krack csapatfőnök világossá tette, szeretné, ha a tapasztalt pilóta jövőre is az istállónál maradna, ugyanakkor a négyszeres világbajnok még bizonytalan a folytatásban, annak függvényében dönt majd, mennyire lesz versenyképes az Aston Martin a szezon további részében.

Ilyen szempontból egyelőre nem áll jó a csapat szénája. Vettel az első két futamot koronavírus-fertőzés miatt kihagyta, az azóta megrendezett három nagydíjon pedig csak egy alkalommal végzett pontszerző helyen.

 

– Nem tudom még, hogy mi lesz – válaszolta a közelmúltban a német vb-győztes, amikor a terveiről kérdezték. – Nincs ebben semmi titkolnivaló. Minden azon múlik majd, mit hoz az idény hátralévő része. 

Most csak a jelenre koncentrálok, vagyis arra a hegyre, ami előttünk tornyosul. Megpróbáljuk megmászni, de ez nem fog egy nap, esetleg egy hónap alatt sikerülni. Úgy döntöttem, hogy megpróbálom megmászni a hegyet, és ez meghatározza majd a következő három-négy évemet is, ezért nagyon fontosnak érzem, hogy most csak ezzel foglalkozzak. Egyszer pedig eljön mindannyiunk számára az a nap, amikor ez a fejezet lezárul, és egy másik veszi kezdetét – bármiről is szóljon majd.

A nyolcvanas években a Formula–1-ben versenyzett Marc Surer úgy véli, az eredmények fényében a német pilótát nem tudja majd meggyőzni a maradásról az Aston Martin.

– A dolgok jelen állása szerint nem úgy tűnik, hogy az Aston Martin világbajnok lehet. Szóval mit kellene tennie Vettelnek? Maradnia? Szerintem kitölti a szerződését, aztán búcsút mond az egésznek – vélekedett a hetvenéves Surer.

Az Arrows egykori versenyzője szerint topcsapat már nem igazolná le a 34 éves Vettelt. – A Ferraritól elment, az Aston Martinnál lehetőséget kapott, de nem mennek jól a dolgai. Általában legyőzi Strollt (Vettel csapattársa – a szerk.), miközben Sergio Péreznek ez mindig nehezen ment. Szóval ezt a szintet még tartja Vettel. 

De ez az egész szerintem már inkább a motiváltságról szó. Ha egy négyszeres világbajnok tudja, hogy csak a tizedik helyért harcolhat, vajon elég motivált lehet ahhoz, hogy mindent beleadjon? Nem vagyok benne biztos – magyarázta Surer.

A svájci ugyanakkor meg is dicsérte Vettelt, aki koronavírus-fertőzése után belevetette magát a munkába.

– Azon dolgozik, hogy a csapat előrelépjen, és láthattuk már néhány jelét a fejlődésnek. Szóval ő elvégzi a munkáját. Bedobhatta volna a törölközőt, és a csapatán kívül senki sem hibáztatta volna érte.

 

Borítókép: Sebastian Vettel Miamiban (Fotó: Getty Images /AFP/Jared C. Tilton)


 


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.