A csapata szomjúságra ítélte a pilótáját a hőségben

Daniel Ricciardo, a Formula–1-es McLaren-istálló pilótája bevallotta, a csapata döntése miatt szomjazni kényszerült a múlt heti Miami Nagydíjon.

Magyar Nemzet
2022. 05. 13. 16:16
null
McLaren's Australian driver Daniel Ricciardo (C) prior to the Miami Formula One Grand Prix at the Miami International Autodrome in Miami Gardens, Florida, on May 8, 2022. (Photo by Brendan SMIALOWSKI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izzasztó hőséggel kellett szembenézniük a pilótáknak az első Miami Nagydíjon. A levegő hőmérséklete 30 Celcius-fok fölé kúszott Floridában, az aszfalté pedig még ennél is magasabb volt. A futamgyőztes Max Verstappent (Red Bull) láthatóan nagyon megviselte a meleg, de Charles Leclerc (Ferrari) is arról beszélt, hogy fizikailag rendkívül nehéz verseny van mögöttük. Az egykori F1-es pilóta, Martin Brundle szerint a futamon történt kései balesetek egy része is annak a számlájára írható, hogy a hatalmas hőség rengeteg energiát kivett a versenyzőkből.

A folyadékpótlás rendkívül fontos volt Miamiban, Daniel Ricciardo vízkészletének egy részét azonban feláldozta a McLaren a sebesség oltárán. Mint tudjuk, a Formula–1-ben minden egyes grammnak hatalmas jelentősége van, a McLaren pedig úgy döntött, nem töltik tele a vizes palackját, hogy így faragjanak az autó súlyából.

– Nehéz dolog ez, mert mindenki azon dolgozik, hogy könnyebbé tegye az autó. Ezért luxusnak számított volna, ha három liter folyadékkal fel tudjuk tölteni a palackot. Szóval csak kevés innivalóm volt, bár abból amúgy sincs elég soha. Így az ember kiszárad. Főleg, ha ilyen hőségben versenyez. Ezek nagyon kemény futamok. Nemcsak nekünk, pilótáknak, hiszen mindenki keményen dolgozik, a mérnökök is, és nekik is meg kell birkózniuk ezzel a meleggel.
 

Az ivás nem is olyan könnyű feladat

Olykor előfordul, hogy valamilyen probléma lép fel az autóban, emiatt a pilóták egyáltalán nem tudnak inni egy-egy futam alatt. Tavaly Verstappen beszélt arról, ha rendelkezésükre is áll a folyadék, az ivás nem könnyű folyamat versenyzés közben.

– Először is, a víz felmelegszik. Bár egyébként már tíz-tizenöt kör alatt kiürül a vizes palack. Mi döntjük el, hogy mikor akarunk inni a csövön keresztül. De néha, amikor rálépünk a gázra, előfordul, hogy a víz beömlik a szánkba, úgy nehéz inni. Megpróbálunk a rádión keresztül beszélni, aztán kigyorsítunk a kanyarból, és hirtelenjében elkezd folyni a víz – magyarázta a címvédő.

 

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: AFP/Brendan Smialowski)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.