Nyolcvankét éves Formula–1-es világbajnok tesztel a McLaren csapatánál

A Formula–1-es vb legutóbbi nagydíján, a múlt hét végén Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója megállapodott Mario Andrettivel, az F1 1978-as világbajnokával, hogy az Egyesült Államok Nagydíján tesztelheti a csapat autóját. Andrettinek erre 82 esztendősen lesz lehetősége.

Magyar Nemzet
2022. 05. 11. 9:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1940-es születésű, olasz származású Mario Andretti 1968 és 1982 között versenyzett az autósport elit kategóriájában, 128 futamon vett részt, tizenkét győzelmet aratott, és tizenkilencszer indulhatott az első rajtkockából. A Lotusszal 1977-ben harmadik lett a világbajnokságon az osztrákok legendája, Niki Lauda (Ferrari) és a dél-afrikai Jody Scheckter (Wolf) mögött, a következő évben pedig már őt koronázták meg. Az 1978-as vb-tabellán, csapattársa, a svéd Ronnie Peterson neve szerepel a második helyen, aki három futammal a vége előtt a monzai balesete következtében életét vesztette.

 Mario Andretti utolsó Formula–1-es pódiuma, az 1982-es Olasz Nagydíjon harmadik lett két francia, René Arnoux (Renault) és Patrick Tambay (Ferrari) mögött, ekkor ő is a Ferrari pilótája volt. (Az eltérő overálok ne tévesszenek meg senkit.)

A sokoldalú Mario Andretti 1979 és 1994 között az IndyCarban (is) versenyzett, és 1984-ben itt is bajnok lett. 1966 és 2000 között nyolcszor indult a Le Mans-i 24 órás versenyen, az itteni legjobb eredménye az 1995-ös második hely. 2000-ben, amikor tehát már hatvanévesen mérette meg magát, az egyik csapattársa Jan Magnussen volt, akinek a fia, Kevin Magnussen jelenleg a Haas csapat pilótája a Formula–1-ben.

Mario Andretti manapság is szívesen ül autóba különböző rendezvényeken is, és nagy álma volt, hogy egy modern Formula–1-es autót is vezethessen. Ezt ezt az álmát pedig Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója teljesíti az Egyesült Államok Nagydíján, mert a világbajnokság huszadik állomásán, (október 21-23.) tesztelheti majd a wokingiak egyik autóját. Ezt maga Brown jelentette be a Twitter-oldalán, egy, a múlt hét végi Miami Nagydíjon készült fotó kíséretében. Ezen Andretti mellett egy másik világbajnok, a 75 éves brazil Emerson Fittipaldi társaságában látható (ő 1972-ben és 1974-ben nyerte meg a vb-t, előbb a Lotusszal, majd a McLarennel); Brown megjegyzi, hogy ez fotó számára nagy megtiszteltetés, és közli, hogy teljesíti Andretti egyik „bakancslistás” álmát. 

 

– Mindig is szerettem volna, ha Mario Andretti az én csapatom pilótája lenne – viccelődött később Zak Brown, majd ezt még fokozta: – De valamilyen fogadást kell kötnöm majd vele, ahogyan a versenyzőimmel szoktam.

A McLaren-vezér a fogadás részleteiről egyelőre nem beszélt, de Mario Andretti bizonyosan állja majd, a veterán világbajnok lelkesen fogadta, hogy újra Formula–1-.es autót vezethet; Daniel Riccirado vagy Lando Norris helyére ülhet majd Austinban.

Mario Andetti egyébként motorra is szívesen pattan, itt Erin Jacksonnal, aki idén a pekingi téli olimpián megnyerte a női gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyét:

Borítókép: Mario Andretti ezen a képen Rey Mysterio profi pankrátor társaságában (Forrás: Twitter/Mario Andretti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.