Magyar nemzeti színekben venné ki a részét a csapatmunkából

Idén már láttunk ilyet: a Giro d’Italia magyar résztvevővel indul. A májusi, Magyarországról elrajtolt olasz körverseny után csütörtökön a viadal kilenc szakaszból és egy prológból álló női változata kezdődik el, a mezőnyben pedig ott lesz magyar bajnoki trikóban sokoldalú kerékpárosunk, az olimpiai és világbajnoki negyedik helyezett Vas Blanka.

2022. 06. 30. 7:20
Vas Blanka
Vas Kata Blanka kerékpár
Vas Kata Blanka kerékpár bajnoki trikó országúti Fotó: Facebook/Blanka Vas

Idén már láttunk ilyet: a Giro d’Italia magyar résztvevővel indul. A májusi, Magyarországról elrajtolt olasz körverseny után csütörtökön a viadal kilenc szakaszból és egy prológból álló női változata kezdődik el, a mezőnyben pedig ott lesz magyar bajnoki trikóban sokoldalú kerékpárosunk, az olimpiai és világbajnoki negyedik helyezett Vas Blanka.

Vas Blanka idén sem töltött sok napot kerékpározás nélkül. A téli időszakban terepkerékpár-versenyeken (ciklokrossz) indult, majd jött az országút, aztán a hegyikerékpár (mountain bike). Előbbi szakágban a világbajnokságon, utóbbiban az olimpián végzett tavaly negyedik helyen a még mindig csak húszéves versenyző, aki a hegyikerékpáros időszak után múlt héten, a hazai országos bajnokságon tekert ismét országúti viadalon.

– Az volt a cél, hogy megnyerjem az időfutamot és a mezőnyversenyt is, ez sikerült, így elégedett vagyok. Fáradt voltam az edzőtábor és a sok utazás után, nem volt tökéletes a formám, de az ob-n nem is ez volt a cél – árulta el lapunknak Vas, akinek azért is volt fontos a két hazai bajnoki cím, mert így

a június utolsó napján rajtoló Giro d’Italia Donne valamennyi szakaszán a piros-fehér-zöld bajnoki trikóban tekerhet.

Az egyetlen kivételt az jelentheti, ha esetleg a viadal valamelyik megkülönböztető mezének viselésére nyeri el a jogot. Ilyen nagy célokat egyelőre nem fogalmaz meg magának Vas Blanka. A női Giro ugyan a nagy testvérrel szemben nem három, hanem csupán másfél hetes, de a hölgyek versenynaptárában így is a leghosszabb viadal, a magyar kerekes pedig Grand Tour-újoncként nem tudhatja pontosan, hogy mire számítson Olaszországban.

– Nagy kihívás lesz, hiszen ennyi napot még sosem versenyeztem egymás után. Célok éppen ezért nincsenek, hiszen az első országúti szezonomban a tanulás, a tapasztalatgyűjtés a legfontosabb feladatom. Ha valamelyik szakaszon adódik jó alkalom, akkor biztos, hogy megpróbálok élni vele. Annak örülnék, ha úgy tudnék majd visszatekinteni a versenyre, hogy a csapatom hasznos tagja voltam, és nemcsak ültem a mezőnyben, hanem kivettem a részem a munkából.

Vas csapata, az SD Worx tavaly szinte mindent besöpört a Girón: Anna van der Breggen, Ashleigh Moolman, Demi Vollering sorrendben a teljes összetett dobogót elvitte a holland istálló, a rózsaszín trikós Van der Breggen megnyerte a pontversenyt is, míg a legjobb fiatalnak járó fehér trikó Niamh Fi­sher-Blacké lett. Anna van der Breggen azóta visszavonult, immár sportigazgatóként segíti az SD Worxt, de nemcsak emiatt más a kép a csapatnál a Giro előtt, hanem főként azért, mert idén július 24. és 31. között megrendezik az első női Tour de France-t is.

– A csapatnak idén a Tour a legfontosabb, a sportigazgatók szerint az a viadal meghatározó lépés a női kerékpársport fejlődésében. A Giróra inkább fiatal sorral jöttünk, de szerintem mi is nagyon jók lehetünk. Lotte Kopecky nyerhet nekünk szakaszokat, Niamh Fisher-Black pedig talán összetettben is jó lehet – latolgatta az esélyeket lapunknak Vas Blanka, hozzátéve, hogy a csapattaktikát csak a helyszínen beszélik meg.

A magyar kerekes az ob utáni napokban még itthon készült, nagyrészt már könnyebb edzésekkel, majd szerdán, az ünnepélyes csapatbemutató napján utazott Olaszországba.

Csütörtökön Cagliariban 4,7 kilométeres prológot rendeznek (14.00, tv: Eurosport1), majd két mezőnyszakasz következik ­Szardínián. A vasárnapi szünnap után pedig jövő héten valamennyi nap versenyez a női Giro mezőnye, a viadal július 10-én, a padovai befutóval zárul.

Borítókép: Vas Blanka és csapattársai még a magaslati edzőtáborban (Fotó: Facebook/Blanka Vas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.