Sztárparádé lesz Székesfehérváron, jó esély van a világcsúcsra is

Az egyesült államokbeli Eugene-ben vasárnap befejeződött atlétikai világbajnokság után is egymást érik a versenyek a sportágban, augusztus 8-án pedig jön a már hagyományos Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj, amelyen idén is sztárparádét láthatunk. A szervezők tájékoztatása szerint azok a klasszisok, akik már biztosan rajthoz állnak Székesfehérváron – mert a névsor még koránt sem végleges, zajlanak a tárgyalások –, a vb-n együtesen hat arany-, öt ezüst- és három bronzérmet szereztek.

Magyar Nemzet
2022. 07. 27. 15:28
World Athletics Championships Oregon22 - Day Seven
EUGENE, OREGON - JULY 21: Silver medalist Shelly-Ann Fraser-Pryce of Team Jamaica and gold medalist Shericka Jackson of Team Jamaica celebrate after competing in the Women's 200m Final on day seven of the World Athletics Championships Oregon22 at Hayward Field on July 21, 2022 in Eugene, Oregon. Carmen Mandato/Getty Images/AFP (Photo by Carmen Mandato / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Europress/AFP/Carmen Mandato
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szenzációs formában lévő Armand Duplantis a vb utolsó napján 6,21 méterre javította a rúdugrás világrekordját. Az alapján, hogy minden idők legnagyszerűbb ugrásában hozzávetőleg még nyolc centiméter volt, könnyen lehet, hogy Magyarországon is világcsúcs születik a svéd fenomén jóvoltából. A 110 méteres gátfutásban visszatérő vendégünk, az amerikai Grant Holloway 13,03 másodpercet futva védte meg hazai pályán a vb-címét. A négyszeres Gyulai István Memorial-győztes lengyel kalapácsvető Pawel Fajdek pályafutása ötödik világbajnoki címével hangolt a legrangosabb magyarországi egynaposra. A legendás atléta 81,98 méterrel a világ idei legjobbját dobta. Súlylökésben a világcsúcstartó amerikai Ryan Crouser 22,94 méterrel nyerte meg a vb-t, míg Eugene-ben diszkoszvetésben a szlovén Kristjan Ceh 71,13 méterrel diadalmaskodott. Ők mindketten először lettek világbajnokok, pedig Crouser a riói és a tokiói olimpián is a dobogó felső fokán állt. Fajdek, Crouser és Ceh sikere egyben azt jelenti, hogy a férfiaknál négy dobószám (a negyedik a gerelyhajítás) világbajnokai közül háromnak a technikáját megcsodálhatjuk a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban.

Nem Fajdek lesz az egyetlen, aki fő versenyszámában ötszörös világbajnokként jön a Memorialra: a 35 esztendős Shelly-Ann Fraser-Pryce 10,67-es idővel diadalmaskodott 100 méteren, amivel 2009, 2013, 2015 és 2019 után nyerte meg ismét a királyszámot. A jamaicai legenda 200 méteren és a 4×100 méteres váltó tagjaként ezüstérmet szerzett Eugene-ben.

Ezüstérmes lett a kalapácsvető Wojciech Nowicki, akinek olimpiai és Európa-bajnokként a vb-cím továbbra is hiányzik a gyűjteményéből, s szeretne visszavágni Fajdeknek a tengerentúlon elszenvedett vereségért. A vb-döntőben öten is 80 méter felett dobtak, közöttük volt az ötödik helyen záró Halász Bence is, aki 80,15 méteres teljesítményével életében először törte át a 80 méteres álomhatárt. Természetesen neki is szurkolhatunk majd.

Christian Coleman ugyan az egyéni sprintekben nem szerzett érmet, 100 méteren címvédőként hatodik lett, de a 4×100 méteres amerikai váltó tagjaként azért összejött neki egy ezüst. Két honfitársa, 200 méteren a 19,77-tel második Kenneth Bednarek és a 19,80-nal harmadik Erriyon Knighton is jó formában érkezhet Magyarországra. S említsük meg a 32 éves jamaicai Yohan Blake-et is, a 100 méter 2011-es világbajnokát, aki most az elődöntőig jutott, váltóban negyedik lett, de a 2012-ben futott 9,69-es idejénél csak Usain Bolt rendelkezik jobb időeredménnyel (9,58) a világon.

Borítókép: Shelly-Ann Fraser-Pryce igazán színes egyénisége az atlétikának (Fotó: Europress/AFP/Carmen Mandato)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.