Visszavágott a Fradi, kicsit talán 1992-ért is

Roppant felfokozott hangulatú, már-már indulatos mérkőzésen a Ferencváros visszavágott a Slovannak. Nem csupán a múlt heti, 2-1-es hazai vereségért, hanem kicsit az 1992-es eseményekért is. A 4-1-es pozsonyi győzelem történeti távlatban is komoly fegyvertény. A Fradi 5-3-as összesítéssel ott van tehát a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában, ahol az FC Zürich ellen továbbjutott azeri Qarabag lesz az ellenfele. Először mindjárt jövő hét kedden, Bakuban.

Novák Miklós (Pozsony)
2022. 07. 27. 22:28
null
20220727 Pozsony Slovan Bratislava FTC BL selejtező labdarúgás Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bemelegítés alatt a Slovan vezetői a kezdőkörben köszöntötték és egy jelképes, 30-as számú mezzel ajándékozták meg a hőssé vált drukkert, Daniel Antosíkot, aki 1992-ben a pozsonyiak közül egyedül utazott el a budapesti visszavágóra. A mára kissé megöregedett szurkoló lelkesítő szöveget intézett az utódaihoz. A fradisták néhány kevéssé szalonképes rigmussal még ingerelték a helyieket, majd a helyi klub utánpótláskorú játékosai lepték el a pályát megannyi Slovan-zászlót lobogtatva. A felvezetés csúcspontjaként következett a Slovan indulója, amit a fradisták tisztelettel hallgattak végig.

Aztán következett a helyi drukkerek csonka koreográfiája. Miként már megírtuk, az UEFA betiltotta az  „1848–1920, 1992–2022: Our history, our victories” (A mi történelmünk, a mi győzelmeink) feliratú drapériát. A kezdésre az is kiderült, megtelik a stadion, csak a fradisták alatti szektor maradt üresen.

Felpaprikázva kezdte az FTC a meccset. Íme, az első négy perc krónikája: Civic belerúgott Barszegjanba, Botka a levegőben ellökte Csakvetadzét, Laidouni előbb Medvedevnek, majd Kuckának is odalépett, kapott is egy sárgát. A 8. percben aztán Civic véletlenül és vétlenül megrúgta Medvedev fejét, a jobbhátvédet hordágyon vitték le a pályáról, le is kellett szerelni.

Nagy volt az iram, kemény, de nem éppen látványos volt a játék.

A 22. percben némi szerencsével a Fradi szerzett vezetést. Civic bal oldali beadása ugyan nem volt pontos, ám a lepattant labdánál De Marco és Chovan kapus egymásra várt, Boli csapott le a labdára és a bal alsó sarokba helyezett (0-1). Ledolgozta a hátrányát a Fradi.

Sőt, a 30. percben 2-0-ra növelte az előnyét, tehát összesítésben már vezetett.

Ismét Civic adott be, a védők kifejelték a labdát. Sammy Mmaee lőhetett kapura, kissé eltörte a labdát, de éppen így lett jó, lényegében fejen találta Zachariassent, akiről védhetetlenül vágódott a labda a jobb felsőbe.

Nehéz eldönteni, hogy a játékosok nőttek fel a szurkolókhoz, vagy fordítva, mindenesetre a két tábor a meccs alatt is ócsárolta egymást rendesen.

Az első félidő utolsó említésre méltó eseteként Laidouni szerelte mesterien Barszegjant, aki lövés helyett talán fölöslegesen akart cselezni.

A második félidő elején a hazaiak sem maradtak adósak az aprítással, repültek a sárga lapok. Az 59. percben Boli lerendezhette volna a párharcot. Az ötös jobb sarkán szépen elvitette a labdát a becsúszó Abena mellett, utána azonban ziccerben ballal a rövid alsó mellé lőtt. A 65. percben ugyanezt elmondhattuk Traoréról, aki Tokmac beadását öt méterről keresztbe ellőtte a labdát a kapu előtt.

A két kihagyott helyzet hamar megbosszulta magát, a 70. percben jobb oldali szöglet után De Marco fejelt a kapuba. Dibusznak esélye sem volt (2-1). Összesítésben ezzel tehát 3-3 volt az állás.

Az utolsó negyedórában már az lehetett az érzésünk, hogy mindkét csapat a hosszabbításra készül. A csereként beállt Vécsei azonban lendületet adott a Fradinak, többször fejelte el a labdát keményen és adott pontos passzt, a gól előtt is tőle indult a támadás. Botka támadása némi szerencsével eljutott Traoréhoz, akinek a lövése ugyan a kapust is érintette, de a hálóban kötött ki (1-3).

A ráadásban aztán labdaszerzés és kontra végén Laidouni is betalált, így 4-1-re nyert a Fradi és 5-3-mal jutott tovább. Nem csak a múlt heti verségért, hanem kicsit 1992-ért is visszavágva.

Történeti távlatban is nagy siker, amit még sokáig emlegetünk. Jövő hét keddig mindenképpen. Akkor azonban már újabb feladat következik. A BL-selejtező 3. fordulóját az FTC az azeri Qarabag vendégeként kezdi meg Bakuban.

Orbán Viktor is gratulált a Fradi pozsonyi nagy győzelméhez

A magyar miniszterelnök is örömét fejezte ki a Ferencváros Slovan elleni továbbjutása kapcsán a közösségi oldalán.

Borítókép: Ünnepelnek a fradisták. Van mit (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.