Az igazság győzelme után Pat Cortina a bónuszt kívánja

Ha nem is az aranyoldalakra, mégis sporttörténelmet írt a magyar női jégkorong-válogatott azzal, hogy kiharcolta a bennmaradást az elitben a Dániában zajló világbajnokságon. Csak kedd este, a német–dán meccsen dől el, hogy a mieink bónuszként a negyeddöntőben is pályára léphetnek-e. Pat Cortina szövetségi kapitány szerint jár a csapatának ez a siker a Dánia elleni igazságtalan vereség után.

Magyar Nemzet
2022. 08. 30. 7:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas csatában vívta ki a magyar női jégkorong-válogatott a bennmaradást az elitben a Dániában zajló világbajnokságon. A Svédország elleni hétfő esti meccsen kétszer is hátrányból egyenlített. A rendes játékidő eredményével, a 2-2-es döntetlennel a mieink már elérték a céljukat, nem estek ki, de a szétlövésben végül 3-2-re elvesztett meccs után még az sem lehetetlen, hogy a negyeddöntőben is pályára lépjenek.

– Pat Cortina folyamatosan arra hívta fel a figyelmünket, hogy túl nagyok a hullámvölgyek a játékunkban. Amikor megvertük Németországot, azt hangsúlyozta, ne örüljünk túlságosan, a csehek elleni sima vereség után pedig azt, ne is búslakodjunk a kelleténél jobban. A dánok ellen jobbak voltunk, szerencsétlenül kaptunk ki, ezért is nagy dolog, hogy utána a svédek ellen jól játszottunk. Ahogy a szövetségi kapitányunk kérte, kiegyensúlyozottan – beszélt a csapat útját kísérő érzelmi hullámvasútról a magyar válogatott csapatkapitánya, Gasparics Fanni a nemzetközi szövetség, az IIHF honlapjának nyilatkozva.

Pat Cortina is ennek szellemében értékelt.

– Harcoltunk, az biztos. A lányok elképesztő munkát végeztek, felálltak az előző napi csalódottságból, és mentálisan erősek voltak, készen álltak ilyen erőfeszítést tenni a jégen. Nagyon büszke vagyok rájuk, arra, hogy milyen keményen dolgoztak. Ha bármikor is megfordult volna a fejemben, hogy jó döntést hoztam-e, amikor tavasszal visszatértem, most teljesen tovaszállt. Védekezésben stabilak voltak, lőttünk egy emberelőnyös gólt, és talán lehetett volna több is, de ez a realitás, a többi együttes erősebb, legalább olyan szervezett, mint a mi csapatunk. Ha ezt megértjük, harcolunk tovább, és megtaláljuk az utat, az segíti a folyamatot – beszélt a szövetségi kapitány a meccsről a magyar szövetség honlapján. A szavaihoz, a visszatéréséhez adalék, hogy 2019-ben szintén az ő irányításával jutott fel hazai pályán a magyar válogatott, ami után viszont ő távozott. 

Cortina azt sem hallgatta el, nem éri be a bennmaradással, bízik a negyeddöntős szereplésben, ehhez a németeknek a rendes játékidőben le kellene győzniük Dániát.

– Meglátjuk, hogy mi lesz a német–dán mérkőzésen. Mivel Németországban dolgozom klubedzőként, nem lesz nehéz nekik drukkolnom. Nem gondolom, hogy a dánok elleni meccs eredménye igazságos volt, de talán szükségünk volt rá, hogy teszteljük magunkat, ahogyan ezen a találkozón. Ha a németek nyernek, akkor ugyanazt a kimenetelt kapjuk, mintha megvertük volna Dániát, de így egy plusz leckét is megtanultunk, plusz utat is bejártunk, ez így nagy bónusz a számunkra. Ha nyerünk a dánok ellen, most nem feszegettük volna ennyire a határainkat, nem küzdöttünk volna meg a kihívásokkal. Ez egy fontos tapasztalat.  

Odnoga Lotti fogalmazott a legtömörebben, amikor kimondta:

Kikaptunk, de olyan érzés, mintha nyertünk volna.

Majd így folytatta:

– Tudtuk, hogy legalább egy pontra van szükségünk. A dánok elleni meccs kicsit fájdalmas volt, nem ment be semmi. Most legalább azokat a helyzeteket kihasználtuk, amit kellett. Oda-vissza meccs, mindkét csapat nagyon akarta a győzelmet. Ismét sikerült hátrányból felállni, nem adtuk fel a második gólnál sem. Mindenki melózott, csinálta a dolgát. Óriási sikert értünk el, olyat, ami még nem történt meg a magyar jégkorongban. Megmutattuk, hogy itt a helyünk.

– Kicsit lekerült a teher rólam a szétlövésre – mondta Németh Anikó, a válogatott kapusa a Sportrádiónak. – Volt lövés, amelyik a kapu mellé ment, de sikerült is jó pár büntetőt hárítanom. Sajnos az utolsót belőtték, ezzel ők nyertek, de ilyen a hoki, nekünk is többet kell beütnünk, és akkor legközelebb sikerülni fog. Hatalmas dolog, hogy bennmaradtunk! Vannak olyan játékosaink, akiknek ez az első A-csoportos vébéjük, láttam síró társakat az öltözőben, és én is megkönnyeztem a bennmaradást.

A B csoport állása: 1. Csehország 9 pont/3 meccs, 2. Svédország 7/3, 3. Magyarország 4/4, 4. Dánia 3/3, 5. Németország 1/3. Kedden két mérkőzéssel zárul a csoportkör: Svédország–Csehország és Dánia–Németország.

Borítókép: kikaptunk, mégis nyertünk… (Fotó: IIHF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.