Mosoly fakadt a rácsos magyar női arcok mögött

A magyar női jégkorong-válogatott utolsó csoportmeccsén végig szoros találkozón hosszabbítás, majd szétlövés után ugyan 3-2-re kikapott Svédországtól a Dániában, közelebbről Frederikshavnben zajló elit világbajnokságon, ám a megszerzett egy pont így is azt jelenti, hogy a negyedik helynél hátrébb már nem végezhet a B jelű ötösben, azaz bennmarad a legjobbak között! Matematikailag még a negyeddöntőt érő harmadik hely sem lehetetlen, ehhez kedden a németeknek a rendes játékidőben le kellene győzniük a dánokat.

Magyar Nemzet
2022. 08. 29. 21:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar hölgyek a következő reményekkel korcsolyáztak ki a svédek ellen.

  • Ha nyernek, akár a harmadik, sőt rendes játékidőben kivított diadallal akár még a második helyre is befuthatnak a B csoportban, tehát a negyeddöntőben is pályára léphetnek – természetesen csupán az élmény ígéretével, lényegében esélytelenül.
  • Ha csak egy pontot szereznek, tehát a rendes játékidőben döntetlenre végeznek, akkor garantáltan bennmaradnak, de még ez az eredmény is érhet harmadik helyet és negyeddöntőt.
  • Ha a rendes játékidőben kikapnak, akkor a bennmaradásuk a keddi Dánia–Németország meccsen dől el, amelyen a házigazda győzelme kellene.

A svédek sajnos már az 5. percben megszerezték a vezetést, méghozzá potyaízú találattal. Jungaker fonákkal tette kapura a korongot nem túl erősen a rövid oldalon, a pakk mégis átcsúszott valahogy Németh Anikó jobb lába mellett (0-1).

A 18. percben sikerült egyenlíteni. A csapatkapitány Gasparics Fanni passzából Kreisz Emma vágott nagy gólt (1-1).

Kiegyenlített volt az első húsz perc, a mieink valamivel többet ütöttek kapura (16-14). Ez nem változott a második húsz percben sem (ezután 26-23 volt e mutató), de persze nem ez, hanem a gólok száma számít, és sajnos ismét a svédek szereztek vezetést. A 26. percben egy nagy löket megpattant egy ütőn, Németh Anikó tehetetlen volt (1-2).

A magyar lányok persze nem adták fel, s az utolsó harmadban rohamoztak tovább, aminek meg is lett az eredménye, a 46. percben egyenlítettek. Huszák Alexandra lőtt fonákkal kapura, a svéd kapusról, Bomanról lecsorgott a pakk, amit Kiss-Simon Franciska gyötört be valahogy a ketrecbe (2-2).

A hajrában mindkét csapat el akarta dönteni a mérkőzést még a rendes játékidőben, az utolsó percekre a magyar válogatott aztán beszorult, de nem született gól, maradt a 2-2. Az eredmény igazságosnak mondható, hiszen a kapura lövés összesítésben 39-34 a mieinknek.

Következett tehát a hosszabbítás, de az már ennek eredményétől függetlenül eldőlt, hogy a magyar válogatott Németországot biztosan megelőzi, utolsó tehát már nem lehet, azaz bennmarad a legjobbak között az elitben.

A hosszabbítást három a három ellen a hirtelen halál szabályai szerint, legfeljebb öt percig játszották. A felek ki is töltötték ezt az időt... A mieink álltak közelebb a győztes gólhoz, hiszen svéd kiállítás után emberelőnyben, négy a három ellen támadhattak, de nem tudtak élni a nagy lehetőséggel.

Következett a szétlövés. Az első öt párban senki sem volt eredményes. Ezután már egy-egy pár után eldőlhetett a párharc. A nyolcadik körben a svédek betaláltak, a mieink sajnos nem.

Ezzel eldőlt, a magyar válogatott 3-2-re kikapott és négy ponttal zárta a csoportkört, 

A B csoport állása: 1. Csehország 9 pont/3 meccs, 2. Svédország 7/3, 3. Magyarország 4/4, 4. Dánia 3/3, 5. Németország 1/3.

Kedden két mérkőzéssel zárul a csoportkör: Svédország–Csehország és Dánia–Németország.

A magyar válogatott akkor őrzi meg a harmadik helyét és játszhat negyeddöntőt, ha a németek a rendes játékidőben legyőzik a dánokat.

Borítókép: Gasparics Fanni ezúttal is igazi vezér volt (Fotó: MJSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.