Ritka pillanat, Pat Cortina magyarul szólt a szurkolókhoz

Németország ellen kezdi meg a szereplését csütörtökön az A csoportos, tehát elit világbajnokságon a magyar női jégkorong-válogatott. A csapat három éve Pat Cortina irányításával jutott fel, most újra ő a szövetségi kapitány, tehát vele kellene kiharcolni a bennmaradást.

Magyar Nemzet
2022. 08. 25. 8:00
Pat Cortina
Pat Cortina Forrás: MJSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnoki rajt apropóján Pat Cortina ritka vállalkozásra szánta rá magát, magyarul szólt a drukkerekhez.

Kezdődik a világbajnokság, szurkoljatok a női válogatottnak! Köszönöm!

A magyar válogatott 2019-ben ugyancsak Pat Cortina irányításával jutott fel az elitbe. 2020-ban elmaradt a világbajnokság, s a csapat annak köszönhetően szerepel 2021 után ismét a legjobbak között, hogy tavaly a kanadai világbajnokságon egyetlen válogatott sem esett ki, mivel az alsó osztályokban a koronavírus-járvány miatt nem rendeztek vb-t. A mieink akkor Lisa Haley irányításával megállták a helyüket, legyőzték Dániát, ám így is csupán a kilencedikek lettek.

Tavaly októberben még egy fontos tornán, olimpiai selejtezőn szerepelt a magyar válogatott, a pekingi részvételről döntő utolsó meccsen éppen Csehországtól kapott ki. A torna után Lisa Haley távozott, s ismét Cortinával kötött szerződést a szövetség.

A szokásos rendnek megfelelően a mezőnyt most is tíz csapat alkotja két csoportra osztva, méghozzá úgy, hogy van egy erősebb és egy gyengébb. Utóbbiban szerepelnek a mieink, s innen az utolsó helyezett kiesik a második vonalba, az első három pedig csatlakozik a másik öt csapathoz, s e nyolc együttes a helyezéseknek megfelelően párosítva, egyenes kieséses rendszerben a negyeddöntőkkel folytatja a tornát. A mieink ötösében Németország mellett még a házigazda Dánia, valamint Svédország és Csehország található.

Úgy kalkulálhatunk, hogy a téli olimpián hetedikként zárt csehek kiemelkednek a csoportból, a másik három együttes ellen viszont van esély a győzelemre. Érdekesség, hogy a felkészülés során a magyar válogatott két-két mérkőzést vívott a dánokkal és a németekkel, és mind a négy alkalommal egyetlen góllal kapott ki. A vb-n kellene javítani. Svédország Oroszország kizárása miatt került vissza az elitbe, ahonnan 2019-ben elvileg kiesett.

A végső győzelemre szokás szerint a két tengerentúli együttes, Kanada és az Egyesült Államok esélyes.

A magyar csapat

Kapusok: Németh Anikó (MAC Budapest), Révész Zsuzsa (Debreceni HK), Bogáti Bianka (Budapest JA).
Hátvédek: Baker Taylor (MAC Budapest), Kiss-Simon Franciska (KMH Budapest), Knee Sarah (KMH Budapest), Márton Adél (Budapest JA), Mayer Fruzsina (HTI, kanadai), Németh Bernadett (MAC Budapest), Odnoga Lotti (Dartmouth College, amerikai).
Csatárok: Dabasi Réka (KMH Budapest), Garát-Gasparics Fanni (MAC Budapest), Horváth Imola (Göteborg HC, svéd), Huszák Alexandra (KMH Budapest), Jókai-Szilágyi Kinga (EHV Sabres, osztrák), Kreisz Emma (Stanstead College, kanadai), Metzler Regina (Vasas SC), Pázmándi Zsófia (MAC Budapest), Rónai Alexandra (MAC Budapest), Seregély Mira (University of Maine, amerikai), Strobl Lara (Budapest JA), Szamosfalvi Petra (KMH Budapest), Williams Hayley (KMH Budapest).

A magyar válogatott vb-programja

Augusztus 25., csütörtök, 15.30: Magyarország–Németország
Augusztus 26., péntek, 19.00: Magyarország–Csehország
Augusztus 28., vasárnap, 17.00: Magyarország–Dánia
Augusztus 29., hétfő, 19.30: Magyarország–Svédország

Borítókép: Sípszó. Kezdődi a világbajnokság (Fotó: Magyar Jégkorong-szövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.