Az új csapatfőnöke elárulta, meddig maradhat Alonso

Fernando Alonso 41 évesen rangidős a Formula–1 mezőnyében, de a spanyol egyelőre nem gondolkozik azon, hogy szögre akassza a sisakot. Sőt leendő csapatfőnöke, az Aston Martint irányító Mike Krack szerint a kétszeres világbajnok akár még hosszú-hosszú évekig versenyezhet.

Magyar Nemzet
2022. 08. 25. 17:15
Fernando Alonso
Alpine's Spanish driver Fernando Alonso attends a press conference ahead of the Formula One Belgian Grand Prix at the Spa-Francorchamps motor racing circuit on August 25, 2022. - The Formula One Belgian Grand Prix will take place on August 28, 2022. (Photo by John THYS / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sebastian Vettel a Magyar Nagydíj előtt jelentette be, hogy az idény végén búcsút mond a Formula–1-nek. A hír megjelenését követően nem jutott hosszú idő a találgatásokra, ki foglalhatja el a négyszeres világbajnok ülését az Aston Martinnál, mivel a brit istálló már a hungaroringi futamot követően ismertette, hogy Fernando Alonso lesz Lance Stroll csapattársa a következő szezontól.

A döntés a feltörekvő csapat szempontjából érthető volt, hiszen egy tapasztalt versenyzőre volt szükségük a 23 éves kanadai mellé, ám arról csak találgatni lehet, Alonso miért választotta az Astont az annál jóval jobban teljesítő Alpine helyett.

A váltás mindenesetre megtörténik, és a veterán spanyol pilóta munkaadója abban bízik, hogy Alonso hosszú éveken keresztül az Astonnál versenyez majd. A zöldek ugyanis az előző idény előtt azt tűzték ki célul, hogy öt éven belül harcban legyenek a világbajnoki címekért. Most pedig azt szeretnék, ha ennek a csatának Alonso is részese lenne, tehát a 41 éves versenyző három éven belül lehetne azon a szinten, hogy harmadszor is világbajnok lehessen a királykategóriában.

– Nem lennék meglepve, ha még akkor is a csapatnál versenyezne – fogalmazott Mike Krack csapatfőnök a sajtó képviselőinek Spában. Majd hozzátette, nem aggódnak az esetleges formahanyatlás miatt, ami bekövetkezhet Alonsónál, hiszen jövőre már a huszadik idényét kezdi meg a Formula–1-ben. Az Aston Martin hosszú távú szerződést írt alá a spanyol versenyzővel, amire az Alpine nem volt hajlandó. – Mindig azt mondjuk, hogy a negyven az új harminc, szóval innen nézve elég fiatal pilótáról van szó. Nem aggódunk miatta. Manapság is bizonyítja, hogy még mindig elképesztően gyors, mi nem számítunk változásra e tekintetben.

Az Aston Martin vezetője úgy véli, Alonso is hisz a csapat céljainak elérésében, egyébként nem tette volna le mellettük a voksát. – Látja a csapatban rejlő potenciált. Átalakítjuk az infrastruktúránkat, rendkívül jó szakembereket alkalmazunk. Mi nemcsak azért vagyunk itt, hogy az Alpine-nal versenyezzünk, hanem mindenki mással is, és mi akarunk a legjobbak lenni. Azzal, hogy Fernando elszánta magát erre a váltásra, megmutatta, hogy ő is bízik bennünk.

Krack ezután Vettelnek is köszönetet mondott, amiért időben döntött a jövőjéről, így az istállónak is lehetősége volt megtalálni a megfelelő helyettesét. Ha a német vb-győztes tovább vacillál, az Aston Martin talán Alonso szerződtetéséről is lemaradt volna. Így viszont rendkívül gyorsan nyélbe üthették az üzletet. Vettel a Magyar Nagydíj előtti szerdán közölte a csapattal a távozási szándékát, a britek pedig már a rá következő hétfőn bejelentették Alonso érkezését. – Sebastian tisztában volt a helyzetünkkel, beszéltünk vele erről korábban, nyíltan kommunikáltunk egymással. Tudta, hogy nehéz szituációba kerülhetünk, ezért döntött a megfelelő pillanatban. E tekintetben tehát sokat segített nekünk. Nem akart problémákat okozni.

Ugyanakkor az Aston Martinnak nem Alonso volt az első számú választása. Ők azt szerették volna, ha Vettel a csapatnál marad. – Sebastianra koncentráltunk, és csak akkor indultunk el gyorsan egy másik irányba, amikor szólt nekünk, hogy befejezi. Az ember mindig figyelemmel követi a piacot, tartja a kapcsolatot bizonyos személyekkel, és látja azt, hogy milyen helyzet áll fenn a csapatoknál – magyarázta Krack. – Fernando pedig mindig azt mondta, hogy ha mindkét fél akar valamit, akkor arról tíz perc alatt megegyezhetnek. Szóval gyorsan ment az egész, néhány tíz perces megbeszélés éppen elég volt. Fernando egy okos srác. Figyelte a többi csapatot, és pontosan tudta, hogy mi történik a háttérben, hiszen az évek alatt nagy kapcsolati hálót épített ki. Szerintem érezte, hogy a mi terveinkben nagy szerepet játszhat, ez pedig csábító hatással volt rá – fűzte hozzá a csapatfőnök.

 

Borítókép: Fernando Alonso a Belga Nagydíj előtti sajtótájékoztatón (Fotó: AFP/John Thys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.