Gól, gólpassz, súlyos sérülés és klubváltás tette érdekessé a légió napjait

Sallói Dániel gólt lőtt, Bolla Bendegúz fontos gólpasszt adott, Holman Dávid roppant balszerencsés, Kalmár Zsolt 494 nap után lehetett kezdő a DAC-ban, Kecskés Ákos pedig elhagyta Oroszországot, és Ausztriában folytatja a pályafutását. Ezek voltak a magyar légiós labdarúgók legfontosabb eseményei a múlt héten, de elkezdődött a Bundesliga is öt honfitársunkkal.

2022. 08. 08. 6:25
Grashopper Club Zürich v FC Zürich - Swiss Super League
ZüRICH, SWITZERLAND - FEBRUARY 20: Bendequz Bolla of Grasshopper Club Zürich, Fabian Rieder of Young Boys during the Swiss Super League match between Grasshopper Club Zürich and Young Boys at Letzigrund on February 20, 2022 in Zürich, Switzerland (Photo by Jeroen Meuwsen/BSR Agency/Getty Images) Fotó: Getty Images/BSR Agency
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajnos fogy a nemzetközi porondon még vitézkedő magyar légiósok száma, ám szerencsére azért akad még bőven, akinek lehet szurkolni. A legtöbb honfitársunkat a selejtezők időszakában a szlovákiai Dunaszerdahelyen találjuk, ahol a DAC a román FCSB-t fogadta az Európa-konferencialiga sorozatában, és bár jól játszott, egy közeli védhetetlen lövéssel a vendégek nyertek 1-0-ra. Az összecsapást 12 400 fő (közel telt ház) tekintette meg, a hazai csapatban Veszelinov Dániel, Balogh Norbert és Szánthó Regő a kezdőben kapott helyet, míg Kalmár Zsolt csereként lépett pályára. Szendrei Ákos és Hahn János sérülés miatt nem volt a DAC keretében, a visszavágót jövő csütörtökön rendezik Bukarestben. 

A Dunaszerdahely vasárnap a Podbrezová vendége volt a Fortuna-ligában, és 0-0-s döntetlent játszott. Kalmár Zsolt vezette ki a pályára a társakat, a dunaszerdahelyi csapatkapitány a sérülése miatt 494 nap kihagyás után szerepelt ismét a kezdőben, az első félidőt végigjátszotta, a szünetben Balogh Norbert állt be a helyére. Szánthó Regő a 61. perctől játszott, Veszelinov Dániel, Szendrei Ákos és Hahn János nem lépett pályára.

Még mindig Szlovákiában maradva a DAC gyenge szereplése mellett rossz hír az is, hogy Holman Dávid ismét súlyos sérülést szenvedett. Edzés közben megroppant a térde, és a vizsgálatok kimutatták, elszakadt a jobb lábában a keresztszalag, augusztus 15-én Bécsben operálják meg. Ez nagy balszerencse, hiszen 2021. július 8-án a bal lábában szenvedett hasonló sérülést, szintén edzésen a pozsonyi Slovan Bratislava futballistája. 

Ugyancsak az EKL-ben próbálhat szerencsét a svájci Basel is, amely a dán Bröndby vendégeként kikapott 1-0-ra, a 83. percben állt be, sokat nem tehetett már hozzá a mérkőzéshez. Vasárnap a bajnokságban a Basel a Young Boyst fogadta, gól nem esett, a magyar válogatott csapatkapitánya pedig ezúttal a 75. percben kapott rövid lehetőséget. Svájcnál maradva jó hír, hogy Bolla Bendegúz győztes csapat tagja volt, ráadásul a Grasshoppers kétgólos hátrányból felállva zsebelte be a három pontot a St. Gallen ellen a negyedik fordulóban. 

A St. Gallen 12 perc játék után 2-0-ra vezetett – Emmanuel Latte Lath nagy cselsorozata közben Bolla Bendegúz mellett is elvezette a labdát –, ám gyorsan, már a 20. percben jött a lélektanilag fontos szépítés: az addigra már egy sárga lapot begyűjtő Bollát nem támadták meg, a felfutó magyar védő jól indított, és Francis Momoh a kapuba lőtt. Tsiy Ndenge még a szünet előtt egyenlített – nagyon szép lövéssel szerezte meg élete első gólját a svájci élvonalban –, majd ugyanő lőtte a győztes gólt is a 69. percben. A Grasshoppers három bajnokin van túl, két győzelme, egy döntetlenje, azaz hét pontja van.

Az Európa-ligában a ciprusi AEK Larnaca Gyurcsó Ádámmal a kezdőben győzte le 2-1-re a szerb Partizan Beogradot, a magyar támadót a 61. percben lecserélték. A török Fenerbahce Isztambulban 3-0-ra nyert a cseh Slovácko ellen, végig a pályán volt a hazai csapatban. A Fener a soros bajnokiját hétfőn este játssza le az Ümraniyesporral. A múlt héten Varga Kevin az ugyancsak török Hataysport futballistája lett, miután három hete felbontotta a szerződését a Kasimpasával, az új csapata még nem kezdte meg a bajnokságot.

 

Fenerbahce v Dynamo Kyiv - UEFA Champions League Qualifying
Fotó: Europress/AFP

Az angol harmadosztály, a League One második fordulójában a Barnsley Callum Stylesszal a fedélzeten győzte 1-0-ra a Cheltenhalm Townt, egyelőre nem érkezett hír a honosított magyar válogatott futballista estleges klubváltásáról. Az NK Osijek Kleinheisler László nélkül kapott ki az Istra 1961 elleni horvát bajnoki meccsen. Olaszországban kupafordulót rendeztek a héten, az utolsó pillanatig részese volt a másodosztályú Pisa hazai 4-1-es vereségének, az ugyancsak a Serie B-ben szereplő Brescia végezte ki.

A Bundesliga magyarjai vegyes rajtot vettek, és győztes csapat tagjaként futballozhatott, a lipcsei kontingens viszont szerény eredményt ért el, 1-1-et játszott Stuttgartban, ezekről a mérkőzésekről korábban már részletesen beszámoltunk. 

Nagyot fordult a világ Kecskés Ákossal, a válogatott védő ugyanis a múlt héten klubot váltott: egy év után – a háborús helyzetre is tekintettel – elhagyta az orosz Nyizsnyij Novgorod csapatát, és az osztrák élvonalbeli LASK Linz együtteséhez igazolt. Az új együttese 5-1-re nyert idegenben a Wolfsburger ellen, Kecskést azonban egyelőre nem vetette be. 

 

Fotó: LASK

– Egy év volt hátra a szerződésemből, sokat gondolkodtam rajta, mi lehetne a legjobb döntés számomra – mondta Kecskés Ákos az M1-nek. – Igazából már nyár eleje óta voltak ajánlataim, de a Nyizsnyij is szeretett volna hosszabbítani velem. A családommal és az ügynökeimmel közösen végül a váltás mellett döntöttünk, és úgy gondoltuk, a Linz lesz számomra a legjobb megoldás. Már régebb óta kapcsolatban álltunk, éreztem, hogy tényleg akarnak, folyamatosan kitartottak mellettem. A legvonzóbb pedig az volt a klubban, hogy az elmúlt három évben mindig európai porondon szerepelt és a csoportból is továbbjutott, éreztem a csapat ambícióját.Ezért is kötöttem hosszú távú szerződést, remélem, minden évben így esélyem lehet rá, hogy nemzetközi kupában lépjek pályára.

Kitekintve Európából kissé csalódottan rögzíthetjük, hogy ismét a kispadot koptatta a dél-koreai bajnokságban, az Ulszan Hyunday így nélküle végzett 1-1-re a Dzsonbuk Motors otthonában. Schön Szabolcs még a kispadig sem jutott el a Dallasban, amely szintén 1-1-et ért el, a csapat a Portand Timbers vendége volt az észak-amerikai profi ligában. A Philadelphia Union megbotlott, az elsőtől az utolsó percig a pályán tartva 3-1-re kikapott Cincinnatiban. Az MLS magyar légiója ezúttal sem maradt gólszerző nélkül: a Sporting KC 4-2-re nyert hazai pályán a Los Angeles Galaxy ellen, Sallói Dániel a 95. percben gólt lőtt, előtte pedig adott egy gólpasszt.

 

 

Borítókép: Bolla Bendegúz főszerepet játszott a Grasshoppers bajnoki mérkőzésén (Fotó: Getty Images/BSR Agency)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.