Puskás Ferenc idejében ilyen megoldás szóba sem jöhetett

Miközben az európai kupaselejtezők már hetek óta zajlanak, a 2022/23-as UEFA-idény hivatalos nyitánya az Európai Szuperkupa-mérkőzés. Helsinkiben a Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid csúcsbeállításra tör: ötödik alkalommal nyerheti meg a trófeát, ha legyőzi az Európa-liga címvédőjét, az Eintracht Frankfurtot.

2022. 08. 10. 11:22
Madrid, 2022. május 5. A Real Madrid játékosai ünnepelnek, miután csapatuk győzött a labdarúgó Bajnokok Ligája Real Madrid –Manchester City elődöntőjének visszavágó mérkőzésén a madridi Santiago Bernabeu Stadionban 2022. május 4-én. A Real Madrid 3-1-re győzött, és bejutott a fináléba. MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez Fotó: Rodrigo Jiménez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Real Madrid–Eintracht Frankfurt párosításról minden futballrajongónak az 1960-as BEK-döntő ugrik be, amely magyar szempontból is jelentős: Puskás Ferenc négy góllal járult hozzá a spanyol klub 7-3-as sikeréhez. A két csapat hatvankét év elteltével csap ismét össze, a színvonal terén igen magasan van a léc.

Ami nem változott azóta: az esti Európai Szuperkupa-meccsnek éppúgy toronymagas esélyese a Real Madrid, mint az 1960-as finálénak volt. Carlo Ancelotti csapata az elmúlt idényben meggyőző fölénnyel nyerte meg a spanyol bajnokságot, a Bajnokok Ligájában pedig példátlanul nehéz ágon, a PSG, a Chelsea, a Manchester City és a Liverpool legyőzésével szerezte meg a trófeát.

A Real keretében nem történt jelentős változás, bár a távozók között akadnak nagy nevek, a tavalyi szezonban Gareth Bale és Marcelo is csak peremember volt Madridban, akárcsak Isco és Jovics. Ingyen érkezett a Chelsea-ből a kőkemény védő, Antonio Rüdiger, és Camavinga után idén is egy fiatal francia középpályás volt az, akiért sokat fizetett a klub, Aurélien Tchouaméni Monacóból költözött a spanyol fővárosba.

A Real Madrid ötödször nyerheti meg a Szuperkupát, ezzel beállítaná az AC Milan és a Barcelona csúcsát, Carlo Ancelotti pedig negyedik sikerével maga mögött hagyná az edzők között társrekorder Pep Guardiolát.

A trófeahalmozó Reallal szemben a Frankfurt először játszhat a Szuperkupáért, miután Oliver Glasner csapata tavasszal tizenegyesekkel legyőzte a skót Rangerst az Európa-liga döntőjében. A német klub annak a sikernek köszönhetően a BL-főtáblán is ott lesz, annak ellenére, hogy a Bundesliga tavaly kiírását csak a tizenegyedik pozícióban zárta. Otthon idén sem nyitotta jól az idényt a Frankfurt: a Bayern München ellen, hazai pályán elszenvedett 6-1-es zakó fájdalmasan rámutatott, hogy hol helyezkedik el a klub az európai élmezőnyhöz képest.

A Szuperkupa a kezdeti kiegyensúlyozott mérleg után egyébként is egyre inkább a BL-győztesek diadalmenetéről szól: amióta Európa-ligának hívják a második számú sorozatot, annak bajnokai közül csak egy klub elhódítani a Szuperkupát is, igaz, az Atlético Madridnak ez mindhárom fellépésekor (2010, 2012, 2018) sikerült, legutóbb éppen a Real Madrid ellen. A spanyolok emellett még óvatosságra intheti, hogy a Frankfurt az El-menetelés során a Barcelonát is legyőzte, ráadásul nyáron megszerzett egy labdarúgót, aki a Szuperkupa-meccsnél sokkal fontosabb találkozót, világbajnoki finálét döntött el góljával: Mario Götze a holland PSV-ből tért vissza a Bundesligába.

Ha az idei Real–Eintracht meccset nem is emlegetik majd a valaha volt legjobb futballmeccsek között, mint a két egyesület hatvankét évvel korábbi összecsapását, olyan szempontból mindenképpen futballtörténelmi jelentőségű lesz a Szuperkupa-meccs, amely szóba sem jöhetett Puskásék idejében.

Bemutatkozik ugyanis a legújabb, játékvezetőket segítő technológia, a félautomata lesdetektor.

A háttérben a teljes tavalyi BL-idényben tesztelték már a rendszert, amely a labdában elhelyezett szenzor és a stadion tetejére szerelt kamerák segítségével minden korábbinál pontosabban és gyorsabban jelzi majd a leshelyzetet a VAR-szobában ülő bírók számára. A technológiát láthatjuk majd a Bajnokok Ligája csoportkörében és az év végi, katari világbajnokságon is, és ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a leshelyzetek megállapításának terhe szinte teljesen lekerül a pályán dolgozó játékvezetői csapatról.

Európai Szuperkupa

Real Madrid–Eintracht Frankfurt 21.00 (tv.: M4 Sport)

Borítókép: Lesz-e újra oka az örömre a Real Madridnak? (Fotó: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.