„Könnyű a Reallal nyerni” – Ancelotti Zidane-t is lepipálta

Carlo Ancelotti a Liverpool ellen 1-0-ra megnyert döntő után kimondta a lényeget: megfoghatatlan, hogy miért, de a Real Madrid különleges csapat, könnyebb vele Bajnokok LIgáját nyerni, mint bármelyik másik együttessel. A királyi klub tizennegyedszer hódította el az európai labdarúgás legbecsesebb trófeáját, az olasz tréner személy szerint négyszeres győztes, s – elhagyva Bob Paisleyt és Zinedine Zidane-t – immár egyedül vezeti a legeredményesebb edzők rangsorát.

Magyar Nemzet
2022. 05. 29. 6:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sokkal több helyzetünk és kapura lövésünk volt, de a legfontosabb statisztikai mutató egyértelműen a Madridé. Ők szereztek gólt, mi pedig nem – Jürgen Klopp nemhiába kiváló edző, a Liverpool trénere tökéletesen foglalta össze a Bajnokok Ligája 2022. évi fináléját.

A Liverpool a mérkőzés során 24-szer, a Real Madrid csupán négyszer próbálkozott gólszerzéssel, mégis utóbbi nyert. Ilyen játék a futball.

Miként a döntők általában, ez sem volt fergeteges találkozó, de nyilván sokáig felejthetetlen marad. A Real Madrid elsősorban Thibaut Courtois-nak köszönheti a győzelmét, akinek három hatalmas védése is volt. Persze Kloppnak erről is megvan a véleménye:

– Csak három bravúrra emlékszem Courtois-tól, egy ilyen remek kapust többször kellett volna próbára tennünk.

Carlo Ancelotti persze másként látja a kapuskérdést:

– Azt mondtam Thibautnak a meccs előtt, hogy eljuttattam a döntőbe, de most rajta a sor, hogy megnyerje azt. És ezt meg is tette – mondta belga kapusáról Carlo Ancelotti, a Real vezetőedzője.

A Real Madrid tizennegyedszer hódította el a Bajnokok Ligája, illetve az elődje, a Bajnokcsapatok Európa-kupája serlegét, amivel természetesen csúcstartó. Mögött a Milan 7, majd éppen a Liverpool és a Bayern München következik 6-6-sikerrel.

Ancelotti azt is megindokolta, miért emelkedik ki a Real Madrid ennyire az európai mezőnyből:

Könnyebb Bajnokok Ligáját nyerni a Madriddal, mint bármelyik másik csapattal. Ennek sok oka van. A legfontosabb, hogy ez egy egészen különleges klub.

Immár az olasz maestro is egyedüli csúcstartó. Negyedszer nyert BL-t (kétszer-kétszer a Milannal és a Reallal), így elhagyta a két háromszoros nyertest, Bob Paisley-t, a Liverpool legendás menedzserét, valamint Zinedine Zidane-t, aki mindháromszor a Reallal diadalmaskodott. Kétszeres győztes rengeteget akad, köztük a magyar Guttmann Béla, aki a Benficát vezette kétszer is sikerre.

Ancelotti szerint a négyből a mostani győzelme volt a legnehezebb.

– Elképesztő idényt futottunk. Nehéz mérkőzés volt, az első félidőben akadtak nehéz pillanataink, de a végén, az összes mérkőzést is figyelembe véve, megérdemelten nyertük meg a Bajnokok Ligáját. Ez a trófea volt a legnehezebb, amit valaha megnyertem. A csapatot feltüzelte, hogy senki sem hitte el, képesek lehetünk megnyerni a sorozatot. Azt hiszem, megérdemelten nyertük. Megszenvedtünk érte, de soha nem adtuk fel. Amikor kellett, védekeztünk, és átvészeltük a meccs kritikus időszakait. A kulcs az volt, hogy a támadó hármasuknak nem adtunk teret. Nagyon boldog vagyok. Sőt boldogabb, mint valaha. Visszatértem Madridba, és felejthetetlen idényt zártunk. A srácok most ünnepelnek, nagyon jó a hangulat az öltözőben. A meccs elején sem láttam idegeskedés nyomát a játékosokon. Szerintem én voltam a legidegesebb. Nehéz, sőt nem normális dolog nyolc döntőt zsinórban megnyerni – mondta Ancelotti.

Jürgen Kloppnek további elmés meglátásai is akadtak.

Amikor a kapus a mérkőzés legjobbja, akkor valami nem stimmel a másik csapattal. Courtois három elképesztően nagyot védett, de még többször próbára kellett volna tennünk a tudását.

Lehetséges lett volna az idényben a 63. meccsünkön a legjobb formánkat hozni? Nem tudom.

Mondtam a fiúknak, hogy én már most is büszke vagyok rájuk, de nekik még idő kell, hogy ezt feldolgozzák.

Igen, Jürgen Klopp hatalmas egyéniség, óriási edző, de a BL-döntőkkel valahogy nincs szerencséje. Ez volt a harmadik finálé, amit elvesztett – egyet még a Dortmunddal, kettőt a Liverpoollal –, s csak egyet nyert meg.

– A támadóharmadból gyakran fölöslegesen elé íveltük a labdát, ennek nem sok értelme volt. Több időt akartunk eltölteni a térfelükön, de ha a Real Madrid túlságosan is mélyre visszahúzódik, akkor veszélyes kontrákat vezet. Sok mindent jól csináltunk ezen a meccsen, de ez kevés volt, el kell fogadnunk – elemezte a mérkőzést szakmai szemmel.

A meccs hőse, Thibait Courtois igyekezett kihasználni a pillanat varázsát.

– A pályafutásomnak már kellett egy döntős siker, hogy még jobban tiszteljék a nevem. Nagyon boldog vagyok, és büszke a csapat teljesítményére. A világ legjobb csapatait győztük le. A City és a Liverpool is hihetetlen volt ebben az idényben, utóbbi nagyszerűen játszott most is, de kihasználtuk az esélyünket. Nagyon élveztem az egész szezont. Az első védések után kezdtem el igazán koncentrálni, kivédtem Mané ziccerét, aztán Szalah lövését. Ma senkinek sem hagytam megakadályozni, hogy megnyerjem a Bajnokok Ligáját.

Az egész idényt tekintve persze volt a Real legfontosabb játékosa, aki 15 góllal egyben a BL mostani kiírásának a gólkirálya, ebből tízet ráadásul az egyenes kieséses szakaszban szerzett.

– Nagyon boldog és büszke vagyok erre a csapatra. Megérdemelten szereztünk két trófeát idén. Nehéz meccs volt, de a Bajnokok Ligájában minden meccs az, különösen a döntőben. Nagyon sokat jelent számomra, hogy itt a hazámban nyerhettem újabb Bajnokok Ligáját – mondta Karim Benzema.

Bajnokok Ligája-döntő, 2022

Liverpool (angol)–Real Madrid (spanyol) 0-1 (0-0)
Saint-Denis (Párizs), Stade de France, 80 ezer néző. V: Turpin (francia)
Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Fabinho, Thiago Alcántara (Firmino, 77.), J. Henderson (N. Keita, 77.) – Szalah, Mané, Luis Díaz (Diogo Jota, 65.). Menedzser: Jürgen Klopp
Real Madrid: Courtois – Carvajal, Éder Militao, Alaba, F. Mendy – Kroos, Modric (Ceballos, 90.) – F. Valverde (Camavinga, 86.), Benzema, (Rodrygo, 90+3.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző: Vinícius Júnior (59.)

Borítókép: A Real Madrid így ünnepelt (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.