A megleckéztetett Lewandowski biztos nem ebbe a klubba vágyott

Új csapata, az FC Barcelona színeiben oda-vissza kikapott Robert Lewandowski a nyáron elhagyott Bayern München ellen. Ami ennél is fájdalmasabb lehet a lengyelnek, hogy a katalánokkal már tovább sem juthat a Bajnokok Ligája csoportköréből, noha korábban a bajorokkal nem volt számára tavasz BL nélkül. Lewandowski belépett a „Világraszóló igazolások pocsék időzítéssel” címet viselő klubba, melynek Zlatan Ibrahimovic, Philippe Coutinho és Michael Owen is a tagja.

2022. 10. 27. 18:05
FC Barcelona - Elche CF - La Liga Robert Lewandowski
09 Robert Lewandowski of FC Barcelona celebrates after scoring a goal during the La Liga match between FC Barcelona and Elche CF at Spotify Camp Nou Stadium in Barcelona, Spain, on September 17th, 2022. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto) (Photo by Xavier Bonilla / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős statisztikai adat mutatja meg, hogy rossz lóra tett, amikor a nyáron minden áron a Barcelona játékosa akart lenni. A lengyel gólvágó a katalánokkal öt BL-meccsen máris három vereséget szenvedett el. Ugyanannyit, amennyit a Bayern München színeiben az utolsó 43 találkozóján a legrangosabb európai kupában.

Persze a Bayern elleni szerdai 3-0-s fiaskónak nem volt már igazi tétje, hiszen addigra már eldőlt, hogy Barcelona nem jut tovább a BL egyenes kieséses szakaszába, másfelől viszont mégiscsak komoly volt a tét katalán szempontból: a csapat becsülete. Erre utalt a játékosként sok nagy csatát megélt Xavi vezetőedző is, amikor azt mondta a müncheniek elleni találkozó előtt, hogy „ez egy futballrevans lesz, nemcsak nekünk, hanem Robertnek is”. Valójában a Bayern vett revansot újra – Lewandowskin.

LEWANDOWSKI, Robert
Robert Lewandowski az Európa-ligára készülhet. Fotó: Ronald Wittek

Kaput eltaláló lövése sem volt a Barcelonának, így a lengyelnek sem az egyébként tartalékosan felálló bajorok ellen. A megsemmisítés teljes volt: a Bayern kettőből kétszer verte el a spanyolokat, és az 5-0-s összesített gólkülönbségről üvölt, hogy gólt sem engedett a volt sztárja vezette katalán támadósornak. Alig több mint három hónap telt ez azóta, hogy Lewandowski kierőszakolta a Barcának való eladását, de máris megbánhatta a döntését. Marad neki az Európa-liga, amelyben legutóbb 2010-ben lépett pályára a Dortmund színeiben. A Bayernben eltöltött nyolc éve alatt nem kellett alábbadnia a BL-nél.

Hol van Ibrahimovic BL-aranya?

Hasonlóan rosszul időzített átigazolásokban Zlatan Ibrahimovic jár az élen. Az AC Milannal idén 40 évesen olasz bajnok öntörvényű csatár eddig 48 gólt szerzett a BL-ben, és Ruud van Nistelrooy kivételével csak BL-győztesek előzik meg a sorban – ez is jól mutatja, hogy ilyen sok góllal nagy ritkaság az aranyérem hiánya. Hogy Ibrának nem jött össze a BL-győzelem, az a klubváltásai miatt alakult így.

Ibrahimovic 2009 nyarán azért hagyta el friss olasz gólkirályként az Internazionalét, hogy a Barcelonával BL-t nyerjen, erre a rá következő idényben a José Mourinho vezette milánói klub ült fel Európa trónjára az 1965-ös BEK-győzelme óta először. Mindeközben Ibrahimovic a Nou Campban azt vágta az istenként tisztelt Pep Guardiola fejéhez, hogy „telecsinálod a gatyádat, ha csak meglátod Mourinhót”.

Ezért vagy másért, Guardiola nem akart sokáig együtt dolgozni a svéd fenegyerekkel, aki 46 meccsen elért 22 gól és mindössze egyetlen év után távozott az AC Milanba. Hozzá kell tenni, hogy ez sem volt jó húzás, mert a következő évadban, 2011-ben meg épp a Barca nyerte meg a BL-t, immáron Ibra nélkül…

A Leicester-hős, akire nem emlékeznek

Esteban Cambiasso 2010-ben volt a csúcson, amikor főszerepet játszott abban, hogy az imént már említett Inter a BL-t is megnyerve triplázott. Több mint 300 milánói meccs után 2014-ben egy évre a Premier League-újonc Leicester Cityhez szerződött az argentin középpályás, aki nagy segítségére volt a csapatnak abban, hogy a bajnokságot a 14. helyen zárva sikerült benn maradni az élvonalban. A klub szurkolói Cambiassót választották meg az év legjobbjának, hiába volt már akkor a csapat játékosa Riyad Mahrez és Jamie Vardy is.

Természetesen a Leicester meg szerette volna tartani Cambiassót, új szerződést ajánlottak neki, de ő úgy döntött, hogy inkább a görög Olympiakoszhoz igazol. Utólag biztos másként határozott volna, ugyanis ezzel kimaradt a modern futball egyik legnagyobb csodájából, hiszen a távozása után a Leicester City óriási meglepetésre megnyerte a Premier League-et. Persze Cambiasso is bajnok lett 2016-ban, de azért biztos más lett volna Angliában aranyérmet ünnepelni, mint Görögországban.

Coutinhót is a Barca babonázta meg

Lewandowski sztorijához hasonló Philippe Coutinho esete, akit ugyancsak a Barcelona babonázott meg annyira, hogy minden áron a Nou Campba akart szerződni, amiért a rá építő Liverpoolt lelkiismeret-furdalás nélkül nyomás alá helyezte, hogy engedje el – Münchenben ugyanezt élték át a nyáron. A Liverpool jobban kötötte az ebet a karóhoz a Bayernnél, beletelt fél évbe, hogy a katalánok 145 millió eurós ajánlatára rábólintott a csapat 2018 januárjában.

Coutinho azért távozott, hogy megnyerje a BL-t, és az élet jól pofon vágta a Liverpool felé mutatott hálátlanságáért, a rá következő idényben ugyanis az immáron nélküle boldoguló angol klub lett a BL-győztes. Méghozzá úgy, hogy az elődöntőben 3-0-s hátrányból felállva épp a Barcelona ellen harcolta ki a döntőbe jutást. A Barca szempontjából tragikus visszavágó egyik bűnbakja pedig Coutinho lett, aki nullás osztályzatot kapott a katalán Sport nevű laptól, és ezzel a barcelonai karrierje a lényegét tekintve le is áldozott.

Owen számára nem volt visszaút

Megér egy misét Michael Owen története is. Liverpool kedvence, 1998 és 1999 Premier League-gólkirálya főszerepet játszott a Vörösök 2001-es kupahalmozásában, amikor is a Liverpool első angol csapatként öt serleget is a magasba emelhetett egy éven belül (UEFA-kupa, Ligakupa, FA-kupa, európai és angol szuperkupa) – járt is az Aranylabda Owennek, aki végül 2004-ben adta be a derekát a Real Madrid csábításának.

Nem is sülhetett volna el pechesebben Owen klubváltása. A rá következő évben, 2005-ben a Liverpool megnyerte a BL-t, még úgy is, hogy a csatársorban a klasszis helyét a középszerű Milan Baros vette át. Eközben Owen a sok sztár között nem tudott érvényesülni Madridban, egyetlen év után visszatért Angliába, de hiába akart Liverpoolba hazamenni, soha többé nem ölthette magára szeretett klubja mezét.

A sort még hosszasan lehetne folytatni, a profi világban persze megbánásnak helye nincsen.

Borítókép: Minden rá van írva Robert Lewandowski arcára (Fotó: Xavier Bonilla/NurPhoto/NurPhoto via AFP) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.