A Red Bullnak még van miért hajtania, Hamilton a filmipart hódítja meg

A Red Bull már minden fontos titulust elnyert az idén, Max Verstappen az egyéni, a csapat pedig a konstruktőri vb-címet húzta be. A holland versenyzőnek ugyanakkor még van miért hajtania, hiszen ha még egyszer diadalmaskodik a szezonban, akkor túlszárnyalhat két legendás pilótát, a hétszeres világbajnok Michael Schumachert és a négyszeres vb-győztes Sebastian Vettelt. A hétvégi, mexikóvárosi futamon csapattársa, Sergio Pérez állhat Verstappen rekorddöntésének az útjába, aki hazai versenyén a dobogó legfelső fokára vágyik.

2022. 10. 28. 10:51
Sergio Pérez, Max Verstappen, Mexikó
Sergio Pérez, Max Verstappen, Mexikó Fotó: ALFREDO ESTRELLA Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

elhódította az egyéni világbajnoki címet, csapata, a Red Bull pedig a konstruktőrök között a legjobb, szinte tökéletes szezont futnak, csak az alapító Dietrich Mateschitz halála, illetve a költségvetési botrány vet árnyékot rá. De ahelyett, hogy az osztrákok nyugodtan ülnének a babérjaikon, van még miért hajtaniuk a hátralévő három futamon, mivel Sergio Pérez még harcban van az ezüstéremért (két pont a lemaradása a ferraris Charles Leclerc mögött), Verstappennek pedig az lehet a célja, hogy a királykategória egyeduralkodója legyen egy tekintetben.

A kétszeres világbajnok ugyanis eddig tizenhárom alkalommal nyert az idényben. Erre korábban már és Sebastian Vettel is képes volt, de tizennégyszer még senkit sem intett le elsőként a kockás zászló egy szezon során. A rekordot Schumacher még 2004-ben állította fel, majd 2013-ban Vettel utolérte honfitársát. Előbbi egy tizennyolc futamból álló évad során érte ezt el, míg a fiatalabb német tizenkilenc verseny alatt jutott el eddig a mérföldkőig – ahogy idén eddig Verstappennek is ennyi kellett a tizenhárom sikerhez. 

A holland pilóta abban különbözik az elődeitől, hogy míg Vettel az összes győzelmét az első sorból indulva húzta be, és Schumachernek is csak kétszer kellett nagyobb ugrást végrehajtania, addig Verstappen mindössze hatszor rajtolt az első két hely valamelyikéről. Négyszer volt pole pozícióban, de Monzában a hetedik, a Hungaroringen a tizedik, Spában pedig a tizennegyedik rajtkocka illette meg, mielőtt maga mögé utasította a mezőnyt.

Tekintve, hogy Verstappen a legutóbbi nyolc futamból hetet behúzott, nem lenne meglepetés, ha a szezon hátralévő részében legalább egyszer nyerne, és ezzel átírná a történelemkönyveket. A hétvégén következő Mexikóvárosi Nagydíjon ezt talán a legvérmesebben a csapattársa szeretné megakadályozni, aki az első hazai győztese lehetne a közép-amerikai versenynek. Sergio Pérez ugyanakkor könyöradományra nem vágyik, a saját erejéből akar diadalmaskodni.

– Nincs szükségem arra, hogy bárki is nekem adjon valamit. Amit eddig elértem, mindannyiszor egyedül tettem, senki nem tett nekem szívességeket. Nem mintha szükség lenne erre. Győzelemmel lezárt tökéletes hétvégét szeretnék – magyarázta a mexikói, majd elismerte, az nem lenne ellenére, ha Verstappen hátvédként támogatná. – Nincs kétségem afelől, hogy Max is megtenné értem ugyanazt, amit én tettem érte az elmúlt két évben.

Pérez hozzátette, inkább a győzelmek érdeklik, mint a világbajnoki tabella második helye.

– A célom az, hogy megnyerjem a hátralévő három versenyt. Persze jó lenne másodiknak lenni, de nekem igazából az a fontos, hogy egyszer világbajnok legyek.

A hétvége menetrendje, péntek: 1. szabadedzés 20.00, 2. szabadedzés 23.00. Szombat: 3. szabadedzés 19.00, időmérő 22.00. Vasárnap: Mexikóvárosi Nagydíj 21.00.

Hamilton Hollywoodban 

A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton (Mercedes) talán már részben az F1 utáni életére készül, mert a 37 éves pilóta egyre több, a sportágon kívüli projektbe száll be. A brit korábban az NFL-ben szereplő Denver Broncos amerikaifutball-klub részvényeiből vásárolt, most pedig a filmipar felé vette az irányt, és Dawn Apollo Films elnevezéssel produkciós céget hozott létre. A háttérben ráadásul több film munkálatai is zajlanak már: az egyik a Formula–1-ről szól majd, és az Oscar-díjas Brad Pitt lesz a főszereplője, a másik egy dokumentumfilm Hamiltonnak a hét vb-címig vezető útjáról. Az alkotások várhatóan 2023 végén, 2024 elején lesznek láthatóak a nagyközönség számára.

 

 

Borítókép: Sergio Pérez (balra) és Max Verstappen a mexikói zászlóval (Fotó: AFP/Alfredo Estrella)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.