Újabb német autógyártó hajtaná uralma alá a Formula–1-et

Hónapokon keresztül tartó spekulációknak vetett véget az Audi, amely szerdán megerősítette, hogy 2026-tól gyári csapatként, a Saubert (jelenleg Alfa Romeo) bekebelezve, beszáll a Formula–1-be.

Magyar Nemzet
2022. 10. 26. 16:13
Audi Sauber Formula-1
Audi Sauber Formula-1 Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Audi augusztus végén megerősítette, hogy 2026-ban, az új motorszabályok megjelenésével beszáll a Formula–1-be, és erőforrások gyártásával foglalatoskodik majd. A bejelentést követően azonban továbbra is pletykáltak arról, hogy a német autómárka nagyobb dobásra készül, és szerdán kiderült, ez valóban így van. Az Audi 2026-ban tényleg megérkezik a száguldó cirkuszba, a jelenleg az Alfa Romeo néven futó Saubert kebelezi be, gyári csapatot indít. A motort természetesen a németek biztosítják majd, az autókat pedig a Sauber főhadiszállásán, a svájci Hinwilben építik.

A Sauber 1993 óta szerepel a királykategóriában, ezzel a negyedik legrégebbi istálló a Ferrari, a McLaren és a Williams mögött. A svájciak történetük során a Mercedeshez, a Ferrarihoz kötődtek egyes idényekben, majd 2006 és 2010 között, egészen a márka kivonulásáig a BMW gyári csapataként szolgáltak. Az istálló az Audi megérkeztéig továbbra is Ferrari-motorokat használ majd.

– Örülünk neki, hogy egy tapasztalt és hozzáértő partnerre találtunk a Formula–1-es terveink megvalósításához – mondta a bejelentéskor Oliver Hoffmann, az Audi technológiai fejlesztési részlegének vezetőségi tagja. – A korábbi közös projektjeink során megtapasztaltuk, hogy a Sauber Group csúcsminőségű berendezésekkel rendelkezik. Hiszünk benne, hogy a párosunk erős csapatot alkot majd.

– Az Audi és a Sauber Motorsport partnerkapcsolata kulcsfontosságú lépés az istállónk élre törésében – futotta le a tiszteletkört Frederic Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke. – Az, hogy az Audi gyári csapata lehetünk, nemcsak megtiszteltetés, hanem hatalmas felelősség is. Ez a legjobb lehetőségünk a jövőt illetően, és magabiztosak vagyunk, hogy hozzá tudjuk segíteni az Audit azon célok eléréséhez, amiket kitűztek a Formula–1-be való csatlakozásuk előtt. 

A száguldó cirkusz első embere, Stefano Domenicali tárt karokkal fogadja az Audit: – Fantasztikus, hogy az Audi a Sauberrel társul, és 2026-ban csatlakozik a Formula–1-hez. E két név kombinációja izgalmas jövőképet tartogat sportágunk számára.

Az Audi mellett a Porsche autógyártó is 2026-ban beszáll az F1-be. A korábbi mendemondák szerint utóbbi a Red Bull partnereként érkezett volna, de ez az összefogás nem valósul meg. Azóta a Williamsszel boronálták őket össze, de hivatalos bejelentés még nem történt.

 

Borítókép: Az Audi 2026-ban megérkezik a királykategóriába (Forrás: Twitter.com/audisport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.