Csoportgyőztes a Ferencváros az Európa-ligában!

A Ferencváros hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a Monaco ellen az Európa-liga csoportkörének ötödik fordulójában, ezzel eldőlt, hogy a magyar csapat csoportgyőztesként az El legjobb tizenhat csapata közé jutott.

2022. 10. 27. 22:55
Aissa Laidouni Ferencváros Vanderson Monaco Europa League
FTC-Monaco Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros szurkolói már a célegyenesben érezték csapatukat. Ezt fejezte ki a B-közép élőképe, amelyen Monaco híres pályájára utalva a Ferencváros versenyautójából csak a visszapillantó tükörben látszódott a csütörtöki ellenfél, az AS Monaco, akárcsak a Trabzonspor, míg a Crvena zvezdának már nem adtak esélyt a zöld-fehér hívek…

Valóban, a magyar bajnok úgy kezdte az Európa-liga-meccset francia élvonalbeli riválisa ellen, hogy egyetlen ponttal bebiztosíthatja továbbjutását a csoportból. S ettől nem került messzebb a negyedik percben, hiába talált a vendégek csapatkapitánya, Wissam Ben Yedder a másik karszalagos, Dibusz Dénes kapujába, előtte lesen kapta a labdát.

Ezzel együtt is a Monaco kezdett veszélyesebben, az első percekben Henry Wingo kétszer is hajmeresztő megoldást választott hátul – tegyük hozzá, az egyik után ő blokkolta a kapura tartó lövést is.

A kissé hektikus kezdés után megnyugodott a Ferencváros, a francia csapat pedig nem tudott nagyon komoly nyomást kifejteni a hazai kapura.

A harmincegyedik percben mégis megszerezte a vezetést a Monaco: Ben Yedder sarokkal talált az FTC kapujába.

Dibusz Dénes Ferencváros Europa League
Hiába reklamáltak szabálytalanságot a Ferencváros játékosai, a bíró megadta a Monaco gólját (Fotó: Mirkó István)

Ha eddig elégedett is lett volna a teljes eseménytelenséggel a Ferencváros, a kapott gól után már többet kellett vállalnia a magyar bajnoknak. Az első félidőben egy helyzetre futotta: a ráadás perceiben Kristoffer Zachariassen fejelt kapu mellé.

A folytatásra Amer Gojak helyett már Marquinhos jött ki, és a brazil hamarosan meg is dolgoztatta Alexander Nübel kapust, bár a gyenge lövést még úgy is védte a Bayern Münchentől kölcsönvett hálóőr, hogy elsőre elcsúszott. A Monaco is veszélyeztetett: Alekszandr Golovin fejese nem talált kaput.

A 65. percben Golovin honfitársa, az FTC vezetőedzője, Sztanyiszlav kockáztatásra szánta el magát: a balhátvéd Pászka Lóránd helyett a norvég szélsőt, Tokmac Nguent küldte pályára.

Kezdtek felpörögni az események: Dibusz egy szabadrúgás utáni kavarodásnál, Nübel az ellenakció végén Ryan Mmaee lövését védte. A vendégek pontrúgásaik előtt egyre látványosabban húzták az időt.

De így is bőven volt még hátra belőle, amikor Tokmac zseniális passzt adott Zachariassennek, a norvég akcióból pedig egyenlített a Ferencváros.

Azonnal váltott a Monaco, kettős cserével próbálta felpörgetni csapatát Philippe Clement. De ezzel már nem sokra mentek a vendégek, Dibusznak csak egy beívelést kellett hárítania az utolsó percekben, a döntetlen pedig tökéletesen megfelelt a magyar bajnoknak.

S még a másik találkozó is kedvezően alakult, így a Ferencváros nemcsak a továbbjutását, hanem a csoportelsőségét is bebiztosította, azaz a magyar bajnoknak már egy fordulóval a zárás előtt lengett a kockás zászló.

A Ferencváros a trabzonspori fellépése eredményétől függetlenül tavasszal a nyolcaddöntőben folytatja az Európa-ligát.

Európa-liga, H csoport, 5. forduló
Ferencváros–Monaco 1-1 (0-1)
Gól: Zachariassen (81.), illetve Ben Yedder (31.)

A másik mérkőzésen
Crvena zvezda–Trabzonspor 2-1

Az állás
1. Ferencváros 10 pont
2. Monaco 7
3. Trabzonspor 6 (10-9)
4. Crvena zvezda 6 (8-7)

Borítókép: Másodszor nem sikerült legyőznie a Monacót a Ferencvárosnak, de ezt senki sem bánta az Üllői úton (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.