Hamilton szűkszavú volt, amikor Verstappen dicséretére került sor

Max Verstappen ha rögös úton is, de megszerezte második vb-címét a Formula–1-es Japán Nagydíjon, de a szabályok félreértelmezése miatt a holland pilóta és a Red Bull sem reménykedett benne, hogy ez megtörténik. A riválisok természetesen gratuláltak a győztesnek, bár Lewis Hamilton nem vitte túlzásba a dicséretet.

Magyar Nemzet
2022. 10. 10. 13:15
VERSTAPPEN, Max
Szuzuka, 2022. október 9. Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje csapattársaival ünnepel a szuzukai pályán 2022. október 9-én, miután gyõzött a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Japán Nagydíján és megvédte világbajnoki címét. A 25 éves Verstappen az idei 12. és pályafutása 32. futamgyõzelmét aratta a heves esõzés miatt kétórás csúszással és lerövidített versenytávval megrendezett viadalon. MTI/AP/Toru Hanai Fotó: Toru Hanai
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról beszámoltunk, (Red Bull) vasárnap egészen szürreális körülmények között szerezte meg második világbajnoki címét. A heves esőzés miatt majdnem elmaradt a Japán Nagydíj, de a pilóták végül megkurtított versenytávot teljesítettek, és a várakozásokkal ellentétben a helyezésükért járó teljes pontszámot megkapták.

Pedig a futamgyőzelme után maga Verstappen és a Red Bull sem számított arra, hogy bajnokavatás lesz, mert ők is félreértelmezték a szabályt. A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) viszont utólag megindokolta, csak akkor járt volna a versenyzőknek kevesebb pont a lerövidített táv miatt, ha nem indították volna újra a futamot.

– A futam közben nem tudtam, hogy mennyi pontot osztanak ki – magyarázta Verstappen. 

– Az volt a célom, hogy győzzek, és amikor ezt elértem, akkor magamban úgy értékeltem, hogy fantasztikus versenyt teljesítettünk, pontokat gyűjtöttünk, de még nem szereztem meg a vb-címet. Aztán miközben interjút adtam, a szerelőink hirtelen ünnepelni kezdtek, én pedig nem értettem, hogy miért. Aztán leesett, hogy Checo (Sergio Pérez – a szerk.) lett a második Charles (Leclerc-t megbüntették egy kanyar levágása miatt – a szerk.) helyett, de még akkor sem tudtam, mennyi ponttal számoljak. Utána átolvastuk a szabályzatot, az FIA delegáltja pedig szólt, hogy világbajnok lettem. Ekkor ünnepelni kezdtünk, bár még néhányan azt mondták, hogy egy pont hiányzik.

A holland versenyzőt különösebben nem érdekli, hogy zavaros körülmények között ért révbe. A lényeg, hogy nyert. – Kicsit zavarba ejtő volt, de közben viccesnek is találtam a helyzetet, a végeredményen végülis nem változtatott.

Félreértelmezett szabály

– Ezt hibának tekintem – ismerte el Christian Horner. 

– Mi biztosak voltunk benne, hogy csak a versenytáv legalább hetvenöt százalékának teljesítése esetén kapnak teljes pontszámok a pilóták. Tehát abban a hitben voltunk, hogy egy pont még hiányozni fog Maxnak a vb-címhez. Végül Checo Charles elé került, így Max világbajnok lett. Látszott rajta a meglepettség, ahogy a csapat tagjain is. Mindenesetre csodás meglepetés volt 

– örömködött a Red Bull csapatfőnöke, ugyanakkor hozzátette, mindenképpen tisztázni kell ezt a szabályt a jövőben, mert szerinte rosszul fogalmazták meg az erről szóló bekezdést.

 

A Ferrarinál is a Red Bullhoz hasonlóan értelmezték a szabályokat. – Össze voltunk zavarodva, nem hittük, hogy maximális pontszámot osztanak, ezért úgy gondoltuk, hogy még nem nyerte meg a vb-címet – mondta Mattia Binotto. – Aztán megmagyarázták, mi volt az ok, ezt megértettük és elfogadtuk. Világbajnok lett.

Azt viszont nehezebben nyelte le az olasz istálló csapatfőnöke, hogy ezúttal rendkívül gyorsan döntés született Leclerc megbüntetéséről, míg egy héttel korábban órákba telt, hogy ítéletet hozzanak egy hasonló szituációban.

– Hét nappal ezelőtt Szingapúrban sok kör volt hátra, így döntést hozhattak volna, mégis csak a futam után tették meg, pedig egyszerű ügyről volt szó. Ma viszont csupán néhány másodpercre volt szükségük – mérgelődött Binotto. – Helyes volt-e az öt másodperces büntetés? Szerintünk nem tett szert előnyre. Elől haladt, a kanyar levágása után is elől maradt, az előnye is akkora volt, mint addig. Vitatható döntés született, de ezt is elfogadjuk.

A végül a harmadik helyre sorolt Charles Leclerc (Ferrari) nem értett együtt a csapatfőnökével, szerinte rászolgált a büntetésre. – Hibáztam, azzal próbáltam javítani a helyzeten, hogy átvágtam a kanyaron. Nem tudtam, hogy az utolsó körön voltunk, de őszintén szólva az öt másodperces büntetés helyes döntés volt – árulta el a monacói pilóta, aki ezután riválisát, Verstappent dicsérte. – Hatalmas gratuláció jár Maxnak és a Red Bullnak, hiszen hihetetlen munkát végeztek idén. Max megérdemelten lett bajnok. Mi megpróbálunk mindent beleadni az utolsó négy futamon, és remélem, hogy jövőre meg tudjuk nehezíteni a dolgukat.

 

Pérezt lenyűgözte Verstappen, Hamiltont inkább az autója

Természetesen a Leclerc helyett a második helyre előrelépő Pérez (Red Bull) sem fukarkodott csapattársa dicséretével. – Nagyon büszke vagyok arra, amit Max idén elért, versenyzőként fejlődött. A szezon elején még tartottam a lépést vele, de aztán nagyobb fokozatra kapcsolt, és egyes futamon egészen hihetetlen teljesítményt nyújtott. 

(Mercedes) viszont meglehetősen szűkszavú volt, amikor Verstappenről kérdezték, akivel szemben tavaly hatalmas csatában bukta el a vb-címet. A hétszeres bajnokban továbbra is ott lehet a tüske, ugyanis a közelmúltban arról beszélt, ideje lenne egyenlőbbé tenni az autókat, és ezúttal is inkább a Red Bullt méltatta a holland pilóta helyett.

– Nagy gratuláció a csapatnak és Maxnak, a Red Bull elképesztő munkát végzett az autójával. Mi tisztában vagyunk vele, hogy mi a probléma a miénkkel, hiszen világbajnokként nem felejtettük el, hogy kell jó autót összerakni. Biztos vagyok benne, hogy jövőre jobb autót építünk – fogalmazott a brit versenyző.

Hamilton, Lando Norris (McLaren) és Fernando Alonso (Alpine) személyesen is gratulált a vb-győztesnek:

Borítókép: A második vb-címét ünneplő Max Verstappen (Fotó: MTI/AP/Toru Hanai)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.