Alonso ritkán dicsér úgy, ahogy most tette

Első nekifutásra ugyan nem sikerült, a Formula–1-es Japán Nagydíjon viszont Max Verstappen kezében lesz a sorsa, a többi bajnokaspiráns eredményétől függetlenül is megvédheti a címét a vasárnapi futamon. Egyszerű a képlet, nem kell hozzá mást tennie, mint győzni és megfutni a leggyorsabb kört. Bármi is történjék, a kétszeres világbajnok és sokat látott Fernando Alonsót már így is lenyűgözte Verstappen teljesítménye.

2022. 10. 06. 10:05
Max Verstappen Fernando Alonso
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen (L) shakes hands with Alpine's Spanish driver Fernando Alonso after the qualifying session for the Canada Formula 1 Grand Prix on June 18, 2022, at Circuit Gilles-Villeneuve in Montreal. (Photo by Jim WATSON / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helmut Marko a múlt heti Szingapúri Nagydíj előtt arról beszélt, hogy jobban járna vele a Red Bull, ha nem a törpeállamban, hanem egy héttel később Japánban biztosítaná be a vb-címét. Külső szemmel talán furcsa, hogy az istálló tanácsadója szerette volna elodázni a bajnokavatást, de Marko csupán arra utalt, marketingszempontból szerencsés lenne, ha a bikák pilótája a motorszolgáltatójuk, a Honda hazájában ünnepelhetne.

Nos, az osztrák szakember kívánsága már félig teljesült, mert Verstappennek Szingapúrban finoman szólva sem jött ki a lépés, és nemhogy a vb-cím elhódításához szükséges futamgyőzelemtől járt messze, hanem végül a pontszerzésnek is örülhetett. Bár a kockás zászlót hetedikként meglátó hollandnak Charles Leclerc-rel (Ferrari) szemben 104-re, Sergio Pérez (Red Bull) előtt 106 pontra csökkent az előnye, de az előző futamhoz képest jóval egyszerűbb forgatókönyv megvalósításával is megszerezheti a trónt Suzukában. A 25 éves versenyzőnek ezúttal a kezében van a sorsa, ha megnyeri a futamot és emellett a leggyorsabb kört is megfutja a Japán Nagydíjon, akkor megvédi a címét. Ha győz, de a bónuszpontot nem kaparintja meg, akkor a riválisok segítségére is szüksége lesz vasárnap – összességében nyolc ponttal kell többet szereznie, mint Leclerc-nek, Pérezt pedig hattal kell felülmúlnia. 

Verstappen a következő módokon lehet vb-győztes a hétvégén:

  • ha megnyeri a futamot és megfutja a leggyorsabb kört;
  • ha a leggyorsabb körért járó bónuszpont megszerzése nélkül megnyeri a futamot, miközben Leclerc legfeljebb a harmadik helyen végez;
  • második lesz, Leclerc és Pérez a bónuszpont megszerzése nélkül legfeljebb ötödik, illetve negyedik helyen zár;
  • második lesz és a bónuszpont is az övé, miközben Leclerc-t maximum ötödik, Pérez a negyedik helyen fut be;
  • harmadikként intik le, Leclerc nem végez jobb helyen a hetediknél, Pérez pedig a hatodiknál;
  • harmadik lesz és a leggyorsabb kört is megfutja, miközben Leclerc legfeljebb hatodik, Pérez ötödik;
  • negyedikként intik le, míg Leclerc maximum nyolcadik, Pérez hetedik lesz, és a bónuszpontot egyikük sem kaparintja meg;
  • a negyedik helyezése mellé a bónuszpontot is begyűjti, Leclerc-nek pedig legfeljebb nyolcadik, Pérez hetedik lesz;
  • ötödik lesz, Leclerc-nek maximum a kilencedik, Péreznek a nyolcadik hely jut, és bónuszpontot nem szerzik meg;
  • ötödikként intik le és a bónuszpont is az övé, Leclerc legfeljebb kilencedik, Pérez nyolcadik lesz;
  • hatodik, miközben Leclerc nem szerez pontot, Pérez búnuszpont nélkül a kilencedik lesz;
  • hatodik helyezettként a leggyorsabb kört is megfutja, míg Leclerc a legjobb esetben a tizedik, Pérez a kilencedik helyen végez.


 

A Red Bull versenyzője alig egy héttel 25. születésnapja után tehát kétszeres világbajnok lehet, ennél fiatalabb korban csak Sebastian Vettelnek (Aston Martin) sikerült ez a bravúr, akit 2011-ben 24 évesen koronáztak meg második alkalommal. Verstappen Fernando Alonsót (Alpine) tolhatja hátrébb ebben a rangsorban. Az F1 történetének legtapasztaltabb pilótája viszont cseppet sem neheztel ezért, mert szerinte kollégája elképesztő teljesítményt nyújtott az idényben.

– A Red Bull és Max fantasztikusak voltak, talán ezért nem alakult ki nagy csata idén. Pedig nem volt kiemelkedően jobb az autójuk mindenkinél, a Ferrarié legalább annyira gyors volt, esetleg még gyorsabb – vélekedett a spanyol, majd megmagyarázta, Verstappen miben tűnik ki a társai közül. – Vannak olyan pilóták, akiknek több időre, több adatra van szükségük. A pénteki szabadedzések eredményeit elemzik, összehasonlítják a csapattársuk teljesítményével, majd lépésenként jutnak el odáig, míg felkészültnek érzik magukat a kvalifikációra. Mások viszont már az első szabadedzésen száz százalékot tudnak nyújtani. Ezt nem lehet megtanítani, ez az emberből ered. Szerintem Maxra ez már gokartversenyzőként is igaz volt. Szóval senkinek sem kellene csodálkoznia rajta, hogy hamarosan kétszeres világbajnok lesz.

 

Alonso hozzátette, Verstappent hosszú évek múltán a sportág legnagyobbjai között fogják emlegetni: – Még nagyon fiatal, hosszú út áll előtte. Remélem, hogy szerencsésebb lesz nálam, mert ennyi idősen nekem is ennyi vb-címem volt, most pedig negyven fölött is kettő van.

Verstappen egyébként első győzelmére hajt a közkedvelt pályán, ahová hároméves kihagyás után tér vissza a mezőny – több más, ázsiai helyszínhez hasonlóan a koronavírus-járvány megjelenése óta nem rendeztek itt versenyt. Korábban, a Mercedes dominanciája idején másnak nem osztottak Japánban lapot: 2014 és 2019 között négyszer egyszer-egyszer pedig Nico Rosberg és Valtteri Bottas diadalmaskodott. A német istálló szingapúri formáját látva a nyerő széria várhatóan nem folytatódik.

A vb-pontversenyek állása, pilóták (még öt futam van hátra): 1. Verstappen 341 pont, 2. Leclerc 237, 3. Pérez 235. Konstruktőrök: 1. Red Bull 576 pont, 2. Ferrari 439, 3. Mercedes 373. 

A hétvége menetrendje

Péntek: 1. szabadedzés 5.00, 2. szabadedzés 8.00
Szombat: 3. szabadedzés 5.00, időmérő edzés 8.00
Vasárnap: Japán Nagydíj 7.00.

Borítókép: Max Verstappen (balra) és Fernando Alonso Kanadában (Fotó: AFP/POOL/Jim Watson)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.