időjárás 6°C Elza 2022. december 1.
logo

Az Aston Martinnál is dühösek, hogy bemocskolták a nevüket

Magyar Nemzet
2022.10.04. 15:48
Az Aston Martinnál is dühösek, hogy bemocskolták a nevüket

A Red Bull csapatfőnöke után a túlköltekezéssel vádolt másik istálló, az Aston Martin vezetője is megszólalt a Formula–1-es botránnyal kapcsolatban. Mike Kracket meglepte, hogy csapatát is a szabályszegők között emlegették, ugyanakkor bizakodó a szerdai eredményhirdetés előtt.

Az idény eddigi legnagyobb botránya bontakozott ki Szingapúrban, mivel a La Gazetta dello Sport és az Auto Motor und Sport megszellőztette, hogy két Formula–1-es csapat tavaly túllépte a költségvetési limitet. Az istállók 2021-es büdzséjét nagyjából 147 millió dollárban szabták meg, de sajtóértesülések szerint a Red Bull ennél tízmillió dollárral többet vert el, míg az Aston Martin kihágása minimális volt. 

Christian Horner azonnal cáfolta az értesüléseket, és azóta többször is nyilatkozott az ügyről. A Red Bull csapatfőnöke úgy hiszi, hogy nem lépték át a költséghatárt, hiszen a beadványuk erről tanúskodik.

– Márciusban leadtuk a beadványt, amit előtte a munkájukhoz értő könyvvizsgálóink ellenőriztek és jóváhagytak. Jelentősen a határ alatt vagyunk, a később benyújtott pontosításokkal pedig még inkább a limit alá kellene kerülnünk 

– ismertette álláspontját Horner, aki korábban arról beszélt, nem érti, bizalmas információk hogyan szivároghattak ki.

Bár természetesen az ügy kapcsán inkább a Red Bull került a reflektorfénybe, hiszen topcsapatról van szó, pilótájuk, Max Verstappen tavaly világbajnok lett, és a hétvégén akár a második címét is megszerezheti, az Aston Martin is gyanúba keveredett. Hornerhez hasonlóan Mike Kracknek sem tetszett, hogy bemocskolták a csapata nevét.

– Ez egy folyamat, amelynek részeként mi beszámoltunk a költségvetésünkről, az FIA, a Nemzetközi Automobil-szövetség elemezte az adatokat, majd kérdéseket tett fel. De ez a folyamat még mindig tart, nem tudjuk, hogy mi lesz az eredménye. Folyamatosan kapcsolatban állunk az FIA-val, mivel máshogy értelmezünk egyes dolgokat, és ez kérdéseket vet fel. Meg kell várnunk, hogy mi lesz az eredmény, de én nem idegeskedem emiatt. Nem gondolom, hogy súlyos hibát követtünk volna el – magyarázta az Aston Martin csapatfőnöke. – Meglepett minket, mikor a nevünket olvastuk a szabályszegők között, dühítő ez az egész. A legfontosabb most az, hogy ne vonjuk el az emberek figyelmét a munkájukról. Az legalább jó, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek, akiket név szerint megemlítettek, így a média a paddock túloldalára koncentrált. Sajnálatos, hogy ilyen dolgok a felszínre kerülnek, de ez a Formula–1 része.

A McLarent vezető Andreas Seidl a botrány kapcsán megjegyezte, két istálló a nyár folyamán busás fizetésekkel csábított magához egyes szakembereket, miközben a McLaren csak elbocsátások és bércsökkentések révén tudta korlátozni a kiadásait, hogy megfeleljen a követelményeknek. Seidl neveket nem akart említeni, mert bizonyítékai nincsenek, de Krack magára vette kollégája szavait.

– Ez igazi bokszutcai viselkedés, a legjobb védekezés a támadás. De szerintem nem szabad elfelejteni, hogy mi jóval kevesebb embert alkalmazunk, mint más csapatok. Mi csak magunkkal foglalkozunk, nem fogunk szópárbajt vívni másokkal. Arra koncentrálunk, hogy előrelépjünk, ami jóval fontosabb annál, mint hogy a sajtóban üzengessünk – szúrt oda az Aston Martin vezetője.

A brit istálló tagjainak látszólag sikerült elvonatkoztatniuk a kényes ügytől, és április óta először kettős pontszerzésnek örülhettek, mivel Lance Stroll a hatodik, Sebastian Vettel a nyolcadik lett Szingapúrban. Szerdán pedig kiderül, hogy a költségvetésük is rendben volt-e, a FIA ugyanis ekkor teszi közzé a vizsgálódásának eredményét.

 

Borítókép: Lance Stroll a szingapúri versenypályán (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Zakaria Zainal)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.