Tizenhárom gólos különbség, kiütéses magyar kézilabdasiker

Fölényes győzelemmel kezdte meg a 2024-es németországi Európa-bajnokság selejtezősorozatát a férfi-kézilabdaválogatott, amely 36-23-ra kiütötte a vártnál haloványabb Litvániát Érden. A kapuban extrát mutató Székely Márton a siker után bevallotta, még mindig dolgozik bennük a januári hazai Eb kudarca, ezért is szeretnének bizonyítani. Litvánia ellen sikerült.

Magyar Nemzet
2022. 10. 12. 20:17
LÉKAI Máté
Férfi kézilabda Eb-selejtező - Magyarország-Litvánia Fotó: Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban a hazai Európa-bajnokságon elért 15. hely nagy csalódást keltett, azóta Chema Rodríguez immáron egyedül vezeti a válogatottat, amellyel áprilisban Izrael ellen kettős győzelemmel jutott ki a jövő évi lengyel–svéd közös rendezésű világbajnokságra. Litvánia ellen már a 2024-es Eb volt a tét Érden. A csoportban Svájc és Georgia szerepel még, az első kettő kijut a németországi tornára.

Ezen az úton magabiztosan tette meg az első lépést a magyar válogatott, amelyben Ancsin Gábor betegsége miatt eggyel kevesebb átlövő volt bevethető. Tűzerőből így sem volt hiány, a gólok sorát a Veszprémből a Fradiba szerződő kezdte meg, majd a nyolcadik percben, az első litván időkérést jelző T betű már 7-1-es magyar előnynél került elő.

Később kilenc góllal is elhúzott a válogatott, de aztán védekezésben visszaesett a Rodríguez-csapat, ami nagy bajt nem okozott, csupán annyit, hogy egy kevés elolvadt az előnyből. Félidőben így is hét volt közte, a Szöllősi Szabolcs elleni szabálytalanság miatt megítélt időn túli hetest Sunajko Stefan értékesítette, ezzel 20-13-as magyar vezetés volt a szünetben.

Fordulás után ha lehet, még simább lett a meccs a magyar válogatott számára, gálamérkőzés hangulat költözött az érdi sportcsarnokba. Az öt lövésből öt gólt szerző Lékai Máté elemében volt, az egyik góljánál, mintha megállt volna a levegőben átlövés közben. A litván reményeket hamar lelohasztottuk a különbséget tíz gól fölé növelve, a vége 36-23 lett.

A 73 százalékos lövőhatékonyság és a 48 százalékos védési mutató magáért beszél. Bemelegítésnek nem volt rossz, vasárnap Georgia ellen idegenben következik a folytatás.

– Az volt a terv, hogy keményen védekezünk és abból minél gyorsabb gólokat szerezzünk – értékelt Chema Rodríguez szövetségi kapitány – Mindenki jól dolgozott, a játékosok megtették, amit kértem tőlük. Harcolni akarunk minden meccsen, minden egyes gólért, hogy lássuk, hol tartunk. Elégedett vagyok. Bárcsak minden fellépésünk ilyen lenne. Jön a következő meccs Georgiában, ahol ugyanilyen erősnek kell mutatnunk magunkat. Ha így játszunk, nem lesz gond.

A kapuban extázisban védett Székely Márton, aki így fogalmazott a mérkőzés után: – Nagyon élveztük a találkozót, még mindig bennünk van a januári Európa-bajnokság, szerettünk volna bizonyítani, és szerintem sikerült szórakoztatnunk a közönséget. Szeretnénk megnyerni a csoportot.

A másik mérkőzésen Svájc hazai pályán 24-23-ra legyőzte Georgiát.

Győri siker Vácon
A Ferencváros női csapata 29-19-re győzött a Siófok otthonában az NB I-ben. A mezőny legeredményesebb játékosa a fővárosiak remek formának örvendő válogatott jobbátlövője, Klujber Katrin volt nyolc találattal. Másik BL-csapatunk, a Győr is folytatta hazai győzelmi sorozatát, Vácon 28-17-re nyert az éllovas ETO. Bizonytalan ideig ez volt a váci lányok utolsó mérkőzése a Váci Sportcsarnokban, amely november 1-jén átmenetileg bezár.

Borítókép: Lékai Máté a litvánok elleni mérkőzésen (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.