időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Eden Hazard kimondta, amit most mindenki gondol a németekről

Magyar Nemzet
2022.11.24. 13:52 2022.11.24. 20:51
Eden Hazard kimondta, amit most mindenki gondol a németekről

Több foci, kevesebb politika. Így lehetne összegezni Eden Hazard véleményét arról, ahogy a német válogatott tagjai befogták a szájukat a Japán elleni meccs előtt a foci vb-n szerdán, majd a végén a fejüket foghatták, mert nagy meglepetésre 2-1-re kikaptak. Nemcsak a belga sztár vélekedik így a szivárványos üzenetekben elvesző németekről, Lothar Matthäus szerint is baj van a fejekben, de a reakciók alapján az egykori aranylabdás honfitársai nem tanulták meg a frissen kapott leckét.

Mint ismert, a német válogatott – a meccs jelentős részének képe alapján is – váratlan vereséggel kezdte meg szereplését a katari foci vb-n Japán ellen. A németek nemcsak vezettek, hanem temérdek helyzetet elpuskáztak a meccsen, Hans-Dieter Flick szövetségi kapitány pedig el is cserélte magát, mert még 1-0-nál lehozta két fontos emberét, Ilkay Gündogant és Thomas Müllert, akik ha a pályán maradnak, talán másként alakul a vége. 

Mégsem a szakmai hibák, hanem a szivárványos üzenetek tiltása ellen való tüntetés és annak hatása a legfőbb téma most a németek kudarcos kezdése után.

Mivel Manuel Neuer csapatkapitány a többi ország vezéreihez hasonlóan nem vehette fel a szivárványos karszalagot, amelyet politikai üzenetként értelmezve a FIFA betiltott a katari torna alatt, a német játékosok befogott szájjal fotózkodtak a japánok elleni meccs előtt, tüntetve a véleményszabadságuk korlátozása ellen. Erről Eden Hazard, a Kanada ellen 1-0-ra nyerő belga válogatott és a Real Madrid sztárja is éles véleményt fogalmazott meg.

– De a végén elvesztették a meccset. Jobban jártak volna, ha nem a tüntetéssel foglalkoznak, hanem inkább nyernek. Azért vagyunk Katarban, hogy focizzunk, nem azért, hogy politikai üzenetet küldjünk, vannak erre nálunk alkalmasabb emberek. Mi a futballra akarunk koncentrálni – jelentette ki Hazard, akinek a szavai egybecsengenek a többség véleményével.

Osztja ezt a németek 1990-ben világbajnok, 1991-ben aranylabdás egykori világklasszis labdarúgója, Lothar Matthäus is. – Az emberi jogokkal és a csapatkapitányi karszalaggal kapcsolatos viták, valamint az, hogy a szurkolók ihatnak-e sört vagy sem, nem hagyják érintetlenül a futballistákat. A labdarúgók azért vannak ott a vb-n, hogy focizzanak és képviseljék hazájukat a pályán. Németország sokat tárgyalt bizonyos témákról, és arról, hogy hogyan lehet átadni üzeneteket, de ennek hatására a koncentráció automatikusan csökken – fogalmazott Matthäus.

Hiába gondolják sokan úgy, hogy baj van a német fejekben, a játékosok ugyanis nem a fő feladatukra, a futballra koncentrálnak a vb-n, hanem inkább politikai aktivistát játszanak, maguk a főszereplők a jelek szerint nem tanultak a japánoktól kapott leckéből sem. Legalábbis Manuel Neuer, a befogott szájas performansz egyik értelmi szerzője a vereség után is kijelentette, hogy a FIFA nem némíthatja el őket, bayernes klubtársa, Joshua Kimmich pedig az akció folytatását helyezte kilátásba:

– Nem hagyjuk, hogy elvegyék a hangunkat – erősítette meg Kimmich. – Ha úgy érezzük, hogy ki kell mondanunk valamit, kimondjuk, és rámutatunk bizonyos dolgokra. Vasárnap remélhetőleg nyerünk is.

Ha ez utóbbival foglalkoznak, talán még sikerülhet is. Máris létfontosságú lenne a spanyolok elleni győzelem a második fordulóban, ugyanis ha Németország vasárnap nem nyer a Costa Ricát 7-0-ra elgázoló Spanyolország ellen, jó eséllyel kiesik a csoportkör végén.

 

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: a német kezdőcsapat fényképezkedik, mielőtt megkezdődik a Németország–Japán mérkőzés a katari labdarúgó-világbajnokság első fordulójában, a E csoportban az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. november 23-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.