idezojelek

Nem alku, hanem törvény: ne paráználkodj!

Az álszent szivárványos harcosok nem akarják megérteni a lényeget, hogy a karszalag több mint emberi jogi kérdés.

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós
Cikk kép: undefined
Fotó: MADS CLAUS RASMUSSEN

Már Sallói Dániel is belekeveredett. „Ez nem a politikai nyilatkozattételről szól – az emberi jogok nem lehetnek alku tárgyai. Természetesnek kellene lenniük mindenhol, de még mindig nincs így. Ezért is olyan fontos ez az üzenet a számunkra” – írja az amerikai MLS-ben szereplő Sporting Kansas City magyar válogatott labdarúgója. A szivárványos, avagy lírai nevén „One love” karszalagról, annak betiltásáról a Katarban zajló labdarúgó-világbajnokságon.

Kedves Dani, tévedsz, ez csakis a politikáról szól, s immár te magad is belekeveredtél. Abba, amibe neked nem kellene.

Nem alku tárgya... Helyben vagyunk. Mindenki ezt harsogja. S ez így igaz!

Sokkal többről van szó. Bizony nem alku, hanem törvény tárgya. A katari törvények tiltják – fogalmazzunk így – a hagyományos, felnőtt férfi és nő közötti kapcsolattól eltérő szexuális orientációt és annak propagálását. Mint ahogy tiltják a lopást, az emberölést és sok minden mást, miként úgy általában a Föld országaiban. Ám az iszlám államai, köztük Katar, a szexualitás megítélésének kérdésében tradicionális, vagy ahogy Nyugaton ezt hangoztatni szeretik, maradi álláspontot képviselnek. Lehet ezért őket ostorozni, de a törvény ettől még törvény.

Valaha nekünk is voltak ilyen törvényeink. Elég csupán felütni a hatodik parancsolatot: ne paráználkodj! Noha nem vagyok teológus, de hajlok arra, hogy az LMBTQ-aktivisták követelései nem egyeztethetők össze ennek eszmei mondandójával, sőt utasításával.

A Nyugat, ahogy ezt már többen leírták, úgy döntött, hogy istentelenül akar élni, s ehhez igazítja a törvényeit is. Katar és még sok másik ország nem akarja követni ezen az úton. Erről persze akár lehetne őszinte ideológiai vitát folytatni. Az a gond, hogy a nyugati világ szokás szerint képmutatóan viselkedik. Katarban ugyanilyen, sőt talán még szigorúbb viszonyok uralkodtak az emberi jogok területén már tizenkét esztendeje is, amikor a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség úgy döntött, hogy a 2022-es világbajnokságot a gazdag miniállamnak ítéli.

Jól tudjuk, miért döntött így a FIFA természetesen a gazdag nyugati országok befolyása alatt. A pénzért. Arról is lehet fogalmunk, hogy mennyi pénzért. A Forbes magazin szerint Katar a tizenkét év alatt 220 milliárd dollárt, azaz – az egyszerűség kedvéért négyszáz forintos árfolyammal számolva – 88 000 milliárd forintot költött infrastrukturális beruházásra a világbajnoksággal összefüggésben. Csak hogy el tudjuk helyezni ezt az összeget: Magyarország 2023-as tervezett költségvetése valamivel több mint 33 000 milliárd forint. A 88 000 milliárd forint ennek durván a két és félszerese. Ez azért már a legnagyobb multinacionális vállalatok szintjén is tétel. Mert ne legyenek kétségeink afelől, hogy ezek a cégek hatalmas profitot vágtak zsebre az építkezések során.

És most mégis sír a nyugati világ. Helyesebben nem akarja tiszteletben tartani a katari törvényeket. A FIFA meg szűköl és persze lejáratja magát. A nemzetközi szövetség évtizedekkel ezelőtt kimondta: labdarúgó-mérkőzéseken nem lehet politikai nézetet demonstrálni. Jól tudjuk, mert megtaníttatták velünk, nem lehet például a nemzeti kisebbségek ügyéért sem kiállni a stadionokban. De például amiatt sem lehet tiltakozni, hogy Franciaországban a törvény erejével betiltották a burka és az iszlámhoz köthető megannyi jelkép viselését.

A BLM és a „One love” azonban nem politika. Hát persze, hogy nem! Csupán annak a tárgya. Eszköz, amit lehet forgatni, mint a kardot, s ha az érdek éppen úgy kívánja, pihentetni annak hüvelyében.

Emberi jogok… Ugyan. Undorító, ami a zajlik a világban. S az egészben az a legnyomasztóbb, hogy bár időt nyerhetünk, félő, hogy előbb-utóbb mi is sorra kerülünk.

Borítókép: Helle Thorning-Schmidt, korábbi dán miniszterelnök asszony Katarban, meccsnézés közben (Forrás: Europress/AFP)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.