A vb számokban: Katar még Oroszországot is vastagon lepipálja

Katar minden idők legdrágább labdarúgó-világbajnokságát rendezi. Ez persze nem meglepő. Az arab miniállam tizenkét év alatt összesen 220 milliárd dollárt költött a vb-re, tizenötször annyit, mint Oroszország a 2018-as torna előkészületeire. A katari világbajnokság számokban.

Magyar Nemzet
2022. 11. 23. 9:46
Argentina v Saudi Arabia: Group C - FIFA World Cup Qatar 2022
Stadium general view outside prior the FIFA World Cup Qatar 2022 Group C match between Argentina and Saudi Arabia at Lusail Stadium on November 22, 2022 in Lusail City, Qatar. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Anke Waelischmiller/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 220 milliárd dollár – az egyszerűség kedvéért négyszáz forintos árfolyammal számolva – 88 000 milliárd forintnak felel meg. Magyarország 2023-as tervezett költségvetése valamivel több mint 33 000 milliárd forint. Tehát Katar durván Magyarország éves költségvetésének a két és félszeresét költötte a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra.

Persze van miből költekezni. Katar a világ tizedik leggazdagabb országa az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP) alapján, a mutató 64 770 amerikai dollár. 

A Forbes magazin csokorba gyűjtötte a világbajnoksággal kapcsolatos legérdekesebb számadatokat. Íme.

4,7 milliárd dollár: A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tervezett bevétele a világbajnokságból. A legnagyobb tétel a tévéközvetítési jog (2,64 milliárd dollár), azt követi a marketingjogok (1,35 milliárd dollár), ezekhez képest a jegyértékesítésből és a vendéglátásból származó bevétel (ötszázmillió dollár) szinte elenyészik.

1,7 milliárd dollár: A FIFA ekkora összeget költ a világbajnokság megrendezésére. A jelentősebb tételek: pénzdíj, működési költségek (vendéglátás, logisztika) és a tévéközvetítés költsége. Ebből az is következik, hogy a FIFA hárommilliárd dolláros hasznot húz a világbajnokságból.

440 millió dollár: A FIFA ennyit pénzt oszt ki a csapatok között. Összehasonlításképpen: ez az összeg négy éve négyszázmillió dollár, a 2019-es női világbajnokságon pedig harmincmillió dollár volt

42 millió dollár: Ekkora összeget kap a győztes. Ez bizony még a jelentős futballnemzetek szövetségeinek is jelentős bevétel.

128 millió dollár: Ennyit keres 2022-ben a földkerekség legjobban fizetett labdarúgója, aki nem más, mint Ebből 110 millió dollár, amit a klubjától, a Paris Saint-Germaintől kap, ehhez jön további 18 millió a pályán kívül tevékenységéből, s persze jöhet még rá bónusz a világbajnoki szerepléstől függően.

209 millió dollár: A FIFA a labdarúgás fejlesztését célzó alapítványból évente ekkora összeget oszt szét a tagállamok között.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A Lusail-stadion egyike azoknak, amelyeket a világbajnokság után visszabontanak (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.