Southgate azt kapta, amit várt, elő is szedték érte

Gareth Southgate-et nem lepte meg, hogy Anglia csak álmoskás döntetlent játszott az Egyesült Államok ellen a katari labdarúgó-világbajnokság B csoportjának pénteki meccsén. A Háromoroszlánosok szövetségi kapitánya azon sem csodálkozott, hogy rá is kritikaáradat zúdult.

Magyar Nemzet
2022. 11. 26. 8:58
England v USA: Group B - FIFA World Cup Qatar 2022
Gareth Southgate head coach of England during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group B match between England and USA at Al Bayt Stadium on November 25, 2022 in Al Khor, Qatar. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anglia bemutatkozására a katari világbajnokságon nem lehetett panasz, a szigetországi válogatott lemosta a pályáról Iránt (6-2). Mielőtt azonban a fölényes győzelem hatására álmodozni kezdtek volna arról, hogy „a futball hazatér”, vagyis a Háromoroszlánosok újra megnyernek egy világeseményt, csapatuk pénteken lehűtötte a kedélyeket, és felejthető 0-0-t játszott az Egyesült Államok ellen.

Bár a drukkerek másban reménykedtek, Gareth Southgate elárulta, ő pontosan erre számított a B csoport második fordulójának mérkőzésén.

– Éppen olyan meccs volt, mint amilyet vártam: nehéz dolgunk volt egy jó és atletikus csapat ellen. Tudtam, hogy az erős kezdet után nehéz lesz megismételni az Irán elleni teljesítményt. Ilyesmi megesik egy futballtornán. Nem tudunk mindenkin átgázolni, néha akadnak olyan éjszakák, mint a mai is, amikor más erényeit kell megmutatni a csapatnak, hogy elérje a kívánt eredményt

– magyarázta a szövetségi kapitány. – Biztos vagyok benne, hogy lesznek, akik megszólják a teljesítményünket, de kevés olyan csapat van, amely kilenc ponttal zárja a csoportkört. Most a játékosaim is nagyon csalódottak, de mondtam nekik, hogy nem így fogjuk tölteni a következő napokat. Tovább kell lépniük.

Az angolok a pontvesztés ellenére is vezetik a négyesüket, de a szürke teljesítmény miatt természetesen őt is előszedték a kritikusok. Elsősorban Phil Foden mellőzése miatt kapta meg a magáét, hiszen a Manchester City kreatív futballistája színt vihetett volna a játékba, mégis a kispadon ücsörögte végig az összecsapást.

– Bármelyik támadónkat is hagytuk volna ki, ha nem nyerjük meg a meccset, akkor mindenképp magyarázkodnom kellene, hogy miért nem állítottam be őket. Természetesen szeretjük Philt, kiváló játékosról van szó. Akár őt is beküldhettük volna, és talán akkor másképpen alakul a mérkőzés, de a döntés már megszületett.

England v USA: FIFA World Cup 2022
Foden hiába készülődött a meccsre Fotó: AFP/Anadolu Agency/Evrim Aydin

Temetni persze nem kell Angliát. A tavalyi Európa-bajnokságon való második mérkőzésük is hasonló döntetlent hozott Skócia ellen, aztán mégis a döntőig meneteltek.

Az öt pont megszerzése lebeg a szemük előtt

Gregg Berhalternek nem kellett ennyit magyarázkodnia, ő többé-kevésbé elégedett volt a látottakkal.

– Úgy gondolom, hogy mindkét csapat keményen dolgozott, megnehezítette a másik dolgát. Összességében elégedett vagyok, bár szeretném, ha rögzített helyzetekből is tudnánk gólt szerezni. Büszkék vagyunk az eddigi teljesítményünkre, de még munka vár ránk. Kedden nyernünk kell. Tudjuk, hogy öt pont elég lenne a továbbjutáshoz, most arra fókuszálunk, hogy megszerezzük – fogalmazott az amerikai tréner.

A két pontjával a csoport harmadik helyén álló Egyesült Államok az utolsó fordulóban Irán válogatottjával találkozik, Anglia pedig Walesszel csap össze.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022 

Borítókép: Gareth Southgate az Egyesült Államok elleni mérkőzésen (Fotó: AFP/Nurphoto/Jose Breton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.