A kétméteres holland rendőr Lionel Messi rémálma lehet a vb-n

Rendőrnek készült, de Andries Noppert a foci-vb legváratlanabb hőse lett. Hollandiában már az komoly vitákat szült, hogy Louis van Gaal szövetségi kapitány elvitte Katarba, Noppert ráadásul első számú kapus lett, és eddig kiváló teljesítményt nyújtott, dacára annak, hogy 28 évesen alig több mint 30 élvonalbeli meccs van a háta mögött. A vb legmagasabb játékosa, a két méter három centis Noppert azt állítja, készen áll arra, hogy megállítsa Lionel Messit a negyeddöntőben.

2022. 12. 08. 12:19
null
ar-Rajján, 2022. december 3. Andries Noppert holland kapus védi az amerikai Tim Ream (b2) lövését a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntõjében játszott Hollandia-Egyesült Államok mérkõzésen az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. december 3-án. MTI/EPA/Rolex Dela Pena Fotó: Rolex Dela Pena
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hihetetlen történet, hogy Andries Noppert egyáltalán ott van a katari foci vb-n. A torna előtt egyetlenegyszer ült a holland válogatott kispadján, szeptemberben a belgák elleni Nemzetek Ligája-meccsen, de csak a vb-n debütált a nemzeti csapatban, a Szenegál ellen 2-0-ra megnyert első csoportmeccsen ráadásul mindjárt bravúrokat bemutatva. Íme:

Azóta is benne bízik Louis van Gaal, amit az élet igazol, így Noppert a vb eddigi legváratlanabb felfedezettje: az eddigi négy meccsén mindössze két gólt kapott, és mérkőzésenként átlagosan 2,4 gólt megelőző védése volt, ami a második legmagasabb szám a lengyel válogatottal már kiesett Wojciech Szczesny (3,4) bravúrjai után a mezőnyben. Noppert tehát eddig remek teljesítményt nyújtott a vezette Argentína elleni pénteki negyeddöntőre készülő Oranjéban.

Andries Noppert: Lionel Messi is csak ember

Noppert a Marca cikke szerint mindössze 55 profi mérkőzésen szerepelt a vb előtt, ebből saját számításaink szerint csupán 32 találkozó volt élvonalbeli fellépés. Pedig nem egy fiatal kapusról van szó, a Heerenveen játékosa már 28 éves, pályafutása nagy részében azonban nem bíztak benne, még sosem volt olyan idénye, amelyben az elejétől a végéig első számú kapus lett volna valamelyik klubcsapatában, Van Gaal mégis a válogatott kezdőjébe állította a vb-n.

PULISIC, Christian
Andries Noppert az Egyesült Államok elleni nyolcaddöntőben Christian Pulisic ziccerét védi Fotó: Luca Bruno

Önbizalomban pedig nem szenved hiányt: – Mindig készen állok, ez Messi ellen sincs másként – nyilatkozta Noppert az argentinok elleni csata előtt, amelyen a hétszeres aranylabdás támadóval is szembe kell néznie. – Messi is tud hibázni, ahogy azt láttuk is a torna elején, és mindig ugyanazt a lábát használja a lövéseknél. Hiába nagyon jó, ő is ember, az ő lövéseit is lehet védeni.

Rendőrnek készült, mert megfeneklett a karrierje

Noppert a Heerenveenben nevelkedett, ahonnét a NAC Bredához került, ahol az első idényében a korábbi magyar válogatott Babos Gábor egyik cseréje volt. Miután ő visszavonult, Noppert előrébb lépett a sorban, be is mutatkozott a profik között, de nem tudott stabilan védeni. Megjárta az olasz és a holland másodosztályt is, de csak az előző idény második felében lett kezdő kapus a Go Ahead Eaglesben. Ottani edzője, Kees van Wonderen vitte magával idén nyáron a Heerenveenbe, amelyben azóta jó teljesítményt nyújtott, erre figyelt fel Van Gaal.

Olyan kilátástalan volt egy időben a pályafutása, hogy a családja arra ösztökélte, hagyjon fel a focival, és keressen kiszámítható, stabil állást. Ekkor csak egy hajszál választotta el attól, hogy nem kezdett el rendőrként dolgozni. – A feleségem úgy gondolta, jó kiút lenne számomra, ha rendőr lennék. Sokat vitatkoztunk emiatt, mert a végsőkig küzdeni akartam az álmaimért, és most már örülök, hogy hallgattam a saját megérzéseimre – vallotta be Noppert.

A legjobbnak tartott holland kapus otthon maradt

Van Gaal nemcsak Noppert beválogatása miatt kapott kritikákat, amikor kihirdette a vb-keretet a katari tornára. A Heerenveen kapusa mellett is megkérdőjelezhető játékosok utaztak a világbajnokságra a poszton, hiszen a 39 éves Remko Pasveer (Ajax) kétszeres, Justin Bijlow (Feyenoord) pedig hatszoros válogatott csak. Eközben a legjobbnak tartott holland kapus, a 33 éves, 2014-ben vb-bronzérmes Jasper Cillessen, aki nyáron kifejezetten a vb miatt igazolt haza a Valenciából a NEC Nijmegenhez, hogy játékban legyen, nem kapott meghívót.

– Hollandiában mindenki amiatt panaszkodik, hogy nincsenek megfelelő minőségű kapusaink, de csak bátornak kell lenni ahhoz, hogy valakinek megadják az esélyt. És erre csak Van Gaal volt képes – emelte ki Noppert, aki tehát Katarban megkapta élete lehetőségét.

És a holland óriás most készen áll arra, hogy Lionel Messit is megállítsa. 

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Andries Noppert a testi épségét sem kíméli Katarban, ha védeni kell (Fotó: MTI/EPA/Rolex Dela Pena)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.