Fucsovics Mártonék a titkolózó franciák ellen készülnek

A magyar férfitenisz-válogatott február 3-án és 4-én Tatabányán mérkőzik meg a francia csapattal a Davis-kupában, a tét a legjobb tizenhat csapat közé, azaz az őszi világdöntőbe jutás. Franciaország számít esélyesnek, ugyanakkor a magyar csapat párharcot felvezető pénteki sajtótájékoztatóját az egészséges optimizmus jellemezte. Fucsovics Márton és társai számára sokat jelenthet a hazai közönség támogatása.

2023. 01. 27. 13:33
FUCSOVICS Márton; SINNER, Jannik
Melbourne, 2023. január 20. Fucsovics Márton az olasz Jannik Sinner ellen játszik az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének harmadik fordulójában 2023. január 20-án. MTI/EPA/Fazry Ismail Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly két párharcot vívott a magyar férfitenisz-válogatott, Ausztráliától kikapott, Ukrajna ellen nyert. Hazai pályán viszont régóta nem léphetett pályára a csapat, legutóbb majdnem három éve, 2020 márciusában, amikor Fucsovics Márton és Balázs Attila főszereplésével Belgium ellen Debrecenben sikerült kiharcolni a világdöntős részvételt. (Azt a tornát a koronavírus-járvány miatt végül csak 2021 végén rendezték meg.)

FUCSOVICS Márton; HARRIS, Lloyd
Fucsovics Márton jó formában várja a franciák elleni párharcot. Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail

Ezúttal a tatabányai Multifunckiós Sportcsarnok lesz a helyszín. Sütő Csilla, a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) főtitkára elmondta a sajtóeseményen, hogy Budapest lett volna az elsődleges választás, de mire a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) elkészítette a sorsolást, a fővárosban már nem volt szabad létesítmény. Aggodalomra ugyanakkor nincs ok, a szövetségi fejlesztési igazgatója, Bardóczky Kornél beszámolója alapján a franciák csapatmenedzserét is lenyűgözte a 6200 néző befogadására alkalmas létesítmény.

Míg a legutóbbi hazai, belgák elleni párharcot salakon nyertük meg, ezúttal keménypályán zajlik majd a párharc. – Komoly szakmai dilemma volt a borításválasztás, a szövetségi kapitánnyal és Fucsovics Mártonnal is egyeztetünk – árulta el Sávolt Attila, a szövetségi szakmai igazgatója. – Ezúttal is szóba jött a salak, ugyanakkor a franciáknak rengeteg a variálási lehetőségük, így bármilyen borításhoz tudták volna igazítani a csapat-összeállításukat. Fucsovics számára kedvező a fedett keménypálya, Piros Zsombor is hasonló borításon vívott döntőt a közelmúltban, Marozsán Fábián pedig ezen a héten játszhat challenger-negyeddöntőt fedett keménypályán. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a keménypálya előállítási költségei alacsonyabbak, a mostani párharc költségvetése a három évvel ezelőttinek a felét sem éri el.

A franciák eddig négy játékost neveztek a tatabányai párharcra, az egyesben egyaránt top 100-as Adrian Mannarino, Benjamin Bonzi, Arthur Rinderknech triót, valamint a párosban valamennyi Grand Slam-torna trófeájával rendelkező Nicolas Mahut-t. Sávolt azonban azt is elmondta, hogy lesz ötödik francia csapattag is, ám őt csak a vasárnap véget érő Australian Open után nevezik meg.

A magyar keretet Fucsovics Márton, Marozsán Fábián, Piros Zsombor, Valkusz Máté és Madarász Gergely alkotja.

– Alapvetően adott volt a keret. Fucsovics több mint tíz éve alapembere a csapatnak, és tavaly Ausztrália ellen a többiek is megmutatták, hogy sok mindenre képesek, s azóta csak tovább fejlődtek – mondta Nagy Zoltán szövetségi kapitány, aki a játékosokhoz hasonlóan hangsúlyozta, hogy sokat érhet a csapatnak a közönség támogatása.

A magyar csapat szereplése szempontjából hosszú évek óta meghatározó Fucsovics Márton játéka. Ebből a szempontból biztató, hogy éljátékosunk a tavalyi nehéz év után idén jó rajtot vett.

– Nagyon jó felkészülésen vagyok túl, van pár győztes meccs mögöttem. Ausztráliában challenger-versenyt nyertem, majd Grand Slam-tornán a harmadik körig jutottam. Jó formában érzem magam, s nagyon szeretek hazai pályán szerepelni, Magyarországért játszani. Remélem, győzelemmel zárjuk a hétvégét – fogalmazott Fucsovics.

Hozzá hasonlóan Piros Zsombor is hangsúlyozta, hogy a Davis-kupában borulhat a papírforma, erre a 2021-es világdöntőben éppen ő szolgáltatta a példát, amikor a korábbi US Open-bajnok Marin Cilicet is legyőzte. Valkusz Máté és Marozsán Fábián pedig tavaly Ausztrália ellen, párosban aratott szenzációs győzelmet.

A magyar–francia párharcban február 3-án, pénteken 14.00-tól két egyes mérkőzést rendeznek, a szombati program 12.00-kor a párossal kezdődik, majd újabb két egyessel zárul. A párharc győztese részt vehet az őszi világdöntőn.

Borítókép: Fucsovics Márton Melbourne-ben a harmadik fordulóig jutott, jövő héten Tatabányán lép pályára (Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.