A festéket is lekaparták, hogy újra világbajnok legyen a Mercedes

A Formula–1-es istállók közül utolsó előttiként szerdán a Mercedes is bemutatta az idei versenyautójának festését. A német csapat meglepetéssel szolgált, visszatért a korábban használt fekete színhez a tavalyi ezüst helyett.

Magyar Nemzet
2023. 02. 15. 13:40
Mercedes W14
Mercedes W14 Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi szokatlan év volt a Mercedesnek. A közel egy évtizedes, hét egyéni és nyolc konstruktőri világbajnoki címet hozó időszak után a németek 2022-ben a Red Bull és a Ferrari mögött találták magukat. Az idény első felében az autó sem muzsikált jól, is csak árnyéka volt önmagának, így végül a Mercedes harmadik, George Russell a negyedik, Hamilton pedig csak a hatodik helyen végzett a csapatok, illetve a pilóták között.

Idén már nem szeretnének mások mögött kullogni, ezért még az autó festését is képesek voltak feláldozni. A szerdai autóbemutatón kiderült, hogy a tavalyi ezüst helyett visszatérnek a 2020-ban és 2021-ben használt fekete színhez. Erre komoly okuk volt, mint azt Toto Wolff elmagyarázta:

– A W14-nél a teljesítmény növelése érdekében választottuk a fekete színt. Próbáltuk minél inkább csökkenteni az autó súlyát, és ez a fényezésre is vonatkozott. Ez a múltban is előfordult az Ezüstnyilaknál. A Mercedes egykoron fehér színű autóval versenyzett, ami azonban túl nehéz volt, ezért inkább lekaparták róla a festéket, és az ezüst színű alumíniummal sikerült nyernie a csapatnak. Mi is ezt a módszert követtük. Tavaly túl nehéz volt az autó, idén igyekeztünk a lehető legtöbb grammot lefaragni a súlyából – árulta el a csapatfőnök.

 A fekete szín egyébként jó ómen a Mercedesnek: a legutóbbi világbajnoki címet, a 2021-es konstruktőri elsőséget is sötét autóval érték el.

– Nehéz idény volt a tavalyi. Az autónk nem volt túl jó, és menet közben próbáltunk rájönni, hogy ez miért volt így. Ez nagyon megnehezítette a dolgunkat. A csapattagok hangulata hullámzó volt, néhány biztató hétvége mellett más pályákon egyáltalán nem működött jól az autónk. Sokat tanultunk ebből, illetve azt is megértettük, hogyan kell a csapaton belül kezelni, ha elkerülnek a sikerek – tette hozzá Wolff.

A Mercedes mindössze egy futamgyőzelemig jutott tavaly, amire egészen az idény végéig kellett várnia. George Russell nyert Sao Paulóban, Lewis Hamilton viszont győzelem nélkül zárta a szezont, ami korábban még sosem esett meg vele. A hétszeres világbajnok nem szeretné ezt újra átélni.

– Izgatott vagyok, hogy újra versenyezhetek. Nyugodt vagyok, energikus és eltökélt. Kész vagyok mindent megtenni, hogy győzzek – mondta magabiztosan a brit, és hozzátette, az új autó elnyerte a tetszését.

Russell is hasonlóan elhivatott: – Mindannyian azért vagyunk itt, hogy nyerjünk, ez ennyire egyszerű. Előbb a pályára kell gurulnunk az autóval, akkor majd kiderül, hogy milyen kihívások várnak ránk. De a csapat tagjai keményen dolgoztak az autón, a gyárban mindenki nagyon motivált, nem akarják, hogy ugyanaz megtörténjen velünk, ami tavaly. Készen állunk a küzdelemre – jelentette ki a fiatalabbik brit pilóta.

Csütörtökön az Alpine zárja le a Formula–1-es autóbemutatók sorát.

Borítókép: Megérkezett a Mercedes 2023-as versenyautója, a W14 (Forrás: Twitter.com/MercedesAMGF1)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.