Nagy-Magyarország zászló: ki mit értett itt félre?

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Krónikaonline.ro című portál megkeresésére cáfolta, hogy engedélyezte volna a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók használatát a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésein. Mi több, a szervezet szankciókat helyezett kilátásba a hasonló szurkolói kellékek megjelenítése esetén. Az MLSZ kitart az álláspontja mellett.

2023. 03. 22. 16:49
null

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Krónikaonline.ro című portál megkeresésére cáfolta, hogy engedélyezte volna a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók használatát a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésein. Mi több, a szervezet szankciókat helyezett kilátásba a hasonló szurkolói kellékek megjelenítése esetén. Az MLSZ kitart az álláspontja mellett.

Romániában mindent vitt szerdán a felháborodás, amelyet a Magyar Labdarúgó-szövetség keddi közleménye váltott ki, miszerint az UEFA engedélyezte a történelmi Magyarország térképét ábrázoló molinók bevitelét a magyar válogatott mérkőzéseire. Az MLSZ-bejelentés szerint az UEFA és annak diszkriminációellenes csoportja, a FARE elfogadta a magyar érvelést, hogy a történelmi Magyarország térképe önmagában nem minősül „rasszista magatartásnak”. 

A román sajtó- és politikai berkekben egyaránt hatalmas felzúdulást követően a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) az UEFA-ra hivatkozva leszögezte: a magyar szövetség állításával szemben az európai fórum nem hagyta jóvá a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinókat. A Krónika ennek nyomán fordult az UEFA sajtóosztályához, amely gyors válaszában leszögezte: valóban nem hagyta jóvá a molinókat. 

„Az UEFA-nak tudomása van azokról a sajtóbeszámolókról, amelyek szerint jóváhagyta a történelmi Magyarországot ábrázoló zászlók és molinók használatát az UEFA által szervezett mérkőzéseken. Hogy minden kétséget eloszlassunk: az UEFA semmilyen szinten nem engedélyezte ilyen zászlók vagy molinók használatát, így a hasonló zászlók és molinók jelenléte fegyelmi következményeket vonhat maga után. Az MLSZ-t megfelelően tájékoztattuk erről, és azt javasoltuk, tegye meg a szükséges lépéseket, hogy elejét vegye a hasonló molinók nyilvános használatának az UEFA meccsein. Ha ilyen zászlók vagy molinók használatáról kapunk jelentést, az UEFA fegyelmi szerveinek hatáskörébe tartozik a helyzet értékelése, illetve az UEFA fegyelmi szabályzatával összhangban lévő esetleges fegyelmi szankciók meghozatala” – közölte az UEFA sajtóosztálya a Krónika megkeresésére. Nyonból hasonló tartalmú válasz érkezett a legnagyobb román sportlap és portál, a Gsp.ro megkeresésére is.

„A FRF hivatalos állásfoglalást kér az UEFA-tól. Itt most kinyílhat Pandora szelencéje, ilyen alapon Szerbia is jöhet olyan zászlóval, amely Koszovót is magában foglalja” – nyilatkozta a hírre kedden este Andrei Vochin, a román szövetség elnökének tanácsadója. A tiltakozó kórusba politikai megszólalók is bőven beálltak.

Például Marcel Ciolacu, a nagyobbik kormányzópárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke – nem mellékesen májustól várhatóan Románia miniszterelnöke –, aki szerint az UEFA-nak vissza kell vonnia a határozatát, amellyel engedélyezte az MLSZ-nek Nagy-Magyarország térképének bannereken és zászlókon való használatát. A politikus üdvözölte, és kiegyensúlyozottnak nevezte Asztalos Csabának, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnökének a témában megfogalmazott álláspontját, aki a Nagy-Magyarország-térkép használatával kapcsolatos információt úgy kommentálta: az európai szövetség téves döntést hozott, amely nem járul hozzá az államok közötti párbeszédhez. „Nem tudom, mivel érvelt a magyar futballszövetség. Nagy-Magyarország térképét kizárólag a történelemórákon kellene használni, oktatási célokból. Ennek a térképnek revizionista jelentése van” – nyilatkozta a romániai diszkriminációellenes testület magyar vezetője.

A lapok természetesen a Sepsi OSK vezetőit sem hagyták nyugton, Kertész Dávid, a klub alelnöke elhatárolódott az ügytől, és leszögezte: a Sepsi OSK szurkolóinak nem fogják megengedni, hogy a sepsiszentgyörgyi stadionban kitűzzék Nagy-Magyarország-zászlót. „Bennünket ez az ügy nem érint, ez egy másik ország ügye – válaszolt a Gsp.ro megkeresésére. – Mi Romániában, a román bajnokságban futballozunk. Nem ellentéteket akarunk, hanem barátokat.”

Az MLSZ az üggyel kapcsolatban tett megkeresésekre közölte, hogy a kedden kiadott tájékoztatójában megfogalmazta álláspontját az ügyben, és ezt továbbra is fenntartja. A magyar szövetség közleménye szerint önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik. Mindezek alapján a szövetség engedélyezni fogja a drapériák bevitelét a soron következő két mérkőzésen.

Borítókép: A szurkolók számára az összetartás jelképe ez a molinó (Fotó: Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.