Rossi: A csapategység a legfontosabb, csínján kell bánni az újoncokkal

Észtország ellen még lehet kockáztatni, Bulgária ellen már nem, de túl nagy eltérés nem lesz a két mérkőzésen a kezdőcsapatot illetőn – jelentette ki Marco Rossi a magyar labdarúgó-válogatott soron következő két fellépéséről elmélkedve. A szövetségi kapitánynak is az a célja, hogy győzelemmel kezdjük az Európa-bajnoki selejtezőket, de egyáltalán nem biztos abban, hogy a bolgárok ellen az ő csapata birtokolja majd többet a labdát.

2023. 03. 22. 13:14
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

közismerten az ötvenedik mérkőzésére készül a magyar válogatott élén, a jubileum a szerdai sajtótájékoztatón is szóba került.

– Büszkeségre ad okot, hogy az ötvenedik alkalommal irányíthatom a magyar válogatottat – mondta Marco Rossi a jubileumról, amelyről korábban megjegyezte, hatalmas megtiszteltetés Sebes Gusztáv, Baróti Lajos és Mészöly Kálmán mellé felzárkózni. – Talán a szokásosnál is érzelmesebb és büszkébb vagyok, ám minden mérkőzésre ugyanolyan alapossággal készülök.

Rossi nem kertel, az Észtország elleni meccs a Bulgária elleni Eb-selejtezőre való felkészülést szolgálja.

– A bolgárok elleni meccs nem sorsdöntő találkozó, de szeretnénk jól kezdeni az Európa-bajnoki selejtezősorozatot. Az elképzeléseimet Észtország ellen a gyakorlatban próbálhatjuk ki, de persze nem akarjuk túlterhelni a játékosokat – jelentette ki Rossi.

Kitart Nego és Fiola mellett

Arról is megkérdezték a kapitányt, pedagógiailag mennyire nehéz a klubjukkal gyengén szereplő játékosokba lelket önteni. Ebbe a kategóriába tartozik mindenekelőtt a Fehérvárról beválogatott Nego és Fiola, bár utóbbi sérülés miatt végül nem csatlakozhatott a kerethez.

– A Vidi nehézségei már másfél éve tartanak. Korábban is kaptam már bírálatot, amiért ennek dacára meghívtam Fiolát és Negót. Fiola most sajnos sérült, Nego nincs jó passzban, de reméljük, tudunk rá számítani. Nem tehetem meg azt, amit a neves válogatottak, hogy meccsről meccsre akár öt poszton is változtatok, mert akkor már nem ugyanaz a csapat lennénk, ami a csapatszellem rovására menne. Elveszítenénk automatizmusokat. Gulácsi, Schäfer, Styles és Nagy Zsolt is sérült, őket muszáj pótolni, de csínján kell bánni az új emberekkel.

Majdnem telt ház

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy szerda déli adat szerint az Észtország elleni csütörtöki barátságos mérkőzésre negyven-, a Bulgária elleni hétfői Eb-selejtezőre ötvenezer jegy fogyott el. Utóbbi találkozón tehát akár még telt ház is lehet, de csütörtökön is alaposan megtelik a Puskás Aréna.

Rossi dilemmája: ki legyen a középcsatár?

Egy poszton mindenképpen változtatni kell az elmúlt évek alapcsapatán, hiszen visszavonult. Marco Rossi kitérő választ adott arra kérdésre, hogy Varga Barnabás, netán Németh András helyettesíti-e Szalait, csupán azt ismételte meg, Észtország ellen lehet még kísérletezni, Bulgária ellen már nem.

– Nem csak nekünk kritikus a helyzet, hiszen négy hónap után találkozunk ismét. Varga Barnabást fel kell térképeznünk, hogy képes-e más poszton, feladatkörben játszani, mint a klubjában – mondta.

 

Csak más, de nem könnyebb feladat, mint a Nemzetek Ligájában

A magyar válogatottra más feladat vár az Eb-selejtezőkön Bulgária, Szerbia, Montenegró és Litvánia ellen, mint tavaly a Nemzetek Ligájában Anglia, Olaszország és Németország ellen, ám a kapitány szerint ez nem jelenti azt, hogy könnyebb lenne a csapat dolga.

– Egy percig se gondoljuk azt, hogy Bulgária, noha nálunk hátrébb rangsorolják, védekezni akar csupán. Az új kapitány vezérletével korai letámadásra törekszik. Egyáltalán nem biztos tehát, hogy többet birtokoljuk majd a labdát, de persze erre törekedünk, s ez új feladatot ad – jegyezte meg a kapitány.

már a repülőn kivirul

– Nem szeretek az esélyekkel foglalkozni. Kiegyenlített a csoport, minden egyes pontért véres küzdelem lesz a pályán. Lépésről lépésre kell haladnunk, a csütörtöki meccs éles teszt lesz a bolgárok ellen Eb-selejtező előtt. Nem is lehet kérdés, hogy kell a három pont, mert jól szeretnénk kezdeni a selejtezősorozatot – mondta a válogatott előtt álló feladatokról Lang Ádám. Hozzátette, természetesen ő is tudja, hogy Marco Rossi jubileum, az ötvenedik mérkőzése előtt áll a válogatott élén, s azt szeretnék, ha győzelemmel ünnepelhetnék meg a jeles alkalmat.

– Amikor már felszállok a repülőre, akkor boldog vagyok, hogy jöhetek a válogatotthoz. Elindult egy jó munka, látható, tapasztalható a fejlődés – Lang Ádám így érzékeltette, mit jelent a magyar válogatotthoz tartozni.

Borítókép: Marco Rossi egyik feladata: pótolni kell a visszavonult Szalai Ádámot (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.