Mégis engedélyezi a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinókat az UEFA

A Nemzeti Sport információja szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jóváhagyta a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) azon kérését, hogy a „történelmi Magyarország-jelképet” ne kezeljék politikai indíttatású szimbólumként, tehát a jelkép megjelenhet a magyar válogatott mérkőzésein.

Magyar Nemzet
2023. 03. 21. 16:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január végén megdöbbenést okozva derült ki, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség nem engedélyezi a szurkolóknak a Nagy-Magyarország-jelkép használatát az UEFA által szervezett mérkőzéseken. Az UEFA politikai tartalmú üzenetnek nyilvánította a nemzeti összetartozás egyik szimbólumát, a Nagy-Magyarországot, aminek nincsen helye a saját futballrendezvényein, így a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésein sem, ezt a döntést közvetítette akkor az MLSZ, hozzátéve, hogy neki ebben az ügyben nincsen mozgástere, adott esetben büntetést kapna az UEFA-tól, amelyet kénytelen lenne áthárítani a tiltást megszegő szurkolókra.

 

A szövetség hangsúlyozta, a nemzeti összetartozás jelképét ugyanakkor szabadon viselhetik a szurkolók a hazai, az MLSZ által rendezett mérkőzéseken. A hazai szabályozás nem zárja ki a Nagy-Magyarország-szimbólum megjelenítését a stadionokban. Dr. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke gyorsan reagált a történtekre, elmondta, a nemzetközi meccseken zárt kapus büntetést kockáztatnánk, ha a szurkolók Nagy-Magyarország-jelképet jelenítenék meg a lelátón, ugyanakkor megígérte, hogy az MLSZ próbálja meggyőzni az UEFA-t arról, hogy a jelkép nem kirekesztő.

 

– Már egy tavaly októberi beadványban is igyekeztünk egy konkrét ügy kapcsán elmagyarázni a döntéshozóknak, hogy nem tekintendő kirekesztő megnyilvánulásnak ennek a jelképnek a használata, illetve a folyamatban lévő ügyektől függetlenül én magam is kezdeményeztem olyan megbeszéléseket, amelyek egyértelműen tisztázzák, hogy az UEFA engedélyezi vagy tiltja, hogy megjelenjen a Nagy-Magyarország-ábrázolás a lelátón – mondta Csányi Sándor. – A kezdeményezéssel természetesen az a célom, hogy az európai szövetség és a FARE (Football Against Racism in Europe) is vegye le a tiltólistájáról a Nagy-Magyarország-jelképet. 

A Nemzeti Sport megtudta, az ügyben kedvező fordulat állt be, sikerült meggyőzni az UEFA illetékeseit, hogy a „történelmi Magyarország-jelképet” ne kezeljék politikai indíttatású szimbólumként, tehát a jelkép megjelenhet a magyar válogatott mérkőzésein, és az MLSZ ezt hivatalosan is bejelentette.

AZ MLSZ KÖZLEMÉNYE

 

A történelmi jelkép kihelyezésének engedélyezése ügyében az MLSZ az UEFA és a FARE egyértelmű állásfoglalását kérte. A két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország-térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik. Mindezek alapján a szövetség engedélyezni fogja a drapériák bevitelét a soron következő két mérkőzésen.

Az elmúlt napokban mind az UEFA, mind a FARE eljuttatta válaszát a két hazai válogatott mérkőzés megszervezése előtt álló magyar szövetséghez. A várakozásoknak megfelelően a két szervezet továbbra is harcol a kirekesztés, ezen belül a rasszizmus ellen, ezért az ilyen üzenetet hordozó drapériákat ezután is büntetni fogja, ugyanakkor jelentős előrelépést jelent, hogy a kizárólag a történelmi Magyarország térképét és a magyar nemzeti színeket tartalmazó molinó önmagában nem minősül fegyelmi vétségnek.

Az egyeztetések eredményeképpen a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét a szövetség engedélyezi az alábbi feltételek betartása mellett:

– kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem.
– kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta.
– a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt.
– a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében.

A szurkolóinknak ugyanakkor tudnia kell, hogy ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után, és ezzel a szurkolóink maguknak, szurkolótársaiknak, a csapatnak és a magyar labdarúgás megítélésének ártanak.

Az MLSZ a fentieken túl is minden szurkolót arra kér, hogy tartózkodjon a gyűlölet és a kirekesztés minden formájától. A gyűlölet nem pálya!

Borítókép: A szurkolók számára az összetartás jelképe ez a molinó (Fotó: Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.