Guardiola: Még ha megnyerem a BL-t, akkor is csődtömeg leszek itt

Pep Guardiola immáron tizenegy éve hiába próbálja rátenni a kezét a klubfutball legrangosabb trófeájára, korábbi csapatával, a Bayern Münchennel és azóta a Manchester Cityvel sem sikerült megnyernie a Bajnokok Ligáját. Bár a BL-győzelem hosszú évek óta elvárás az angoloknál, Guardiola szerint már akkor sem lehetne sikeresnek nevezni a szigetországi időszakát, ha végre megtörne a jég, és a City a klubfutball trónjára ülne. A katalán vezetőedző szemében ennek egészen elképesztő oka van.

2023. 03. 17. 18:25
Pep Guardiola
Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola reacts during the UEFA Champions League round of 16 second-leg football match between Manchester City and RB Leipzig at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on March 14, 2023. (Photo by Oli SCARFF / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban Pep Guardiola azzal került a figyelem középpontjába, hogy a Manchester City keddi mérkőzésén 63 percnyi játék után lecserélte Erling Haalandot. Alapvetően ebben nem is lenne semmi furcsa, hiszen az angolok már hat góllal vezettek (végül 7-0-ra ütötték ki az RB Leipziget ), a norvég óriás pedig ebből ötöt vállalt magára, így kijárt volna neki a pihenés. Igen ám, csakhogy a fiatal játékost frusztrálta, hogy idejekorán le kell vonulnia a pályáról, miközben a maradék fél órában további gólokat szerezhetett volna, és ezzel ő lehetett volna az első a Bajnokok Ligája történetében, aki egy meccsen hatszor is eredményes. Öt góljával Haaland osztozik a rekordon, mert erre a teljesítményre korábban Luis Adriano és is képes volt.

A BL kieséses szakaszában csak Messinek volt eddig öt gólja egy találkozón, így a keddi mérkőzést követően sokan azzal magyarázták Haaland lecserélését, hogy Guardiola nem szerette volna, ha a Manchester City csatára megdöntené kedvenc játékosa, azaz Messi csúcsát.

Magát a sikeredzőt is megkérdezték a történtekről. Guardiola maga is elismerte, hogy Haalandot zavarta, hogy lecserélték, majd viccelődve próbálta elhessegetni a kérdést:

– Gondolkozzanak el rajta, hogy milyen unalmas lenne az élete, ha már huszonkét évesen megdönti ezt a rekordot. Így legalább motivált marad a pályafutása további részében is.

 

Guardiola sajtótájékoztatója ezek után egészen furcsa irányt vett. A katalán szakember csalódottságának adott hangot Julia Roberts miatt. Először nehéz volt értelmezni, hogy miért éppen ekkor jutott eszébe az Oscar-díjas színésznő.

Ha zsinórban háromszor megnyerem a Bajnokok Ligáját, akkor is csődöt mondok. Három bálványom van: Michael Jordan, és Julia Roberts. Utóbbi néhány éve Manchesterbe látogatott – nem a kilencvenes években, amikor a United Sir Alex Ferguson vezetésével sorra nyerte a trófeákat, hanem már akkor jött ide, amikor jobbak voltunk a Unitednél. Mégis úgy döntött, hogy az Old Traffordra megy ki, hozzánk nem jött el. Szóval még ha meg is nyerem a Bajnokok Ligáját, az nem fogja elfeledtetni velem a csalódottságot, amit amiatt éreztem, hogy Julia Roberts eljött Manchesterbe, és minket nem nézett meg 

duzzogott a City trénere.

 

Mikor nyert utoljára BL-t Guardiola?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy Guardiola manchesteri időszakát sikeresnek lehet-e nevezni, ha nem nyeri meg a legfontosabb klubtrófeát a világoskékekkel. Köztudott, hogy a Bajnokok Ligája megnyerése volt a klubvezetés célja, amikor 2016 nyarán a tiki-taka elterjesztőjének kezébe adta a karmesteri pálcát. Kupákban azóta nem volt hiány, hiszen a közösen befejezett hat idény során tizenegyet hódított el a City, azonban a nemzetközi porondon egyáltalán nem termett a csapatnak babér. 2021-ben az angol házidöntőt 1-0-ra veszítette el a Chelsea-vel szemben, ezenkívül pedig csak azzal büszkélkedhet Guardiola, hogy a vezetésével minden évben a BL kieséses szakaszába jutott a Manchester City. Már ha ezt az ő esetében büszkeségnek lehet nevezni…

Egyébként pedig az áhított trófea megszerzése helyett negatív rekordot állított be tavaly az 52 éves szakember: rajta kívül csak José Mourinho bukott el edzőként hat alkalommal a Bajnokok Ligája elődöntőjében. 

Guardiolának már korábbi csapatával, a Bayern Münchennel sem futott a szekere a legpatinásabb sorozatban. Németországban sorra nyerték a címeket, a BL-ben mindössze az elődöntőig jutottak. Így ha Guardiola utolsó Bajnokok Ligája győzelme után kutakodnánk, akkor egészen a 2010/11-es idényig kellene visszalapoznunk a történelemkönyvekben, amikor a tréner a tiki-taka aranykorában a Barcelonával ért fel a csúcsra. Azelőtt egyszer nyerte meg a BL-t – az a siker 2009-re datálódik.

 


Sikerül-e végre Guardiolának nagyot alkotnia a Manchester Cityvel?

Bár Robertsre utalva Guardiola most azt fejtegette, hogy még a Bajnokok Ligája megnyerésével sem lenne sikeres, a viccet félretéve, ha „megtörné az átkot”, megkoronázná vele a manchesteri pályafutását. A fogadóirodák – mondhatni megszokott módon – idén is a Cityt tartják a legesélyesebbnek a győzelemre a BL-ben, de a fináléig sincs kikövezve az angolok útja: először a Bayern Münchenen kell átverekedniük magukat a negyeddöntőben, aztán a legjobb négy között a címvédő Real Madrid vagy a két évvel ezelőtti győztes Chelsea várhat rájuk.

A City a Bajnokok Ligáján kívül még az FA-kupa és a Premier League megnyeréséért is versenyben van, de mindkét trófeáról szívesen lemondanának a manchesteriek, ha a nemzetközi porondon sikerülne végre nagyot alkotni. Az RB Leipzig keddi kiütése után is erre utalt.

– Természetesen az a klub célja, hogy megnyerjük a Bajnokok Ligáját. A csapat az utolsó öt idényből négyszer az első helyen végzett a Premier League-ben. Nem azért vett meg engem a City, hogy újra megnyerjük az angol bajnokságot – ahhoz már addig is értettek. Mindenki olvashat a sorok között. Azért vagyok itt, hogy segítsem a csapat fejlődését, és együtt a klub története során először a Bajnokok Ligája győztesei legyünk – mondta eltökélten a norvég csatár.

Haaland mestere, Guardiola már 2019-ben is azzal viccelődött, hogy szívesen cserélne trófeát a Liverpool menedzserével, Jürgen Klopp-pal, amikor a Vörösök a BL-ben, a manchesteriek pedig a PL-ben diadalmaskodtak – miközben mindkét klub szurkolói inkább a másik kupára vágytak. Kloppék azóta beteljesítették az álmukat, és 2020-ban megnyerték az angol bajnokságot, meglátjuk, hogy Guardiola gárdájának is sikerül-e „megugrani a lehetetlent”.

Borítókép: Pep Guardiola az RB Leipzig elleni visszavágón (Fotó: AFP/Oli Scarff)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.