Fél lábbal kint vagyunk a világbajnokságon

A 2023-as svéd, dán, norvég közös rendezésű világbajnokságra Izland legyőzésén keresztül vezet az út. Az első lépést megtette a Golovin Vlagyimir vezette női kézilabda-válogatott, 25-21-re nyert Izlandon, az érdi visszavágót jövő szerdán játsszák.

Magyar Nemzet
2023. 04. 08. 19:34
SZIKORA Melinda
Ljubljana, 2022. november 8. Szikora Melinda a nõi kézilabda Európa-bajnokság Norvégia - Magyarország mérkõzésén a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 8-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány mindkét újoncot, Juhász Grétát és Kukely Annát is benevezte az Izland elleni idegenbeli vb-selejtezőre. Szikora Melinda kezdett a kapuban, a két szélen Márton Gréta és Töpfner Alexandra játszott a két szélen, Füzi-Tóvizi Petra volt a beálló, Vámos Petra irányított, Klujber Katrin és Kuczora Csenge játszott a két átlövőposzton.

Márton Gréta szerezte a meccs első gólját, majd Jónsdottir egyenlítése után Töpfner Alexandra rontott ziccert. Füzi-Tóvíi Petra, illetve az NB I gólkirályjelöltje, Kuczora Csenge góljaival sikerült tartani a lépést Izland ellen. 4-2-ről 5-4-re sikerült fordítani, Klujber Katrin szerzett két gyors gólt egymásutánban. Nem várt izgalmak tarkították a találkozót, Izland szorosan tapadt a magyar válogatottra, amelynek továbbra is a beálló körüli védekezéssel gyűlt meg a baja. A 15. percben sikerült először kétgólos előnyt kialakítani, Egy lerohanás után Kuczora Csenge bombázott elemi erővel a felső sarokba. 

Golovin negyedóra után cserélt: Vámos kapott pihenőt, Debreczeni-Klivinyi Kinga érkezett irányítani, Kuczora újabb góljával lett 9-6, ekkor kért időt a hazaiak szövetségi kapitánya. Sajnos ez hatott: 9-6-ról lett 9-8, plusz emberelőnybe került Izland. Márton Gréta vetett véget a magyar gólínségnek, de egy újabb hetesgóllal megint egy lett a különbség. Majd két hibát kihasználva megint visszaállt a háromgólos előny. A válogatott újonca, Kukely Anna adott gólpasszt Mártonnak. Kisvártatva Debreczeni-Klivinyi is betalált, ő alakította ki az addigi legnagyobb, négygólos különbséget. 14-10-es magyar vezetéssel ért véget az első félidő.

A szünet után megint előkerült néhány típushiba a magyar védekezésben, a beálló körüli védekezés volt pontatlan, és ezt Izland góllal, gólokkal büntette. A 192 centiméter magas izlandi kapus az első öt percben mindent védett, de aztán Klujber zárta le a rossz sorozatot. 2021. december 12-e után Bíró Blanka csapatkapitány, a Fradi kapusa egy hetes erejéig tért vissza a kapuba. Szerencsét hozott, a hetes kimaradt, majd egy következő hétméterest is tudott hatástalanítani. 

Izland is visszafogottan kezdte a második félidőt, aminek az első tíz percében a két csapat összesen három gólt szerzett. A második félidő első negyedórájának a végére Schatzl Nadine két villanásával megnyugtató, hétgólos előnyt sikerült kiharcolni. 19-12-nél kért időt az izlandi kapitány. A győzelem már zsebben volt, annak a mértéke maradt az egyetlen kérdés.

Kevesebb, mint négy perccel a vége előtt három gólra eljött Izland. A magyar válogatott teljesen elbizonytalanodott támadásban, és a védekezése is teljesen szétesett. 4-0-s rohammal tette szorossá a meccset Izland, 21-13-ra is vezetett már a magyar válogatott, innen lett 22-20. Golovin újabb időkérése után Schatzl gólja zárt le egy négyperces magyar rövidzárlatot, majd Kuczora lövésével lett megint megnyugtató az előny. Debreczeni-Klivinyi hozzátett még egyet. 25-20-nál egy hetest dobhatott a végén Izland, Bíró Blanka nem tudott hárítani. 25-21-re nyert a válogatott, folytatás a szerdai visszavágón Érden.

A mérkőzés hivatalos statisztikája ITT látható. 

Női kézilabda vb-selejtező, Hafnarfjördur: Izland–Magyarország  21-25 (10-14). A visszavágót jövő héten szerdán, Érden játsszák.

Borítókép: Szikora Melinda a kapuban stabilitást adott a válogatottnak (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.