Húszezer futót várnak a szervezők a jövő hét végi budapesti Vivicittára

Jövő szombaton és vasárnap rendezik meg Budapesten a tavasz legnagyobb hazai szabadidős sporteseményét, a 38. Telekom Vivicittát. A kétnapos eseményen a szervezők közel húszezer futóra számítanak. Az eddig beérkezett nevezések alapján 80 országból 1300 külföldi is rajthoz áll.

Magyar Nemzet
2023. 04. 12. 16:54
null
Fotó: Gergely Zakany
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervező Budapest Sportiroda (BSI) szándékai szerint hasonlóan a korábbiakhoz, az idei Vivicittá is színes futóünnepnek ígérkezik, amelyen mindenki talál kedvérevaló kihívást. S az előzetes jelentkezések alapján az idei részvételi szám kimagaslónak ígérkezik.

– A múlt héten benevezett a budapesti Vivicitták négyszázezredik futója, ami jól mutatja a tradicionális esemény erejét. A Covid után is tovább erősödünk, a nevezések száma idén ismét megközelítheti a húszezer főt. A futóturizmus is éledezik, hiszen külföldről nyolcvan ország ezerháromszáz futója jön Budapestre. A hazai nevezések nyolcszázharminc településről érkeztek, és a hazai nevezők negyvenhat százaléka vidékről jön fel a fővárosba. Az eddigi adatok alapján a legidősebb induló nyolcvannyolc éves, aki a gyalogláson indul – mondta el Kocsis Árpád, a BSI vezetője.

A két nap alatt tíz futótávon tizenhárom verseny rajtol el. Újdonságként nyolc és tizenöt kilométeres sétát is lebonyolítanak, amelyek érintik Budapest legszebb nevezetességeit. Ezernégyszázan lesznek olyanok, akik most futnak először félmaratont, illetve tíz vagy hét kilométert.

A Vivicittá idén is megmozgatja az országot Forrás: BSI

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára rámutatott, a szabadidősport egy éve került az államtitkárságához.

– Az a feladatunk, hogy hazánkban többen éljenek egészségesen, és minél többen mozogjanak rendszeresen. Egy kutatás szerint Magyarországon a halálozások 9,7 százalékáért a mozgáshiány felelős, ez naponta negyven embert jelent. Sokkal többet kellene mozognunk, kellenek a mindennapi célok, ami miatt reggelente, esténként összeszedjük magunkat és mozgunk, sportolunk. Indítottunk új programokat, a Millió lépés az iskoládért akcióban például már 150 ezer ember gyűjti a lépéseket. A Telekom Vivicittának köszönhetően azonban már harmincnyolc éve, kora tavasszal sok ezren kezdik el a futóedzéseiket. Köszönjük a BSI-nek, hogy évente több tízezer embernek professzionálisan és magas színvonalon szervezi meg ezt az eseményt – fogalmazott Révész Máriusz.

Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes egy különleges „akcióra” hívta fel a figyelmet. A Vivicittával elindul a nagy kilométergyűjtés, és egészen a SPAR Budapest Maratonig tart. Minden megtett 150 kilométer után sorsjegy jár, a szerencsések pedig a 150 éves Budapestet ünneplő színházi díszelőadásra nyerhetnek belépőt.

– A futásban az a szép, hogy mindenki futó: az is, aki fél óra alatt lekocog három kilométert, és az is, aki másfél óra alatt félmaratont teljesít. A futás tanít, fegyelmezetté, boldogabbá és egészségesebbé tesz: pont annyit kapunk tőle, mint amennyit beletettünk. Az a sok ezer ember, aki eljön ünnepelni a saját egészségét és Budapestet a Telekom Vivicittára, mind ezt ünnepli – szögezte le Bősz Anett.

Az idei esemény kulcsgondolata, hogy az igazi győzelem a saját korlátaink átlépése, így mindenki, aki teljesíti a kitűzött távot, a saját futásának hőse. 

Ezt az üzenetet tolmácsolja Péterfy Bori énekesnő Kitartás indulója és az a személyre szabott, névre szóló, megosztható videó, amely perszonalizálva érkezik meg a 7, 10 és 21 kilométeren induló résztvevők e-mail-címére a befutót követően. 

– Mindig az volt az egyik életfilozófiám, hogy ha a testem erős, rugalmas és egészséges, akkor védettebb vagyok ez élet nehézségeivel szemben. A mozgás – akár sport vagy őrjöngés a színpadon – hihetetlen energiákat szabadít fel, és olyan eufóriát okoz, ami semmivel sem pótolható. Az pedig tényleg a legnagyobb élmény, ha ezt sokan együtt csináljuk – fogalmazott az énekesnő.

Borítókép: A jövő hét végén a futók ellepik Budapestet (Forrás: BSI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.