Pérez újabb fiaskója, Leclerc megszorongatta Verstappent

Charles Leclerc ugyan nem sokkal maradt el tőle, de Max Verstappen pénteken megnyerte a Formula–1-es Osztrák Nagydíj időmérő edzését. Az említett duó mögött Carlos Sainzé lett a harmadik hely, míg Sergio Pérez újra kudarcot vallott a kvalifikáción, zsinórban negyedszer nem jutott be az utolsó szakaszba, miközben csapattársa, Verstappen minden alkalommal megszerezte a pole pozíciót.

2023. 06. 30. 18:22
Carlos Sainz, Max Verstappen és Charles Leclerc
(LtoR) Third placed Ferrari's Spanish driver Carlos Sainz Jr., first placed Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen and second placed Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc pose after the qualifying session at the Red Bull race track in Spielberg, Austria on June 30, 2023, ahead of the Austrian Formula One Grand Prix. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP) Fotó: AFP/VLADIMIR SIMICEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várt esőnek és káosznak nyoma sem volt az osztrák versenyhétvége egyetlen szabadedzésén, a már megszokottnak mondható Verstappen-győzelem viszont nem maradt el. A Red Bull hollandja 2,5 tizeddel előzte meg a Ferrari duóját, Carlos Sainzt és Charles Leclerc-t, majd (Mercedes), Sergio Pérez (Red Bull) és Lance Stroll (Aston Martin) következett.

F1 Grand Prix of Austria - Practice & Qualifying Max Verstappen
Verstappen a szabadedzést követően az időmérőn sem talált legyőzőre Fotó: AFP/NURPHOTO/Andrea Diodato 

az időmérőn is hamar az élre ugrott, szinte végig vezetve nyerte meg az első szakaszt, amely Valtteri Bottas (Alfa Romeo) kicsúszása miatt átmenetileg félbeszakadt. A finn pilóta szerencséjére folytatni tudta a száguldozást, sőt a Q1 utolsó pillanatában egy gyors körrel még a kiesést is megúszta – Bottas helyett Cunoda Juki (Alpha Tauri) járt pórul. A japán versenyző mellett Csou Kuan-jü (Alfa Romeo), Logan Sargeant (Williams), Kevin Magnussen (Haas) és Nyck de Vries (Alpha Tauri) búcsúzott.

A pályaelhagyások miatt folyamatosan érvénytelenítették a pilóták köreit, ez sok bosszúságot okozott többek között Verstappennek, Fernando Alonsónak (Aston Martin) és Péreznek is. Utóbbinak emiatt csipkednie kellett magának a szakasz végén, hogy legyen egyáltalán mért ideje. De végül nem tudta megoldani a feladatot, az utolsó körében is elhagyta négy kerékkel a pályát, és nem jutott be a Q3-ba. Pérez zsinórban negyedik időmérős fiaskója miatt csak a 15. helyről rajtolhat a vasárnapi Osztrák Nagydíjon.

Rajta kívül George Russell (Mercedes), Esteban Ocon (Alpine), Oscar Piastri (McLaren) és Bottas maradt le a végjátékról.

Eközben a másik Red Bull-lal Verstappen a második szakaszt is megnyerte, majd a harmadikban is csak Leclerc tudta tartani vele a lépést, de zsinórban negyedszer is Verstappené lett az első rajtkocka. Leclerc mindössze fél tizeddel maradt el a győztes köridőtől, vasárnap a második helyről indul, míg a második sorba Carlos Sainz és Lando Norris (McLaren) sorakozik majd fel.

Az osztrák versenyhétvége pénteki napjának legjobb fényképeit itt láthatják. Szombaton a sprintnappal folytatódik a program Spielbergben, a kvalifikáció 12 órakor, a minifutam pedig 16.30-kor kezdődik. Az Osztrák Nagydíj vasárnap 15 órától lesz.

 

Verstappen: A túlélésre kellett játszani

Az időmérő után a győztes Max Verstappen bevallotta, ő is megküzdött azzal, hogy mindig a pálya határain belül tartsa az autóját. 

– Nagyon nehéz volt a dolgunk a pályahatárok miatt. Nem szándékosan hagyjuk el a pályát, de ilyen sebesség mellett, ilyen tempós kanyaroknál nagyon nehéz megítélni, hogy hol van a fehér vonal. Szerintem ma nagyon sokan – beleértve engem is – elhagytuk a pályát. A túlélésre kellett játszani a Q3-ban is, az első biztonsági kör volt. Ez kicsit elveszi az örömét ennek a sportnak. De sikerült egy egész jó kört összeraknom, úgyhogy nagyon boldog vagyok. Örülök a pole-nak, de még nagyon hosszú a hétvége – értékelt a holland versenyző.

Charles Leclerc kissé megilletődötten vette tudomásul, hogy a Ferrari ennyire előkelő helyen végzett.

– Jó érzés, hogy tiszta időmérőt futottam, és ott vagyok az első sorban. Az első két szakaszban előkészítettem a Q3-as körömet. Ott sikerült mindent megvalósítanom, amit elterveztem, és rendkívül közel kerültem Maxhoz. Nem hittük volna, hogy ennyire közel leszünk a Red Bullhoz. Ez jó lépés volt, ezért köszönettel tartozom a gyár minden dolgozójának.  Tudom, hogy ez csak egy időmérő volt, de az elmúlt hetekben nyújtott lenyűgöző munkával elérték, hogy a fejlesztéseinket a tervezettnél korábban bevethessük. Ez nagyon sokat segített – fogalmazott a monacói pilóta, aki legutóbb, egy évvel ezelőtt éppen Ausztriában nyert.

Carlos Sainzt is meglepte, hogy csak egy hajszál választotta el a Ferrarit Verstappentől.

– Erős időmérőt zártunk csapatszinten, úgy érzem, hogy egyértelműen előreléptünk az utóbbi időben. Közelebb vagyunk Maxhoz, mint amire számítottunk, úgyhogy elégedettnek kell lennünk. Jó pozícióban leszünk a vasárnapi futamon, talán mindkét autóval meglehet a dobogó.

A teljes rajtsorrend

1. sor:
Max Verstappen (holland, Red Bull)
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)

2. sor:
Carlos Sainz (spanyol, Ferrari)
Lando Norris (brit, McLaren)

3. sor:
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)

4. sor:
Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)
Nico Hülkenberg (német, Haas)

5. sor:
Pierre Gasly (francia, Alpine)
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)

6. sor:
George Russell (brit, Mercedes)
Esteban Ocon (francia, Alpine)

 7. sor:
Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)

8. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)

9. sor:
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)
Logan Sargeant (kanadai, Williams)

10. sor:
Kevin Magnussen (dán, Haas)
Nyck de Vries (holland, Alpha Tauri)

Borítókép: Balról jobbra Carlos Sainz, Max Verstappen és Charles Leclerc (Fotó: AFP/Vladimir Simicek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.