Őrület: négyszáz liter olajat akartak önteni a kerékpárosok elé egy hídról + videó

Egészen elképesztő hír lengi be a spanyol kerékpáros-körversenyt, a Vueltát, amely a Tour de France és a Giro d’Italia után a harmadik legrangosabb viadal a műfajban. A rendőrség letartóztatott négy személyt, akik még a hétfői, harmadik szakaszon egy hídról négyszáz liter olajat akartak zúdítani a mezőny elé. Ám az is hihetetlen, hogy az illetők jelenleg szabadlábon vannak.

2023. 08. 29. 16:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol rendőrség bejelentette, hogy a Vueltán hétfőn súlyos szabotázst akadályozott meg, amit a Katalónia függetlenségét kívánó, CDR elnevezésű radikális szervezet tervezett végrehajtani. A Vuelta harmadik szakaszán egy hídról négyszáz liter olajat öntöttek volna az útra egy csövön keresztül, amikor a mezőny odaérkezik. Két, egyenként kétszáz literes tartályuk volt, időzítővel ellátott szelepekkel. A tartályokat bokrok között rejtették el, de a rendőrség még időben rajtuk ütött, és négy személyt letartóztatott. A bíróság azonban a további vizsgálatig szabadlábra helyezte őket, azzal a kikötéssel, hogy nem közelíthetik meg ötszáz méterre a Vueltát.

Vuelta, CDR
A CDR a Vuelta megzavarására készült. Forrás: Twitter/El Espanol

A CDR előkészületeiről a rendőrség videót is közzétett:

Evenepoel megnyerte a szakaszt, majd elütött egy rendőrt

A Vuelta 3. szakasza tehát rendben lement, de fura véget ért, és nem azért, mert a hegyi befutós etapot a belga Remco Evenepoel nyerte. A Soudal Quick-Step 23 éves bringása a címvédő a Vueltán, s miután most széttárt karokkal ünnepelt, nem figyelt eléggé, ám az a rendőr hölgy is rossz helyen volt, akivel a cél után ütközött. Mindketten elestek, Evenepoelnak pedig a szemöldökénél felrepedett a bőre, és a lecsorgó vére elöntötte az arca jobb oldalát.

 Szerencsére csak a látvány volt ijesztő, nagy baj igazából nem történt, és a rendőr is jól van.

A baleset egy másik szögből:

Evenepoel örült a szakaszgyőzelemnek, és magára húzhatta az összetettben vezetőt megillető piros trikót is. A szakaszon a kétszeres Tour de France-győztes, az idei francia körversenyen  is diadalmaskodó dán (Jumbo–Visma) lett a második egy másodperc hátránnyal. A mezőny egyetlen magyar versenyzője, aki a Jumbóban Vingegaard és az idei Girón győztes szlovén Primoz Roglic egyik segítője, Evenepoeltól 1:41 perccel lemaradva a 32. helyen végzett.

A kedd Kaden Groves napja lett

A Vuelta mezőnye ma Andorra la Vella és Tarragona között 185 kilométert teljesített, és sokáig úgy nézett ki, hogy ez nyugodt nap lesz, mezőnyhajrával. Ám bő négy kilométerrel a vége előtt egy kanyarban tömegbukás történt, majd nem sokkal a cél előtt is volt esés, ketten beleszálltak a kordonba. A mezőnyhajrá azonban meglett, és ezt az ausztrál Kaden Groves (Alpecin–Deceuninck) nyerte meg. Valter Attila a főmezőnnyel a 47. helyen ért célba. Az összetettben továbbra is Remco Evenepoel vezet, Valter a 26. helyet foglalja el.

Az összetett élcsoportja:
1. Remco Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 12:48:52 óra
2. Enric Mas (spanyol, Movistar) 5 másodperc hátrány
3. Lenny Martinez (francia, Groupama–FDJ) 11 mp h.
...26. Valter Attila 2:17 perc hátrány

Szerdán a Morella és Burriana közötti 186,5 kilométeres táv megtétele vár a mezőnyre. A 78. Vuelta a Espana szeptember 17-én Madridban zárul.

Borítókép: A CDR két kétszáz literes hordóval támadott volna (Forrás: Twitter/El Mundo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.